Keskisen kyläkauppa Tuurissa – julkisilla Suomen suurimpaan tavarataloon

tuurin kyläkauppa

Suomen suurin tavaratalo Keskisen kyläkauppa on hauska ja mielenkiintoinen koko perheen vierailukohde. Alavuden kaupungissa sijaitsevan legendaarinen Tuurin Kyläkauppa hurmaa monipuolisuudellaan: Kyläkaupasta löytyy runsaan valikoiman sisältävä tavarapuoti, ruokapuoti, useampi ravintola, lasten sisäleikkipuisto, hotelli sekä paljon hauskoja koko perheen tapahtumia. Junat pysähtyvät aivan Kyläkaupan vieressä, joten Tuuriin kulkeminen julkisilla on helppoa.

Kyläkaupasta matkailunähtävyydeksi

Keskisen kyläkauppa sai alkunsa nykyisen kyläkauppiaan Vesa Keskisen isoisän isoisän Kustaa Keskisen nuoruudesta. Kustaa Keskinen toimi kulkukauppiaana Tuurin kylän harvaanasutuissa lähikunnissa 1800-luvulla, ja hänen poikansa Matias jatkoi kukukauppiaana isänsä jalanjäljissä. Keskisen suvun kauppiastarina jatkui sukupolvelta toiselle, ja seuraavaksi kaupasta huolehtiminen siirtyi Matiaksen pojan Toivon vastuulle. Hän perusti vuonna 1946 ensimmäisen kiinteän kaupan pienen tupansa komeroon ja siirsi myöhemmin toimintansa Kyläkaupan nykyiselle paikalle. Vuonna 1976 Toivon pojat Matti ja Mikko Keskinen ostivat T.M.K Keskisen isältään, ja näin Veljekset Keskinen Tuuri sai alkunsa. 

Vuonna 1994 nuoresta Vesa Keskisestä, Matti Keskisen pojasta ja nykyisestä omistajasta, tuli Keskisen Kyläkaupan toimitusjohtaja. Hänen visionsa oli “kyläkaupasta matkailunähtävyydeksi”, ja sen pohjalta Kyläkauppaa alettiin kehittää. Vuosien varrella Keskisen kyläkauppa on laajentunut pienestä kyläkaupasta suomalaiseksi nähtävyydeksi, ja vuonna 2002 Kyläkauppa julistettiin virallisesti Suomen suosituimmaksi matkailukohteeksi (MEK). Miljoona Pilkki, Miljoona Rock, Miljoona Drive-in, Miljoona Tivoli, Tuning Car Show ja monet muut suositut tapahtumat yhdessä kasvavan liiketoiminnan kanssa nostivat Tuurin Suomen kartalle, ja nykyään Kyläkauppa on sekä Suomen suurin tavaratalo että suosituin matkailukohde ravintoloineen ja majoitusmahdollisuuksineen. Lue Keskisen suvun ja Tuurin kyläkaupan inspiroiva tarina kokonaisuudessaan Tuurin sivuilta: Historia – Kyläkauppa Veljekset Keskinen 

Tavarapuoti

Tuurin kyläkaupan Tavarapuoti on koko perheen ostospaikka, josta löytyy kotimaisia ja ulkomaisia merkkituotteita kaikenikäisille. Tavarapuodissa shoppailet tarpeeseen kuin tarpeeseen: puodin laajasta valikoimasta löytyvät mm. talon- ja kodinsisustuksen, pukeutumisen, urheilun, kosmetiikan ja viihde-elektroniikan osastot. Kyläkaupan ja tavarapuodin valikoimaan sisältyy lukemattomia suosittuja brändejä, ja Tuurin liikkeiden kestosuosikkeja ovat mm. Tuuri Marimekko ja Pentik Outlet Tuuri. 

Ruokapuoti

Elintarvikeostoksille voi suunnata Tuurin Ruokapuotiin, jonka ihanasta valikoimasta löytyy myös Kyläkaupan oman tuoteperheen elintarvikkeita. Palvelutiski Herkkutori myy sekä tuoreita liha- ja kalatuotteita että valmiita salaatteja ja ruokia. Ruokapuodissa on panostettu myös luomutuotevalikoimaan. 

Kauppakatu

Kyläkaupan läpi kulkee Kauppakatu, joka yhdistää Kyläkaupan vastakkaisilla puolilla olevat palvelut ja mahdollistaa näin helpon asioinnin. Kauppakadun varrelta löytyvät lukuisat suositut ulkopuolisten yrittäjien liikkeet, kuten Keskisen Kello Oy, Tuurin Apteekki, Hyvän Tuurin Silmälasi ja Alko. 

Tuurin kaupat ovat paitsi shoppailijan unelma myös jo itsessään nähtävyys. Kauppakatu on käytännöllisyyden ohella taianomaisen kaunis etenkin joulun alla, jolloin kaunis joulukuusi ja kattokoristeet valtaavat kadun tuoden valoa ja joulutunnelmaa ostoksille. Kauppakadulla kävely vie shoppailun seuraavalle tasolle, ja ostosreissusta nauttii vaikkei ostaisikaan juuri mitään.

Keskisen kyläkaupan tarjoukset

Keskisen kyläkaupan uudet tarjoukset julkaistaan aina keskiviikkoisin Tuurin nettisivuilla kaupan sulkeutuessa. Kyläkaupan tarjoukset ovat luettavissa Tuurin nettisivuilta Tuuri.fi ja Ykköset! -lehdestä. Tutustu kaikkiin Tuurin kyläkaupan alennuksiin ja tarjouksiin ja lähde shoppailemaan!

Tuurin grilli, ravintola Onnenkivi ja muut Tuurin ruokapaikat

Herkuttele ostosten yhteydessä Tuurin ruokapaikoissa! Maistuisiko koko perheelle sopiva lounasbuffetin kotiruoka, a la carte -ravintola Vesa´s Steakhousen annokset rennossa ja tyylikkäässä miljöössä nautittuna vai tunnelmallinen kahvitauko Kyläkaupan alkuperäisissä tiloissa toimivassa Wanhanajan kahvilassa? Tuurin ravintolat tarjoavat jokaiselle jotakin, ja hyviä ruokailuvaihtoehtoja on tarjolla runsain määrin myös lapsille. Suosittuja ravintoloita ovat mm. Ravintola Onnenkivi ja Tuurin Grilli. Herkullinen lounas Tuurissa onnistuu Onnenkivessä tai Kyläkaupan Bensa-asemalla, joissa tarjoillaan maistuvaa kotiruokaa noutopöydästä. Molempien ravintoloiden lounaslistat löytyvät täältä

Lapsille

Koko perheen Kyläkaupassa on tarjolla paljon tekemistä lapsille! Lasten sisäleikkipuisto Riemu Park on alle 12-vuotiaille lapsille suunnattu leikkipaikka, jossa ei taatusti tule tylsää: liukumäet, trampoliinit, pallomeri, kiipeilyseinä ja pallokanuunat pitävät perheen pienimmät kiireisinä koko päivän. Alle 3-vuotiaille on oma pehmustettu ja aidattu leikkialue, jossa taaperot voivat leikkiä rauhassa ja turvallisesti. Aivan sisäleikkipuiston sisäänkäynnin vierestä löytyy Spice Ice jäätelöbaari, johon on ihana pysähtyä kylmälle jäätelölle leikkien välissä tai toiminnan täyteisen päivän päätteeksi. 

Lapset voivat leikkiä ilmaiseksi myös Kyläkaupan Tavarapuodin etupihalla sijaitsevassa Muumi-leikkipuistossa, jossa lapset pääsevät huvittelemaan mm. Muumitalon liukumäen vauhdissa, vintille johtavalla kiipeilyseinällä ja yksinäisten vuorten Tähtitornissa. Toinen lapsiperheille sopiva kohde on Tavarapuodin sisällä toimiva ilmainen Aku Park -seikkailurata, jossa lapset voivat kiipeillä, laskea liukumäkeä, leikkiä pallomeressä ja hyppiä trampoliinilla aikuisten juodessa kahvia ja katsellessa lasten leikkimistä. 

Tuurissa on näiden ympärivuotisten aktiviteettien lisäksi myös vuodenaikoihin sidottuja tapahtumia lapsille, kuten kesäisin toimiva Miljoona Tivoli, joka saapuu tänä vuonna myös syyslomalla 10.-18.10.2020. Tivoli on auki tällä viikolla joka päivä klo 12-18, ja sinne pääsevät poikkeuksellisesti ilmaiseksi kaikenikäiset. Myös joulutunnelmiin pääsee jo 17.10 alkaen, kun Kyläkaupan ikiomat tontut valtaavat Keskustorin viikonloppuisin klo 13-17. 

Tapahtumat

Lasten lisäksi Kyläkaupalla on kiinnostavia tapahtumia myös koko perheelle sekä aikuisille. Odotetun ja suositun Jäämaailman avajaisia vietettiin 10.10.2020, mutta Jäämaailmaa pääsee onneksi ihastelemaan helmikuuhun saakka. Kyläkaupan näyttävä Joulunavaus järjestetään tänä vuonna lauantaina 7.11 klo 14-18 välisenä aikana. Paikalla nähdään Joulupukki ja tontut, ja tarjolla on perinteiseen tyyliin kuumaa glögiä ja pipareita. 

Tuuri.fi/tapahtumat

Tuurin hotellit ja karavaanialue Onnela 

Tuurin kyläkaupan yhteydessä toimii hotelli Onnentähti, jossa on kätevä majoittua ostosmatkan ajaksi. Keskisen kyläkaupan hotelli Onnentähti on kuitenkin paljon muutakin kuin käytännöllinen: erityinen miljöö ja lähes kuninkaalliselta tuntuvat luksustyyliset huoneet takaavat ainutlaatuisen elämyksen. Lämmintunnelmainen hotelli Onnentähti ei ole tavanomaista ketjuhotellia nähnytkään, ja erityislaatuiset puitteet yhdistettynä keskeiseen sijaintiin täyttävät kaikki matkailijan toiveet. 

Tuurissa voi majoittua myös Karavaanialue Onnelassa, joka toimii ympäri vuoden kauniilla sijainnilla Tuurinjoen rannalla. Tuurin karavaanialue on erinomainen vaihtoehto, jos pitää luonnon läheisyydestä ja haluaa majoittua mahdollisimman edullisesti. Karavaanialueelta ei kuitenkaan luksusta puutu – elämyksellisissä luksusteltoissa on mukava rauhoittua joen solinaa kuunnellen. Telttojen lisäksi alueella on paljon telttapaikkoja sekä yli 500 ympärivuotista sähköllistä vaunupaikkaa. 

Tuurissa yöpymisen lisäksi majoittua voi myös lähialueilla. Mukava hotelli Tuurin lähellä on noin 30 kilometrin etäisyydellä sijaitseva Ähtärin hotelli Mesikämmen. Hotelleja ja yöpymispaikkoja Tuurin alueelta löydät mm. täältä. Lisätietoa hotelli Onnentähdestä sekä Onnelan karavaanialueesta saat Tuurin sivuilta: Tuuri.fi/majoitu

Ohjeet julkisilla matkustaville

Tuuriin pääsee kätevimmin junalla, sillä junat pysähtyvät aivan Kyläkaupan vieressä. Junien pysähdyspaikka (Pysäkkitie, 63610 Tuuri) on nykyisin käytännössä seisake, sillä Tuurin rautatieasema on suljettu ja sijaitsee vähän matkan päässä pysähdyspaikasta. Junalla Tuuriin pääsee monista kaupungeista, kuten Jyväskylästä, Tampereelta ja Helsingistä. Perille.fi-palvelusta löytyvät junat Tuuriin, ja palvelussa voi kätevästi vertailla mm. matkojen kestoa, nopeutta, hintoja ja ympäristövaikutuksia. Samasta palvelusta saa ostettua myös matkaliput.

Perille.fi-palvelusta löytyvät kaikki juna-aikataulut ja -reitit, joten sopivimman matkan löytäminen on helppoa. Mene Perille.fi-etusivun matkahakuun tai syötä alla olevaan matkahakuikkunaan lähtöpaikkasi ja -päiväsi. Matkahakuikkuna löytyy myös Tuurin sivuilta kohdasta Tuuri.fi/saapumisohje. Samalta sivulta löytyy myös hyödyllistä tietoa liikenneyhteyksistä ja sähköautojen latauspisteistä. 

Teksti: Elina Immonen
Kuvat: Flickr.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.