Helsingin nähtävyydet, ravintolat ja liikenne – pikaopas kävijälle

Mitä nähdä ja tehdä Helsingissä? Katso Helsingin nähtävyydet ja parhaat ravintolat sekä löydä parhaat reitit Helsinkiin ja ohjeet helppoon matkustamiseen kaupungin sisällä.

Suomen pääkaupunki Helsinki henkii niin historiaa kuin modernia arkkitehtuuria. Helsinki kuuluu Euroopan vanhimpiin kaupunkeihin, ja sieltä löytyy monia autenttisia paikkoja ja historiallisia rakennuksia. Helsingin kaupunki on tunnettu taiteen ja kulttuurin keskuksena, joka pitää sisällään Suomen selvästi monipuolisimman kulttuuritarjonnan museoineen, teattereineen ja taidegallerioineen. Kauniissa kaupungissa on runsaasti tunnelmallisia kävelyreittejä ja upeita maisemia, eikä kaupunki petä myöskään ruuan osalta – autenttisia ravintoloita, kahviloita ja kuppiloita löytyy keskustasta lähes jokaisen korttelin varrelta. 

Paljon hyödyllistä tietoa Helsingistä löydät kaupungin sivuston lisäksi täältä: My Helsinki: Your local guide to Helsinki. Tätä sivua on myös käytetty yhtenä artikkelin tietojen lähteenä. Helsingin kartan löydät täältä

Helsingin nähtävyydet laidasta laitaan – historiaa, museoita ja taidetta

Helsingin nähtävyydet
Helsingin Tuomiokirkko. Kuva: pxfuel

Helsingin nähtävyydet tarjoavat varmasti jokaiselle jotain: kulttuurin ja taiteen ystäville löytyy museoita, taidenäyttelyitä ja teatteria, historiasta kiinnostuneille on historiallisia rakennuksia, maamerkkejä ja autenttisia kohteita. Tekemistä Helsingistä löytyy sekä useista kauniista luontokohteista että esimerkiksi kaupungin laadukkaasta kylpylätarjonnasta. Kun matkustat Helsinkiin kauempaa mielessäsi tietty kohde tai nähtävyys, löydät Perille.fi-matkahausta reitin ovelta ovelle syöttämällä kohteen tarkan osoitteen hakuun.

Tunnettu Helsingin Kamppi on kokonainen kaupunginosa, vaikka usein siitä puhuttaessa tarkoitetaankin vain Kampin Keskusta. Kampin keskus koostuu linja-auto- ja metroasemasta, Kampin kauppakeskuksesta, useista ravintoloista ja asunnoista. Kampin kauppakeskuksesta pääsee kulkemaan sisäkautta myös Forumin ostoskeskukseen. 

Helsingin nähtävyydet
Kuva: Angelo Giordano/ Pixabay

Kampin kaupunginosa itsessään on Suomen musiikin keskus, joka pitää sisällään useita liveklubeja ja ravintoloita, joissa musiikkialan työntekijät viettävät mielellään aikaa. Kampissa järjestetään paljon festivaaleja ja pyöritetään muun muassa levy-yhtiöitä. Urho Kekkosen katua kutsutaan myös nimellä “Rock and Roll Street”.

Helsingin kauppatori

Kuva: viktorwe/ Pixabay

Ikonisella Kauppatorilla Helsingissä kannattaa ehdottomasti käydä kääntymässä! Sieltä löydät elintarvikkeita ja matkamuistoja sekä saat munkkikahvit päivän piristeeksi. Pääkaupungin historiasta muistuttava maamerkki on Helsingin vanhin julkinen muistomerkki – tätä Engelin suunnittelemaa obeliskia voit pysähtyä Kauppatorilla ihastelemaan ostostesi ohessa. 

Messukeskus: Helsingin tapahtumakeskus

Helsingin Messukeskus on Suomen suurin tapahtumapaikka, jossa järjestetään vuosittain 50 ammatti- ja yleisömessua sekä peräti tuhat kokousta ja kongressia. Messukeskus on Helsingin kulttuurin sydän: siellä järjestetään kaikenlaisia messuja kirjamessuista ruoka- ja viinimessuihin sekä esimerkiksi vuosittain järjestettävät Studia Messut, jotka ovat tärkeä tapahtuma jatko-opiskeluun suuntaaville lukiolaisille. 

Monipuolista arkkitehtuuria ja paljon historiaa

Helsingin nähtävyydet
Keskustakirjasto Oodi. Kuva: Tuomas Uusiheimo/ Visit Helsinki/ Business Finland

Helsinki on kaupunkina todellinen arkkitehtuurin aarre, sillä kaupungissa elävät kauniisti rinta rinnan vanha ja uusi arkkitehtuuri. Jo rakennuksen tasolla häikäisevän upea Helsingin keskustakirjasto Oodi on oiva esimerkki modernin arkkitehtuurin ilmentymästä aivan Helsingin keskustassa. Näyttävässä kohtaamispaikassa Oodissa yhdistyvät hienosti kulttuuri ja arkkitehtuuri. 

Helsingin nähtävyydet
Keskustakirjasto Oodi. Kuva: Tuomas Uusiheimo/ Visit Helsinki/ Business Finland

Helsingin nähtävyydet eivät tuota pettymystä myöskään historian harrastelijoille. Modernin arkkitehtuurin lisäksi myös vanhaa arkkitehtuuria on nähtävissä ympäri Helsinkiä. Senaatintorilta kohoava, majesteettinen vuonna 1852 valmistunut Engelin suunnittelema Helsingin tuomiokirkko on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä.

Lomalle Helsinkiin kulttuurin ja taiteen kaupunkiin

Kulttuurin nälkäänsä kannattaa mennä ruokkimaan ainakin Helsingin kaupunginteatteriin ja Kansallisoopperaan, joiden lisäksi Helsingissä on paljon tutustumisen arvoisia taidegallerioita ja Suomen monipuolisin tarjonta museoita. 

Helsingin museot

Helsingin nähtävyydet
Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Petri Virtanen/ Kansallisgalleria

Helsingin taidemuseot ovat ehdoton pääkohde taiteesta innostuneille. Suosituimpia taidemuseoita ovat muun muassa paljon perinteistä taidetta sekä vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä tarjoava laaja Ateneumin taidemuseo, arkkitehtuurin helmi Nykytaiteen Museo Kiasma, Lasipalatsissa sijaitseva hieman pienempi taidemuseo Amos Rex sekä taidemuseo HAM

Helsingin nähtävyydet
Amos Rex. Kuva: Tuomas Uusiheimo/ Visit Helsinki/Business Finland

Helsingin Luonnontieteellinen museo tarjoaa luontoa ja historiaa sisäisille luonnontieteilijöile sekä lapsille. Monipuolisesta museosta löydät eläintieteelliset kokoelmat, kasvi- ja sienitieteelliset kokoelmat ja geologiset kokoelmat. Kiinnostava Luonnontieteen museo on erinomainen kohde niin itsenäiseen tutkiskeluun ja uuden oppimiseen kuin seikkailuun perheen kesken myös lasten kanssa.

Helsingin nähtävyydet
Designmuseo. Kuva: Aku Pöllänen/Visit Finland

Designmuseo on Helsingin monien museoiden seassa hauska erikoisuus designista kiinnostuneille: suomalaisen muotoilun valtakunnallinen erikoismuseo on ainutlaatuinen maassamme. 

Helsingin nähtävyydet
Kuva: Rauno Träskelin/ Kokoelmanäyttely/ Suomalainen muoto

Aktiivisen matkailijan Helsinki: tapahtumia ja tekemistä jokaiseen lähtöön

Helsinki on kauniin luontonsa ja runsaan kulttuuritarjontansa lisäksi myös tapahtumien keskipiste Suomessa. Kaupungissa järjestetään vuosittain musiikki-, urheilu-, tanssi- ja teatteritapahtumia sekä paljon näyttelyitä  – ja paljon muuta.

Helsingin Suvilahdessa käynnistyy kokonainen sarja kesätapahtumia, kertoo Ylen artikkeli. Luvassa on livemusiikkia, karaokea, ulkoilmaelokuvia sekä tietysti hyvää syömistä ja juomista – ja odotettavissa on varmasti kasapäin lisää hauskaa ohjelmaa rennossa kesäisessä tunnelmassa. Lavalle nousevat muun muassa Evelina, Olavi Uusivirta Duo ja Maustetytöt. Tapahtuma alkoi torstaina 11.6 ja jatkuu tähän tietoon päivittäisenä ohjelmana kesäkuun loppuun asti. Ehdit siis vielä hyvin mukaan!

Monipulinen tarjonta luontoelämyksiä

Helsinki on tapahtumien ohella tekemistä täynnä, sillä kaupunki tarjoaa kaikkina vuodenaikoina runsaasti aktiviteetteja sekä seikkailua monipuolisessa luonnossa. Pyöräily Helsingissä onnistuu myös ilman omaa pyörää: ota käyttöösi HSL:n kaupunkipyörä ja lähde seikkailemaan suureen kaupunkiin! Jos haluat lähteä pidemmälle pyöräreissulle, on siihenkin mahdollisuus: Helsingistä löytyy muutamia pyörävuokraamoita, kuten Bicyclean Helsinki ja Breakaway

Kuva: kostiolavi/ Pixabay

Halusit sitten hieman hiljaisempiin kävely-ympäristöihin, rentouttavalle rantakävelylle ilta-auringossa tai vilkkaan kaupungin ytimeen, Omatoimisia kävelyreittejä löytyy Helsingistä runsaasti. Rantareitillä pääset kiertämään kantakaupunkia ja Töölönlahden kävelykierroksella pääset kulttuurin ja tapahtumien keskelle nauttien samalla luonnosta ja omasta rauhasta. Opastetulla Design Walk -kävelykierroksella pääset tutustumaan Helsingin muotoiluun. Historiasta kiinnostuneen kannattaa suunnata Helsingin harvinaisuuteen, ensimmäisen maailmansodan linnoituksiin, joita löytyy kymmenittäin kaupungin metsistä ja puistoista. 

Kylpylät Helsingissä – rentoa yhdessäoloa, hemmottelua ja hauskanpitoa

Helsingissä on useita suosittuja ja korkealaatuisia kylpylöitä, joissa viihtyvät niin perheet, omaa aikaa kaipaavat pariskunnat kuin kaveriporukatkin. Vantaalla sijaitseva Flamingo Spa tarjoaa vauhdikasta menoa vesipuiston liukumäissä ja vesileikkien parissa sekä ylellistä hemmottelua Spa kylpylässä, jonka yhteydessä on myös Spa Hoitola.

Allas Sea Pool. Kuva: Julia Kivelä/Visit Finland

Keskeisellä sijainnilla Kauppatorin kupeessa on merikylpylä ja kaupunkikeidas Allas Sea Pool, jonka monipuolisesta tarjonnasta pääsevät nauttimaan niin paikalliset kuin matkailijatkin. Ympäri vuoden palvelevalla Altaalla voit nauttia Itämerestä uimalla merivesialtaassa tai vaihtoehtoisesti uida lämmitetyssä altaassa, joita löytyy kaksin kappalein. Altaalta löytyy itse altaiden lisäksi kolme saunaa, ulkokuntosali, ravintola ja kahvila, ohjattua liikuntaa ja hyvinvointipalveluita sekä kulttuuria. 

Parhaat ravintolat Helsingissä – jotain jokaiseen makuun ja tunnelmaan

Helsingin ravintolat
Kuva: Rob Smith/Visit Finland

Helsingissä on paljon autenttisia ravintoloita, joita ei löydy muualta Suomesta. Hard Rock Cafe Helsinki tarjoaa hyvää ruokaa ja livemusiikkia lämpimässä tunnelmassa kaupungin keskustassa. Tahtoisitko ruokailla ravintolassa Helsingin keskustassa, vai käykö jokin keskustan ulkopuolinen ravintola, johon on hyvät kulkuyhteydet? Tässä muutama erinomainen ehdotus molempiin vaihtoehtoihin:

Kiinnostaisiko ruokailu uusissa ravintoloissa Helsingissä? Eteläesplanadilla sijaitseva uusi ravintola Alexanderplats – Brasserie & Pub tarjoilee klassista eurooppalaista ruokaa lounasannosten muodossa sekä À la carte -tyyliin koko ruokalistan valikoiman laajuudelta. Korkeatasoista ruokaa saat ravintola Espasta, joka sijaitsee keskustassa Kauppatorin laidalla Pohjoisella Esplanadilla. Helsinginkadulla sijaitsee Suomen ensimmäinen vegaaninen fine dining -tasoinen ravintola VILLD, joka avasi ovensa marraskuussa 2019. VILLDin täysin vegaaninen viiden ruokalajin vaihtuva menu koostuu pääosin luonnosta kerätyistä villiraaka-aineista. 

Löydä lisää uusia ravintoloita täältä: 9 uutta ravintolaa Helsingissä

Autenttisia ruokailuelämyksiä

Helsingin ravintolat
Cafe Regatta. Kuva: Julia Kivelä/Visit Finland

Helsinki on pullollaan persoonallisia pikkukahviloita, joihin voi pysähtyä levähtämään kiireisen lomapäivän keskellä. Meren rannalla Töölössä, Sibeliuspuiston vieressä sijaitsee tunnelmallinen kahvila Cafe Regatta, jonka kauniissa pihassa on varsinkin kesällä ihana istua kahvikupposen ääreen katselemaan merta. Luonnon keskellä olevassa kahvilassa voi nauttia lämpimästä tunnelmasta hyvässä seurassa nuotiopaikalla tai aivan veden äärellä. 

Etsinnässä kasvisravintola Helsingissä? Se on harvinaisen helppo toive toteuttaa, sillä kasvisruokaa löytyy kaupungin ravintoloista jokaiseen makuun. Helsingin keskustassa, hyvien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevan ravintolan Yes Yes Yes koko menu koostuu kasvisruuasta. Täysin vegaaninen ravintola OmNam sijaitsee Annankadun tunnelmallisella sisäpihalla Kampissa. Roots Helsinki on joogastudio, jonka yhteydessä olevasta vegaanisesta kahvilasta löytyy muun muassa aamupalaa, pientä purtavaa ja herkullisia raakakakkuja. 

Hämäävästä nimestään huolimatta Helsingin Salakapakka on täysin laillinen cocktailbaari, jossa pääset kokemaan kieltolain aikaista tunnelmaa 20-luvun jazzin säestämänä. Jännitystä tarjoava Salakapakka on syystäkin vaikea löytää, joten se sopii seikkailuja janoavalle, autenttisia paikkoja rakastavalle matkailijalle!

Helsingin ravintolat
Ravintola Juuri. Kuva: Visit Finland

Italialaiset ja meksikolaiset ravintolat Helsingissä

Italialaisia ravintoloita Helsingistä löytyy runsain määrin. Keskustan alueella Albertinkadulla sijaitsee 70-luvun alusta lähtien palvellut autenttinen ravintola Trattoria Rivoletto, joka on yksi Helsingin vanhimmista pizzerioista. Trattoria Rivoletton ruokalistalta löytyy pizzojen lisäksi myös muita italialaisia herkkuja. Kauempana keskustasta, Viikin sydämessä, sijaitsee italialainen ravintola Ristorante Bello, jossa on sekä lounas- että À la carte -menu italialaiseen tyyliin. Jos haluat mahdollisimman autenttiseen italialaiseen ravintolaan, määränpääsi on lähellä Kauppatoria sijaitseva Vaelsa Ristorante e Taverna. Ravintola Vaelsasta saat itsetehtyä pastaa, roomalaista pizzaa ja italialaisia klassikkoherkkuja, jotka on tehty modernilla otteella. 

Etsitkö meksikolaista ravintolaa Helsingistä? Myös niitä löytyy monipuolisen ravintolatarjonnan kaupungista. Autenttisia, vain Helsingistä löytyviä meksikolaisia ravintoloita ovat muun muassa Suomen ensimmäinen taqueria eli tacoihin erikoistunut meksikolainen ravintola Pueblo Bar y Taqueria, joka sijaitsee keskustassa. Ravintolasta saa tacojen lisäksi myös autenttisen kokemuksen takaavia meksikolaisia ja latino-amerikkalaisia cocktaileja. Samanlaista autenttista meksikolaista tunnelmaa tarjoaa myös keskustassa sijaitseva kotoisa ravintola Taqueria El Rey. Keskustan alueelta Aleksanterinkadulta löytyy myös eksoottista, meksikolaista tuntua huokuva Tex Mex ravintola Santa fe, joka muiden edellä mainittujen ravintoloiden tavoin löytyy vain Helsingistä. 

Löydä lisää Italialaisia ravintoloita ja Meksikolaisia ravintoloita Helsingistä!

Monipuolisten kulkuyhteyksien kautta Helsinkiin

Kuva: RivkahPro/ Pixabay

Erinomaisten kulkuyhteyksien päässä olevaan Helsinkiin pääsee niin bussilla, junalla kuin lentokoneellakin. Matkusta Helsinkiin bussilla – tutustu useisiin liikennöitsijöihin: OnniBus ja Matkahuolto vievät sinut Helsinkiin kaikkialta Suomesta. Linja-autojen pääteasema Helsingissä on useimmiten Kampin kaukoliikenneterminaali (osoite: Urho Kekkosen katu 1, 00100 Helsinki). 

Jos suosit linja-auton sijaan junamatkoja, VR saattaa sinut mukavasti ja nopeasti junalla Helsinkiin. VR:llä Helsinkiin matkustaessa voit valita sinulle sopivimman pysäkin. Ydinkeskustaan pääset jäämällä Helsingin päärautatieasemalla (osoite: Elielinaukio 3. länsisiipi, 00100 Helsinki), jonka välittömässä läheisyydessä sijaitsevat useat Helsingin nähtävyydet. Juna kuljettaa sinut myös erinomaiset kulkuyhteydet omaavalle Pasilan Rautatieasemalle (osoite: Ratapihantie 6, 00520 Helsinki) tai Helsingin Lentoasemalle (osoite: Teletie 6, 01530 Vantaa). Pääset VR:llä Helsingin lentoasemalle myös Päärautatieasemalta jatko-yhteyksien kautta. 

Perille.fi-matkahaku helpottaa merkittävästi parhaan reitin löytämistä: se yhdistää hintavertailun, aikataulujen hakemisen ja juna-, bussi- tai lentolippujen ostamisen käteväksi palveluksi. Löydä matkahaun avulla useat liikennöitsijät, kuten edellä mainitut VR, Onnibus ja Matkahuolto. 

Matkahaku näyttää eri reittivaihtoehdot ja kulkuvälineet, ja sieltä löydät bussien ja junien lisäksi myös lennot Helsinkiin. Tutustu helppoon matkahaku-palveluun ja lähde matkaan!

Suosituimmat juna- ja bussimatkat Helsinkiin ja Helsingistä

Löydä nämä ja useat muut reitit Perille.fi-palvelusta ja nauti vaivattomasta matkustamisesta!

Helsinki – Porvoo
Helsinki – Tampere
Helsinki – Turku
Helsinki – Jyväskylä
Helsinki – Kuopio
Helsinki – Joensuu
Helsinki – Iisalmi
Helsinki – Lahti
Helsinki – Kotka
Helsinki – Mikkeli
Helsinki – Oulu
Helsinki – Lappeenranta
Helsinki – Kouvola
Helsinki – Hyvinkää
Helsinki – Hämeenlinna
Helsinki – Järvenpää
Helsinki – Kajaani
Helsinki – Kerava
Porvoo – Helsinki
Tampere – Helsinki
Turku – Helsinki
Jyväskylä – Helsinki
Kuopio – Helsinki
Joensuu – Helsinki
Iisalmi – Helsinki
Lahti – Helsinki
Kotka – Helsinki
Mikkeli – Helsinki
Oulu – Helsinki
Lappeenranta – Helsinki
Kouvola – Helsinki
Hyvinkää – Helsinki
Hämeenlinna – Helsinki
Järvenpää – Helsinki
Kajaani – Helsinki
Kerava – Helsinki

Helsingin liikenne – HSL tekee paikallisesta liikenteestä helppoa

Kuva: Tapio Haaja/Unsplash

Helsinki saattaa tuntua kaupunkina suurelta ja kaoottiselta, mutta pääkaupunkiseudulla liikkuminen on oikeastaan hämmästyttävän helppoa. HSL.fi-mobiilisovelluksen avulla löydät helposti reitit ja aikataulut sekä ostat nopeasti bussi-, juna-, raitiovaunu- ja metroliput paikalliseen liikenteeseen. HSL näyttää Helsingin kartat, ja reittiopas opastaa sinut tarkasti kohteeseen kuin kohteeseen näyttämällä eri reittivaihtoehdot, joissa näkyvät matkan kokonaiskesto, tarkat osoitteet, kulkuvälineet, pysäkkien ja linjojen tiedot, mahdolliset vaihdot ja kävelyreitit. 

Helsingissä taksilla on helppo kulkea mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Perille-fi-matkahaun avulla voit vertailla eri taksikyytien hintoja, minkä lisäksi matkahaku näyttää kaikkien taksivaihtoehtojen tilausnumerot, nettisivut ja mobiilisovellusten latauslinkit. Matkahausta löytyvät useat pääkaupunkiseudun taksiyhtiöt, kuten Taksi Helsinki, Uber Helsinki, Lähitaksi ja Yango. Mene osoitteeseen Perille.fi, tee pääkaupunkiseudun matkahaku, vertaa taksiyritysten hinta-arviot valitsemallesi reitille ja klikkaa kyydin tilaukseen! Lisää tietoa voit lukea blogiartikkelistamme Mikä taksi on edullisin? Hintavertailu onnistuu nyt helposti

Liiku HSL:n reittioppaan ja Perille-fi-palvelun avulla helposti Helsingin sisällä linja-autoasemalta, Päärautatieasemalta tai Helsingin lentoasemalta nähtävyyksiin, tapahtumiin ja majoituskohteisiin. Pidä vain puhelin ladattuna, ja matkustaminen on helpompaa kuin koskaan! 

Teksti: Elina Immonen

Leave a Comment

Your email address will not be published.