Syysloma 2020 Suomessa julkisilla – lomavinkit junalla tai bussilla matkustaville

syysloma 2020 julkisilla

Syksy alkaa kovaa vauhtia, ja nyt on aika suunnitella unelmiesi syysloma 2020 – kiinnostaisiko aktiivinen loma lasten kanssa, revontulien ihastelu tunnelmallisten lasi-iglujen läpi vai kenties rentouttava vaellus Lapin luonnossa? Suomessa on monia upeita kohteita, jotka ovat parhaimmillaan syksyllä – mutta mihin niistä pääsee ilman omaa autoa? Kokosimme 12 syyslomakohdetta ja -tapahtumaa, joihin pääsee kätevästi junalla tai bussilla. 

Syysloma Lapissa

Ranuan Arctic Guesthouse and Igloos

Miltä kuulostaisi kirpeän syksyinen yö lasi-iglussa revontulien alla? Lapin syksyn pimeät yöt tarjoavat siihen mitä parhaimman mahdollisuuden, sillä revontulikausi on käynnistynyt Lapissa jo elokuun puolenvälin jälkeen. Kauniin Ranuanjärven rannalla sijaitsevilla AuroraHut-igluveneillä voi vapaasti liikkua järvellä tai pysähtyä rantaan revontulia ihailemaan. Makuutilan ja suurien ikkunoiden lisäksi majoituksesta löytyy mm. ruokakellari, wc, USB-portti ja wifi-yhteys. Liikuteltavien AuroraHut-iglujen lisäksi myös Eläinpuiston omistuksessa olevat samaisen järven rannalla sijaitsevat Arctic Fox lasi-iglut tarjoavat mahdollisuuden revontulien ihailuun. Ranuanjärven rannalla idyllistä maalaismajoitusta upeilla maisemilla tarjoaa puolestaan Arctic Guesthouse -majatalo, josta löytyy erikokoisia huoneita sekä tietenkin niihin sisältyvä aamiainen. 

Myös jo vuosikymmenten ajan kotimaan matkailijoiden kantapaikkana toiminut Ranuan eläinpuisto tarjoaa mukavat puitteet syysloman viettoon. Suurissa aitauksissa elävät pohjoisen villieläimet tarjoavat vierailijoille katseltavaa useiksi tunneiksi, ja suurimpina vetonauloina eläinpuistolla toimivat mm. Suomen ainoat jääkarhut Sisu ja Venus sekä kuluvan vuoden keväällä syntyneet uudet sudenpennut. Pohjois-Suomen suuremmista kaupungeista Ranualle pääsee päivittäin linja-autolla. Rovaniemeltä linja-autokyyti kestää noin tunnin verran ja Oulusta noin kaksi tuntia. Ranualle pääsee hyvin julkisilla myös kauempaa, esimerkiksi Helsingistä sinne kulkee päivittäin useita matkoja ja matkaketjuja.

Arcticguesthouseandigloos.com, Löydä bussit ja junat

Vaellus Lapin luonnossa

Syksyn kirpeä ilma ja vaellus kulkevat käsi kädessä, ja mikäs sen parempi paikka rentouttavalle vaellukselle kuin Lapin upea luonto? Vaellukselle voi lähteä esimerkiksi Itä-Lappiin Savukoskelle Nuorttijoen maisemiin tai lyhyemmälle päiväreissulle Kivitunturille. Sallaan voi jatkaa esimerkiksi suoraan Savukoskelta ihailemaan Poropuistoa ja Sallaatunturin alueen luontoa. Lapissa parasta ruska-aikaa on syyskuu, mutta samat kauniit ja avarat maisemat odottavat myös lokakuussa matkustavia.

Huomioithan matkaa suunnitellessa, että julkiset eivät kulje joka päivä yhtä hyvin näihin kohteisiin, esim. Helsingistä Savukoskelle ei kulje julkisia ihan joka päivä. Matkoja tällaisiin kohteisiin kannattaakin hakea etukäteen muutamalta eri päivältä, jotta matkan suunnittelu ja kohteisiin pääsy sujuu mahdollisimman saumattomasti. Suora bussi Savukoskelta Sallaan menee useimmiten kerran päivässä klo 15:05-16:25, ja tähän bussiin täytyy ostaa liput asemalta tai bussista. Kaikki muut matkat ja liput löytyvät Perille.fi-matkahausta.

Korvatunturi.fi/Savukoski, Löydä bussit ja junat

Syysloma Keski-Suomessa

Syysloma Keuruulla

Hyvien kulkuyhteyksien päässä olevalle Keuruulle pääsee kätevästi junalla, bussilla tai niiden yhdistelmällä. Keuruulla hauskaan syyslomaan kuuluvat mm. Vanhan Keuruun kirkot, vanha Pappila ja Ravintola Pappilan pidot sekä jännitystä kaipaaville Pappilan Pakopelit -Escape Room. Keuruun kauniista syksymaisemista pääsee nauttimaan kävellen, pyöräillen tai vaikkapa vuokraamalla Eräopas Markku Jokelan kanootin ja lähtemällä Pappilan rannasta Keuruun keskustaa kohti. 

Visitkeuruu.fi, Löydä bussit ja junat

Syysloma Jyväskylässä

Jyväskylään pääsee helposti monesta paikasta bussilla ja junalla, jotka saapuvat keskustan alueelle Matkakeskukseen. Jo itse Jyväskylän keskusta on täynnä tekemistä: seikkailla voi mm. monissa museoissa ja lounaalle pysähtyä tunnelmalliselle Toivolan Vanhalle Pihalle. Jyväskylän luonto on syksyisin ruska-aikaan kauneimmillaan, ja siitä pääsee hyvin nauttimaan keskustan kupeessa Harjun kävelypoluilla. Koko kaupunkia pääsee ihailemaan kerralla Vesilinnan näköalatornista.

Jos suunnittelet syyslomaa lasten kanssa, kannattaa perheen suunnata Jyväskylän alueella vaikkapa Laajavuoreen, Hutunkiin tai Peurunkaan seikkailemaan. Kylpylähotelli Peurunka on myös erinomainen kohde pienelle hemmottelulomalle, jos syysloma kylpylässä kiinnostaa. Kaikkiin kohteisiin kulkevat hyvin paikallisliikenteen bussit Jyväskylän sisällä ja lähialueilla, ja bussireitit sekä -aikataulut löydät Waltin reittioppaasta tai kännykälle ladattavasta Waltti Mobiili -sovelluksesta.

Visitjyvaskyla.fi, Löydä bussit ja junat

Syysloma Etelä-Suomessa

Syysloma Hämeenlinnassa

Hämeenlinnaan pääsee kätevästi bussilla ja junalla, ja Rautatieaseman vieressä voi majoittua helposti Vaakunassa. Hotellilta pääsee Aulangolle seikkailemaan luontoon paikallisliikenteen bussilla tai halutessaan hieman liikuntaa luonnossa hotellin maksuttomilla pyörillä. Jalan tai pyörällä pääsee keskustan kohteisiin sekä historialliseen Hämeen linnaan, ja keskustassa saa vietettyä vaikkapa mukavan syyspäivän perheen kanssa. 

Visithame.fi/Hameenlinnan-seutu, Löydä bussit ja junat

Tekemistä Kouvolassa syksyllä

Kouvolaan pääsee helposti sekä bussilla että junalla, ja majoittua voi mukavasti esimerkiksi keskustan uudistetussa Sokos Hotel Vaakunassa. Kouvolassa on mukava viettää syyslomaa luonnon läheisyydessä esimerkiksi pyöräillen ja kävellen. Niivermäen luontopolku on kauppakeskus Veturin välittömässä läheisyydessä, ja kauppakeskukselle pääsee helposti bussilla. Syyslomalla on mahdollisuus mennä Repoveden kansallispuistoon, jonka lähistöltä löytyy majoitukseksi mm. Kirjokiven kartano tai Orilammen maja. Myös Suomen suurimpaan ja vanhimpaan puulajipuistoon Arboretum Mustilaan pääsee ympäri vuoden. Repoveden kansallispuistoon ja maailmanperintökohde Verlaan pääsee viikonloppuisin kätevästi Repovesibussin (linja 15) kyydissä, ja arkisin kansallispuistoon pääsee Linjaliikenne Laurilan linjalla 5.

Visitkouvola.fi, Löydä bussit ja junat

syysloma 2020 julkisilla
Kuva: Julia Kivelä

Minne syyslomalla lasten kanssa?

Ähtärin syyslomatarjoukset 2020

Lapsiperheiden ykköskohteessa kaikki kiva on koottu yhteen pakettiin: monipuolinen eläinpuisto, maatila, mukava majoitus, hauskat aktiviteetit ja hyvät ravintolat sopivat täydellisesti lapsiperheen syysloman viettoon. Syysloma Ähtärissä on ympärivuotisten aktiviteettien ohella myös täynnä erityistä tekemistä syyslomalla 2020. Ähtärin syyslomatarjoukset 2020 sisältävät koko perheen syyslomapaketin, johon kuuluvat hotellimajoitus, kylpylä, aamiainen, kahden päivän liput Pandataloon, Eläinpuistoon ja Farmille sekä rannekkeet Flowparkiin. Syyslomalla 17.10.2020 on myös Ähtäri-hallissa Tubeshow Ähtäri Meet & Greet -tapahtuma, johon saat liput täältä.

Pian alkavat myös Ähtärin Syksyn Superviikonloput, jotka jatkuvat aina 4.10.2020 saakka. Hieman ennen syyslomaa on myös mahdollisuus viettää koko perheen ruskalomaa: Ruskapaketti sisältää mm. hotellimajoituksen, kylpylän sekä kahden päivän liput Pandataloon, Eläinpuistoon ja Farmille. Ähtärin matkailumäkeen, josta löytyvät Ähtäri-halli, Eläinpuisto ja hotelli Mesikämmen, on juna-asemalta noin 1.3 km matkaa, joka taittuu hyvin kävellen tai taksilla. Katso kaikki Ähtärin syyslomatarjoukset 2020 ja vietä hauska syyslomapäivä!

Ahtarizoo.fi, Löydä bussit ja junat

Särkänniemen Karmiva Karnevaali 2020

Lasten syysloma 2020 huipentuu Särkänniemen huvipuistotapahtumaan, jossa laitteet pääsee kokemaan lokakuun pimeässä tunnelmassa ja upeasti valaistuina. Karmiva Karnevaali -tapahtumaa vietetään Särkänniemessä syyslomalla 10.-17.10.2020 lauantaisin klo 13-22 ja arkipäivinä klo 13-21. Suuri ja värikäs karnevaalialue on jännittävä paikka syysloman viettoon koko perheelle. Alle 3-vuotiaat huvittelevat karnevaalin laitteissa ilmaiseksi. Osta liput syksyn karmivimpaan tapahtumaan täältä ja vietä jännittävä syysloma koko perheen voimin!

Tampereen keskustaan pääsee helposti ympäri Suomea kaukoliikenteen junilla ja busseilla. Keskustasta pääsee kätevästi Särkänniemeen Tampereen seudun joukkoliikenteen bussilinjoilla 3 ja 71. Paasikivenkadun pysäkeiltä on matkaa huvipuistolle vain noin 300 metriä. Tampereen paikallisliikenteen liput sekä reittiopas löytyvät Nysse Mobiili -sovelluksesta.

Sarkanniemi.fi/Karmiva-karnevaali, Löydä bussit ja junat

Syysloma 2020 kylpylässä

Vesipuiston vauhdissa ja aalloissa rentoutuen nauttii lomasta koko perhe. Syysloma on erinomainen aika ottaa rennosti vauhdikkaan syksyn keskellä, ja kylpylä on tähän helppo ja toimiva kohde. Kylpyläloma sopii monen ikäisille lapsille, minkä lisäksi lomasta saavat paljon irti myös vanhemmat. Kylpylöitä ja kylpylähotelleja on ympäri Suomea, joten syyslomalle ei välttämättä tarvitse lähteä kauas kotoa. Lähiloma onnistuu mukavasti vaikkapa lähimmässä kylpylässä! Lapsiystävällisiä kylpylöitä ovat mm. aiemmin mainittu Kylpylähotelli Peurunka sekä Scandic Hotellien kylpylät, joiden kylpylälomien syysale on juuri alkanut!

Erityistä syyslomatekemistä perheille löytyy Imatran kylpylästä, josta löytyy syyslomalla mukavaa tekemistä koko perheelle. Ohjelmaan kuuluvat mm. Sirkuspaja ja Teatteripaja. Syyslomaviikoilla 42-43 Imatran kylpylässä on myös voimassa syyslomatarjous 2020, jonka aikana 4-14-vuotiaat lapset pääsevät kylpylään täysin ilmaiseksi! Kaukoliikenteen junat ja bussit Imatralle saapuvat Keskusasemalle, josta matkaa kylpylään on noin 5 km. Keskusasemalta pääsee kylpylälle päivittäin ajavilla Imatran paikallisliikenteen busseilla, joista kulkee arkisin linja 5 ja viikonloppuisin linja 6.

Löydä bussit ja junat

Syysloma 2020 julkisilla – bussit ja junat Perille.fi-palvelusta

Kaikkiin mainittuihin kohteisiin pääsee syyslomalla kätevästi junalla tai bussilla. Perille.fi-matkalippupalvelusta löytyvät parhaat matkat tai matkaketjut kohteisiin, ja samasta palvelusta voi myös ostaa näppärästi juna- ja bussiliput. Vaikka palvelusta löytyvät myös paikallinen liikenne ja mm. taksien puhelinnumerot, on se ensisijaisesti kaukoliikennelähtöinen ja siten todella kätevä juuri kaukoliikenteen vuorojen reittivaihtoehtojen etsimiseen sekä lippujen ostoon. Matkojen löytäminen ja lippujen ostaminen on helppoa ja nopeaa – mene vain etusivun matkahakuun tai syötä lähtöpaikkasi, päiväsi ja valitsemasi kohteen määränpää alla olevaan matkahakuikkunaan. Ihanaa alkanutta syksyä ja rentouttavaa syyslomaa!

Teksti: Elina Immonen
Artikkelikuva: Reijo Nenonen

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • Kylpylä on ainakin varma nakki, kun mietitään syyslomaa. Kylpylässä lilluminen ei ole säistä kiinni ja kylpylöitä löytyy myös läheltä. Tänä vuonna useat suomalaisperheet varmaan suosivatkin lähimatkailua, kiitos koronaviruksen. Onneksi sentään tilanne on vielä se, että voi kotoa jonnekin poistua lomailemaan.