Kiinnostaisiko kestävä loma Suomessa? Koe elämyksiä kauniissa kotimaassa!

Kestävä loma Suomessa

Maailmanlaajuinen koronapandemia on pistänyt ihmiset miettimään matkailua uusiksi. Kestävän matkailun kysyntä kasvaa nyt merkittävästi, kun ihmiset ympäri maailmaa ovat saaneet aikaa miettiä omaa vastuutaan ja heränneet jo kauan tiedossa olleeseen ilmastokriisiin. Kun ulkomaille ei pääse, on myös kestävä loma Suomessa alkanut houkuttaa yhä useampaa suomalaista. 

Rajojen ollessa Suomessakin kiinni ovat ihmiset alkaneet arvostaa uudelleen yksinkertaisia asioita: kävelylenkki lähimetsässä tai virkistävä aamu-uinti lähirannan järvessä on saanut aivan uudenlaisen viehätyksen. Kun matkailu kotimaassa alkaa pikkuhiljaa taas aueta, tulee sen kysyntä olemaan paljon aiempaa suurempi. Todennäköisesti kotimaanmatkailu tulee olemaan suosittua vielä kauan koronakriisin jälkeenkin. 

Kestävä kehitys matkailussa on nyt suositumpaa kuin koskaan

Kestävän matkailun kysyntä nousee sekä ulkomailla että kotimaassa. Tärkeä osa kestävää matkustamista on turistien valitsema matkustusmuoto. Ihmiset suosivat yhä enemmän autoilun ja lentämisen sijaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten busseja ja junia. 

Perille.fi haluaa auttaa kestävän matkailun ystäviä tavoitteessaan siirtyä autoilusta julkiseen liikenteeseen. Perille.fi-palvelun avulla matkailijan on helppo valita sopivin reitti, vertailla aikatauluja ja ostaa bussi- tai junalippuja. Myös lippujen hintavertailu tapahtuu helposti Perille-matkahaun avulla: hae matkoja ja kaukoliikenteen aikatauluja, valitse itsellesi sopivin reitti ja osta näppärästi edulliset bussi- ja junaliput. 

Arvostuksessa merkitykselliset matkakokemukset

Kun ihmisiltä on viety mahdollisuus matkailuun, ovat he saaneet hetken aikaa pysähtyä miettimään tarpeitaan ja prioriteettejaan. Ovatko kaikki lomamatkat oikeasti tarpeellisia? Mistä olisi aika alkaa säästämään – jos ei kukkaron, niin ilmaston puolesta? Mitä jokainen lomamatkalta oikeastaan edes haluaa tai tarvitsee? Yhä useammat turistit käyvät mieluiten hiljaisissa paikoissa, joissa heidän ympärillään on ihmispaljouden sijaan kaunista luontoa. 

Kati Kelola tuo Yle Uutisten kolumnissaan esiin kiinnostavan ajatuksen: mitä jos useiden lyhyiden, pinnallisten matkojen sijaan ihmiset suosisivat pidempiä ja merkityksellisempiä matkoja? Mitä jos kahden yön shoppailureissun sijaan menisikin pariksi viikoksi Lappiin kaunista luontoa ihastelemaan? Rauhallisissa kohteissa saa arvokasta aikaa itsensä ja omien ajatustensa kanssa – ja mikä parasta: luonnon helmassa!

Kestävä loma Suomessa uusia elämyksiä läheltä

Koronavirus on muuttanut matkailua ennennäkemättömällä tavalla mahdollisesti hyvinkin pitkäksi aikaa. Esimerkiksi lentäminen tulee todennäköisesti olemaan kallista vielä kauan, kuten Kelola kolumnissaan mainitsee. Lisäksi ulkomaanmatkailuun liittyy lähitulevaisuudessa paljon epävarmuutta ja riskejä. Mitä siis tehdä, kun Espanjan rantaloma on peruttu ties kuinka pitkäksi aikaa? Vastaus on tietenkin kotimaanmatkailu!

Monet suomalaiset kaipaavat epäilemättä rakkaille kesämökeilleen – etenkin nyt, kun pääministeri Sanna Marin on näyttänyt mökkeilijöille vaaleanvihreää valoa kesälle. Mökkivuokraus mahdollistaa kaivatun hermoloman myös niille, joilla ei omaa mökkiä ole. Mökin vuokraaminen kauniilta sijainnilta on oiva idea esimerkiksi lähestyvän juhannuksen viettoon – oman perheen kesken tai pienellä porukalla tietenkin. 

Kestävään matkailuun Suomessa on mökkeilyn lisäksi kasapäin muita vaihtoehtoja. Suomi on täynnä kauniita, ainutlaatuisia kohteita, jotka ovat useille kantasuomalaisillekin tuiki tuntemattomia. Esimerkiksi Visit Finland tarjoaa sivuillaan paljon tietoa kotimaisista matkailukohteista. Miltä kuulostaisi miniloma Suomessa vaikkapa maisemistaan tunnetussa Järvi-Suomessa, ajattoman kauniissa Porvoon Vanhassa kaupungissa tai Lapin värikkäiden revontulien alla? Valitse suosikkikohteesi ja tutustu Perille.fi-matkahaun tarjoamiin reittivaihtoehtoihin! Saatamme sinut kohteeseen helposti ja edullisin hinnoin. 

Sen lisäksi, että ilmasto kiittää, on kestävä matkailu Suomessa myös suomalaisille turisteille erinomainen keino tutustua omiin juuriinsa. Ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen upeita maisemia, kokeakseen uusia elämyksiä tai tavatakseen uusia ihmisiä ja tutustuakseen vieraisiin kulttuureihin. Jo Suomen sisällä on monia erilaisia kulttuureita ja taustoja sekä kiinnostavia kieliä ja murteita. Miten eroaa elämä vaikkapa Lapissa ja Helsingissä? Eikö viimeistään nyt olisi otollinen aika tutkiskella omaa, upeaa maatamme?

Teksti: Elina Immonen
Kuva: Unsplash

Lähteet:
Kati Kelola: kolumni: “Nyt on aika(a) ajatella matkailua uusiksi” (Yle Uutiset, https://yle.fi/uutiset/, 5.5.2020)
Visit Finland: https://www.visitfinland.com/


Leave a Comment

Your email address will not be published.