Retki- ja matkaluisteluratoja eri puolilla Suomea

Kuva © Unsplash

Retkiluistelu on kiehtova tapa yhdistää liikkuminen luonnon jäällä ja nauttiminen maisemista, jos haluat luistella tavallista pidempiä reittejä. Suomessa on paljon paikkoja, mihin ajoittain olosuhteiden salliessa jäädytetään valmiita luisteluratoja. Tilanne kannattaa aina tarkistaa verkosta ennen radalle lähtemistä. Hae matka Perille.fi -palvelun avulla ja matkusta sujuvasti!

Retkiluistelu 

Retkiluistelussa liikutaan luonnonjäillä ja nautitaan talvisten vesistöjen tarjoamista retkielämyksistä. Luistelukausi alkaa yleensä lokakuun lopulla ja kestää pitkälle kevääseen.

Retkiluistelu sopii lähes kaikille. Laji ei kuormita niveliä, kuten esimerkiksi juoksu. Pidemmille retkille ja haastaviin olosuhteisiin tarvitaan kuitenkin hyvä peruskunto ja luistelutaito. Luonnonjäällä turvallisuusasiat ja varustus ovat tärkeitä. Jäänaskalit, reppu, jossa on ilmatiiviissä pussissa varavaatteita, jääsauva ja heittoköysi kuuluvat retkivarusteisiin. Vauhdin hurman takaavat pitkäteräiset retkiluistimet, jotka voi kiinnittää tukeviin kenkiin tai monoihin. Tämä mahdollistaa helpon ja nopean siirtymisen kävelyyn silloin, kun ei voi edetä luistellen. Jäällä kiidetään aina turvallisesti ryhmässä.

Lähde: suomenlatu.fi

Tärkemmät tiedot varusteista löytyvät Suomen Retkiluistelijat -seuran sivustolta: skinnari.fi

Matkaluistelu

Matkaluistelu on luistelua luonnonjäille auratuilla jääradoilla tai jäädytetyillä luisteluradoilla. Retkiluistelun suosion kasvaessa Suomessa sisämaan järville on alettu aurata luisteluratoja. Muutamasta kilometristä pariinkymmeneen kilometriin pitkiä, kuntien ja luontomatkailuyritysten ylläpitämiä luistelureittejä on – talvesta riippuen – ainakin Espoon Bodomjärvellä, Jyväskylän Jyväsjärvellä, Järvenpään Tuusulanjärvellä, Lahden Vesijärvellä, Saimaan Rantasalmella ja Tampereen Näsijärvellä.

Matkaluistelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden harjoitella retkiluistelua tai kuntoilla muuten vain. Ylläpidetyllä luisteluradalla pärjää vähemmillä varusteilla: luistimet, sopiva ulkoiluvaatetus ja naskalit riittävät.

Lähde: luontoon.fi

Bodomjärven matkaluistelurata

Bodomjärven eteläpäässä sijaitseva Oittaan ulkoilualue tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja ja tekemistä ympäri vuoden. Talvisin järveen voi pulahtaa avantoon ja suunnata lämmittelemään Oittaan kivinavetan saunaan. 

Bodomjärven matkaluistelurata on luistelureitti. Pidempi lenkki 8,5km ja lyhyempi 3,7km.

flamingospa.fi, Kunnarlantie 33-39, Espoo, Löydä bussit ja junat

Tuusulanjärven talviulkoilureitti

Talviaikaan järvi houkuttelee kävelijöitä, hiihtäjiä ja retkiluistelijoita. Olosuhteet vaihtelevat järvellä joka talvi, joten kaikkia ylläpitäjien turvallisuusohjeita tulee noudattaa. Tuusulanjärvellä ylläpidetään talvisin matkaluistelurataa ja latuja. Järven pohjoispäässä aurauksista vastaa Järvenpään kaupunki ja eteläpäässä Tuusulan kunta. Olosuhteet vaihtelevat järvellä joka talvi, ja kaikki reittimerkinnät ovat ohjeellisia.

  • Lähtöpaikat Tuusulassa: Tuuskodosta, Gustavelundista, Anttilanrannasta ja Sarvikalliolta
  • Lähtöpaikat Järvenpäässä: Tervanokasta, Rantapuistosta ja Vanhankylän kartanolta

Radan pituus on 7 km (Kaukjärvenranta-Rantapuisto). Tarvittaessa vuokraamot toimivat sekä Tuusulan, että Järvenpään puolella.

Vuokraamo Järvenpään Rantapuistossa/Ravintola Huilissa

Talviliikuntavälineiden lainaus Tervanokassa

Vuokraamo Sportuna Oy Gustavelundissa

Talviloma 2024 Järvenpäässä

Jääpinnantilanne kannattaa tarkistaa etukäteen. Täältä saa jäähavaintoja ja suositukset Tuusulajärven jääradan ylläpitotiimiltä.

jarvenpaa.fi, Rantapuisto, Järvenpää, Löydä bussit ja junat

Kuva © Sportuna Oy

Pääkaupunkiseudun luisteluradat luonnonjäällä

Laajalahden matkaluistelurata.

stadissa.fi, Munkkiniemenranta 2, Helsinki, Löydä bussit ja junat

Kauniaisten Gallträskin luistelurata. Gallträskin järven matkaluistelurataa ylläpitää Kauniaisten omaehtoisen liikkumisen edistäjät, Kole ry.

facebook.com/kole.yhdistys, Gallträsk, Kauniainen, Löydä bussit ja junat

Retkiluistelupaikat FB-ryhmä

Näsijärven luistelurata luonnonjäällä

Kauniina talvipäivänä juuri mikään ei voita retkiluistelua luonnonjäällä. Hiking Travel auraa Näsijärvelle talvisin luisteluradan, jonka päässä Siilinkarin majakalla on suosittu paikka nauttia omia eväitä tai paikan päällä sijaitsevan kahvilan antimia. Luistimet vuokraat kätevästi Kaupinojan Bikini Barilta.

Vuokraamo Näsijärvellä

jarvenpaa.fi, Kaupinpuistonkatu 6, Tampere, Löydä bussit ja junat

Tohloppijärven luistelurata

Tohloppijärvelle aurataan luistelurata, paikan päällä on kahvio ja retkiluistinten vuokraus onnistuu. Tohlopilla sijaitsee tiettävästi maan ensimmäinen valaistu retkiluistelurata. Rata sijaitsee Tohloppijärven jäällä Länsi-Tampereella kahden harjun välissä, joten tuuliset olosuhteet ovat radalla vähäisiä. Suojaisella järvellä ei ole virtauksia eikä veden pintaa säännöstellä juoksutuksilla, joten railoja syntyy isompiin vesistöihin verrattuna vähemmän.

Rata kiertää järven ympäri mukaillen sen rantaviivoja. Näin auraamalla radan profiilista saadaan vaihteleva ja mukava luistella. Radan pituus on n. 3,2 kilometriä ja radalla on määritelty kiertosuunta, jotta luisteleminen on turvallista. Radan varrella on neljä erillistä lähtöpaikkaa.

Lisäksi vuokraamo ja telttakahvio palvelevat viikonloppuisin luistelukauden ajan. Radan tavoitteena on luoda hyvää fiilistä, saada ihmiset liikkumaan positiivisella asenteella ja hymy huulilla.

Tohloppijärven luistinradan kunto

Talvi 2024 Tampereella

tohlopinluistelurata.fi, Nahkatehtaankatu 12, Tampere, Löydä bussit ja junat

Kuva © tohlopinluistelurata.fi

Jyväskylän retkiluistelurata

Jyväskylän keskustan tuntumassa sijaitsevalle Jyväsjärvelle aurataan pakkastalvina n. 2,4 km:n pituinen retkiluistelurata. Retkiluistimia vuokraavat muun muassa Sataman kahvila ja Kotakahvila Lutakon satamassa. Jyväsjärven jäälle tehdyllä radalla voi harrastaa niin luistelua, potkukelkkailua kuin lumikenkäkävelyä. Jyväsjärvelle on tehty mahdollisuuksien mukaan myös jäälatu hiihtäjille.

Ohjeet Jyväsjärven retkiluisteluradalle: 

  • sauvojen kanssa luistellaan oikeata laitaa 
  • kiekko- ja kaunoluistimilla vasenta laitaa 
  • retki- ja pikaluistimilla radan keskellä 
  • kiertosuunta vastapäivään 

Liikkuminen radalla tapahtuu omalla vastuulla.

Sataman Kahvilan vuokraamo

Kotakahvilan vuokraamo Lutakon satamassa

jyvaskyla.fi, Jyväskylän satama, Satamakatu 8, Jyväskylä, Löydä bussit ja junat

Kuva © jyvaskyla.fi

Naantalin Luolalanjärven jää

Luistelua kannattaa ehdottomasti lähteä testaamaan naantalilaisten rakastamassa luontokohteessa – Luolalanjärven jäällä, jonne aurataan talvisin luistelurata ja hiihtolatu! Tämä retkiluistelun helmi jäätyy myös verraten nopeammin kuin moni muu järvi, sillä Luolalanjärvi on varsin matala. Luolalanjärvi löytyy aivan Naantalin keskustan itäpuolelta ja järvellä riittää upeasti pinta-alaa monelle luistelijalle.

Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. Löydät ajankohtaista tietoa Naantalin sivuilta ja Naantalin latuinfosta.

Lisätietoja luistelupaikoista Turun seudulla

Vuokraamo Naantalin kaupungintalon asiointipisteestä

naantali.fi, Järveläntie 10, Naantali, Löydä bussit ja junat

Rantasalmi

Savonlinnan seudulla on Saimaa kaikkialla lähellä, joten mikäpä olisi parempi tapa talviliikuntaan kuin matkaluistelu. Retkiluistelu sopii kaikille, eikä se vaadi kovaa kuntoa – jokainen voi luistella omalla vauhdillaan ja itselleen sopivan matkan. Linnansaaren talvireitin koko pituus on 18 km. Oravista Linnansaaren kansallispuiston kautta Nature Hotel & Spa Resort Järvisydämeen kulkeva merkitty ja huollettu jääreitti tarjoaa hienot puitteet talviselle retkelle. Talvivallusreitti on monitoimireitti, jossa voi retkiluistella ja potkukelkkailla sään salliessa. Reitin kummassakin päässä, SaimaaHoliday Oravissa ja Nature Hotel & Spa Resort Järvisydämessä, on vuokrattavana retkiluistimia, potkukelkkoja ja muita välineitä.

Reitin FB-ryhmä

Ajantasoisia tietoja jääntilanteesta Oravissa

Välinevuokraus SaimaaHoliday Oravi

Välinevuokraus Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän

visitsavonlinna.fi, Linnansaaren kansallispuisto, Savonlinna, Löydä bussit ja junat

Kuva © Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän

Minne talvella päätätkin matkustaa, muistathan hakea parhaan reitin Perille.fi -palvelun kautta. Pääset vertailemaan eri matkavaihtoehtoja ja saat koko Suomen lähi- ja kaukoliikenteen matkat – bussit ja junat samasta palvelusta. Me autamme sinua löytämään sopivimman matkan nopeasti!

Leave a Comment

Your email address will not be published.