Suosituimmat kesäteatterit eri puolilla Suomea kesällä 2024

Kesäteatterisesonki alkaa jo toukokuussa. Se on hieno tapa viettää lämpimät kesäpäivät ja illat teatterin parissa ulkoilmassa. Useimmat kesäteatterikatsomot ovat katettuja. Kokosimme kattavan listan esityksiä eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Kun matkustat kesän tapahtumiin, hae paras matka Perille.fi-palvelun avulla.

Etelä-Karjala. Imatra

Reinikainen 25.6. – 3.8.2024

Legendaarisen hulvaton konstaapeli Reinikainen astelee ”niin maan perusteellisesti” Imatran kesäteatterin näyttämölle kesällä 2024 ja laittaa asiat ja ihmiset järjestykseen.

Poliisikonstaapeli Artturi Sakari Reinikainen saa siirron maalaiskyliltä kaupungin poliisiin. Kaupungin poliisilaitoksella sattuu ja tapahtuu, ja lainvalvojia työllistävät alkoholia liikaa nauttineet kansalaiset, varkaudet sekä kadonneet henkilöt. Näissä tilanteissa Reinikainen on joviaali kansanmies, joka ratkaisee ongelmalliset tilanteet puhumalla kuin Ruuneperi.

Käsikirjoitus: Neil Hardwick – Jussi Tuominen. Ohjaus: Timo Rissanen. Rooleissa vierailevat Lasse Karkjärvi, Lotta Lindroos, Harri Nousiainen, Jussi Puhakka, Jouko Puolanto ja Miikka Wallin.

Esityksen kesto noin 2 h 15 min. sis. väliajan.

teatteri-imatra.fi, Teatteri Imatra, Kallenkuja 3, ImatraLöydä bussit ja junat

Etelä-Karjala. Lappeenranta

Lähtisitkö 27.6. – 3.8.2024

Lähtisitkö on romanttinen musiikkikomedia, jossa tärkeää osaa näyttelee Suomen juhannus!

Mitä tapahtuu kun kuvataiteilija Malla (Vuokko Hovatta) ja ex-miehensä hammaslääkäri Sami (Jani Karvinen) joutuvat yhdessä juhannuksen viettoon samalle mökille? Mallan ja Samin tytär Laura (Sofia Arasola) on saanut entisen avioparin pitkästä aikaa yhteen, koska Lauralla on suuria uutisia puolisonsa Sonjan (Aino Sirje) kanssa. Keskikesän juhlintaan liittyy yllättäen myös nuori komistus Jaakko (Heikki Ranta), jolla tuntuu olevan historiaa yhden jos toisenkin mökillä olevan kanssa. Oman lusikkansa tähän kesäkeittoon sotkee mökin varsinainen omistaja Jan-Ove (Ville Pusa), joka osallistuu tiiviisti juhannuksen tapahtumiin. Esitystä rytmittävät Pave Maijasen tunnetut hitit kuten “Lähtisitkö”, “Elämän nälkä” ja “Jano”. 

pinkyponkyteatteri.fiLappenrannan kesäteatteri, Kristiinankatu 2 B, LappeenrantaLöydä bussit ja junat

Lappenrannan kesäteatteri

Etelä-Pohjanmaa. Kauhajoki

Mies joka ei osannut sanoa ei 29.6. – 11.8.2024

Yhdysvalloista koti-Suomeen palaava pastori Aimo Niemi sijoitetaan lapsuutensa maisemiin, keskellä suurta kaupunkia sijaitsevan Kivimäen puutaloalueen avioliittoneuvojaksi. Kaupungin viranomaiset ovat sitä mieltä, että alue tulee pyhän kehityksen nimissä purkaa ja rakentaa sen paikalle lisää betonikolosseja. Tämä yhteiskunnallinen puoli kulkee koko ajan parisuhdekommellusten taustalla.

Näytelmän kantateos, Risto Jarvan ohjaama samanniminen elokuva oli vuoden 1975 suurimpia menestyksiä. 

Ohjaus: Kari Mäki. Käsikirjoitus: Jussi Kylätasku. Dramatisointi: Erkki Teittinen.

teatterikajo.fiKesäteatteri Sotkanpesä, Sotkantie 155, Kauhajoki, Löydä bussit ja junat

Etelä-Pohjanmaa. Lappajärvi

Juurihoitoa siirtolapuutarhassa 29.6. – 3.8.2024

Ensi kesänä Lappajärven kesäteatteri muuttuu siirtolapuutarhaksi. Oma mökki ja ryytimaa, saunantuoksuiset lauantait ja avuliaat mökkinaapurit.

Tosin naapurin pensasaita on villiintynyt. Pyykkituvan avain on hävinnyt. Naapuriin muutti tuntematon. Ja kesäjuhlilla paljastuu salaisuus toisensa perään. Kuka vei Heikin housut ja kenelle Kaisa vinkkasi silmää? Kuka sotkeutui sukkahousuihinsa ja ketkä kuutamolla suuteli? Suhteet ovat solmussa ja juorukello kalkattaa. Luvassa siis suuria tunteita, laulua, tanssia ja paljon naurua Lappajärven kesäteatterissa 2024.

Romanttinen musiikkikomedia. Esityksen kesto noin 2 h sis. väliajan.

Rooleissa: Juha Pulli, Mikko Penttilä, Pia Piltz, Elina Stirkkinen, Kirsti Valve. Käsikirjoitus: Sari Siikander & Elina Stirkkinen. Ohjaus: Sari Siikander.

lappajarvenkesateatteri.fi, Lappajärven huvikeskus, Itäkyläntie 97, Lappajärvi, Löydä bussit ja junat

Etelä-Pohjanmaa. Seinäjoki

TOOTSIE – Lyömätön lyyli 6.7. – 17.8.2024

Musikaalikomedia näyttelijästä, joka on valmis liki äärimmäisiin tekoihin saavuttaakseen menestystä urallaan.

New Yorkin teatterimaailmaan sijoittuvassa musikaalissa seikkailee taitavana mutta suulaana tunnettu näyttelijä, joka ei tahdo saada roolitöitä. Valmistautuessaan vielä yhden huippuroolin koelauluun Michael Dorsey päättää pistää kaikki taitonsa likoon ja naamioituu Dorothy Michaels -nimiseksi naisnäyttelijäksi. Dorothy saa roolin ja kohoaa katsojat hurmaavaksi, teatteritaivaan säkenöiväksi tähdeksi. Samalla Michaelille avautuu täysin uusi näkökulma maailmanmenoon.

Menestys maistuu, mutta tempoiltuaan Dorothy-hahmonsa ja oman itsensä välillä joutuu Michael lopulta valitsemaan kumpi uhrata, makoisa tähteys vai löytynyt rakkaus?

Romanttisen komedian Törnävän kesäteatteriin ohjaa komediataituri ja yleisön rakastama Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijä Jani Johansson.

Rooleissa esiintyvät: Antti Lang, Lauri Ketonen, Henrik Hammarberg, Satu Silvo, Reidar Palmgren, Maija Lang, Maija Siljander, Väinö Riihimäki, Anna Pukkila, Vendela Nylund ja Laura Eriksson. Musikaalin on suomentanut Mikko Koivusalo. 

Broadway-ensi-iltansa vuonna 2019 saanut musikaali (David Yazbek – Robert Horn) perustuu Dustin Hoffmannin ja Jessica Langen tähdittämään, Oscar-palkittuun elokuvaan vuodelta 1982. 

seinajoenkaupunginteatteri.fi, Törnävän kesäteatteri, Törnävänsaarentie 1, Seinäjoki, Löydä bussit ja junat

Törnävän kesäteatteri

Etelä-Savo. Hirvensalmi

Maalaisunelmia 7.7. – 18.8.2024

Maaseudulla ihminen onnistuu irtautumaan työelämän kuluttavasta oravanpyörästä ja kaupungin hektisestä elämänrytmistä. Maalla asuminen on seesteistä, tarjoaa luonnonrauhaa ja kirkasta tähtitaivasta”.

Tästä haaveileva nuori kaupunkilaispari muuttaa maalle luomuyrittäjiksi. Mistä unelmoivat karjasta luopuneet maatilayrittäjät, aikamiespoika ja anoppi, kesälomalle suloisen suven viettoon saapuneet mökkivuokralaiset, baarin pitäjä, naapurin Aino sekä yllätyksellinen evp-kirkkoherra?

Nähtäväksi jää, toteutuvatko unelmat, vai valuvatko ne unholaan syyssateiden myötä.

Käsikirjoitus: Ulla Hirvonen ja Eija Hasa. ohjaus: Jere Luntta.

facebook.comTuukkalan Tempauksen teatteriryhmä, Joutsantie 1212, Tuukkala, Löydä bussit ja junat

Etelä-Savo. Mikkeli

Helppo Ero 18.6. – 27.7.2024

Kesällä 2024 Mikkelin Teatterin Naisvuori -näyttämöllä nauretaan Helppo ero -komedialle, jossa koetukselle joutuu koko elämänhallinta, kun tavara ei taannutkaan onnea.

Helppo ero on näytelmä Mika Laaksosta, ammattitaitoisesta eroterapeutista, jolla on kuitenkin yksi perustavanlaatuinen ongelma. Vaikka hän auttaa työkseen ihmisiä pääsemään eroon, jos jonkinmoisista asioista, Mika itse ei tunnu pääsevän eroon yhtään mistään. Arkeensa leipiintynyt terapeutti päättää kuitenkin ottaa itseään niskasta kiinni ja hankkiutua kerralla eroon aivan kaikesta. Luvassa on siis koomisin kohellus, joka ei säästele katsojan nauruhermoja.

mikkelinteatteri.fiKesäteatteri Naisvuorella, Mikonkatu 18, Mikkeli, Löydä bussit ja junat

Etelä-Savo. Koirakivi, Mäntyharju

KAKSI PUUTA –musiikkinäytelmä 28.6. – 13.7.2024

Koirakiven kesäteatterissa soi kesällä 2024 Juha Tapion tunnetut hittikappaleet, kun Kaksi puuta -musiikkikomedia kertoo hauskan ja vähän romanttisenkin tarinan jäyhästä läänin nuohoojasta ja hänen taiteilijanaapuristaan.

Esityksessä kuullaan vajaat parikymmentä Juha Tapion kappaletta.

Kaksi puuta -näytelmä on Osku Valveen ja Otto Kanervan kynästä syntynyt komedia, johon lisätään ripaus paikallisia mausteita alueen tapahtumista ja henkilöistä. Esityksen ohjauksesta vastaa Auli Eskola ja musiikin joka esityksessä takaa Kulman Kundit –orkesteri.

koirakivi.fiKoirakiven kesäteatteri, Koirakiventie 524, Koirakivi (Mäntyharju), Löydä bussit ja junat

Etelä-Savo. Mäntyharju

RUSETTEJA VANHASTA MUISTISTA 30.6. – 13.7.2024

Nykyaikaan sijoittuva lämminhenkinen kansankomedia ”Rusetteja vanhasta muistista” on humoristisilla henkilöhahmoilla ryyditetty näytelmä pikkukylän tapahtumista. Kaiken keskiössä on Fanny, joka ei suostu muuttamaan uuteen palvelutaloon. Hänen mökkinsä on jo vuokrattu eteenpäin kesälomaa viettävälle dekkaristille. Eikä kunnanjohdollakaan taida olla puhtaita jauhoja pussissa. Rakkaus sen monissa muodoissaan saa kyläläiset, lomavieraat ja Fannyn tekemään tästä kesästä ainutlaatuisen. Ja hauskan.

Käsikirjoitus: Marko Laihinen. Ohjaus: Sami Sivonen.

koirakivi.fiMäntyharjun kesäteatteri, Iso-pappilantie 8, Mäntyharju, Löydä bussit ja junat

Etelä-Savo. Ristiina

Kulkurin valssi 7.7. – 25.7.2024

Kulkurin valssi näytelmä pohjautuu Toivo Särkän ohjaamaan elokuvaan vuodelta 1941. Kulkurin valssi perustuu vanhaan suosittuun ruotsalaissävelmään Vandrarevalsen (Kulkurin valssi), jonka pohjalta Mika Waltari kirjoitti elokuvalle käsikirjoituksen.

Näytelmä on romanttinen seikkailu vuosisadan vaihteessa Koivusaaren suuressa kartanossa, missä valmistellaan kreivi Pontus Möbiuksen tyttären Kristiinan ja Kuusisaaren ainoa perillisen Willehartin häitä. Suunnitelmat menevät solmuun, kun taloon saapuu taidemuotokuvamaalari Rikhard Haavisto, johon Kristiina rakastuu. Tunne on molemminpuolinen.

Ristiinan kesäteatteri tarttuu tekstiin kunnioittaen alkuperäistä teosta, mutta tuoden tanssillisesti ja musiikillisesti Kulkurin valssin lähemmäs tätä päivää. Kolmehenkinen livebändi taipuu niin Järnefeltin Kehtolauluun kuin gipsy jazziinkin roolittaen myös osaltaan rentoa kulkurien joukkoa. Huumori, nauru, vauhdikkaat tanssinumerot sekä intohimoinen rakkaustarina tekevät Kulkurin valssista katsomisen ja kokemisen arvoisen.

ristiinankesateatteri.fiRistiinan kesäteatteri, Linnantie 1-3, Ristiina, Löydä bussit ja junat

Etelä-Savo. Vieremä, Savonlinna

Mies joka ei osannut sanoa ei 1.8. – 6.8.2024

Mies joka ei osannut sanoa ei, on lämminhenkinen ja romanttinen komedia purku-uhan alla olevasta idyllisestä Kivimäen puutaloalueesta ja sen asukkaista 1970-luvulla. Kivimäessä on menossa murroksen aika; puutaloalue on jäämässä jyrän alle ja tilalle ollaan kaavailemassa uudenlaista kauppakeskusta. Kivimäkeläiset tämä hanke ajaa kahtia. Amerikasta lapsuutensa maisemiin palannut Aimo Niemi, kaikin tavoin neitseellinen pastori, pestataan kivimäkeläisten avioliittoneuvojaksi. Sekaannusten myötä myös naissankarin maineen saanut Aimo yrittää miellyttää kaikkia osapuolia, eikä väärinymmärryksiltä vältytä. Miten käy Kivimäen? Ja miten käy Aimon, kun avioliittoneuvoja kaipaisi itse lemmenvinkkejä?

Näytelmän on käsikirjoittanut Jussi Kylätasku ja dramatisoinut Antti Viitamäki. Teatteri Vieremälle näytelmän on ohjannut Satu Hukkanen. Musiikista vastaa Ari Satomaa.

facebook.comTeatteri Vieremä, Kyrönniementie 62, Vieremä, Löydä bussit ja junat

Kainuu. Kajaani

Kahen akan loukussa 28.6. – 14.7.2024

Veijo ja Tuulia Hurmalaisen hääyö menee puihin, kun naapurin Ulpun luona yöpyvä Veijon äiti Bertta lavastaa sairauskohtauksen ja pakottaa Veijon kyyditsemään itsensä lääkäriin keskellä yötä.

Eli aivan kuten Veijon paras kaveri Pekka ennustaa käyvän: Veijolla alkaa avioliiton arki kahen akan loukussa – vaimon ja äidin.

Virolaisen sulhasensa hukannut ja siitä suivaantunut Bertta pompottaa sekä miniää että pikkupiikaansa Mallua. Kun Hurmalaiseen saapuu yllättäen kaksi toisilleen tuntematonta naista, avioliittoneuvoja Cunilla Kuikansalo-Hyppölänniemi-Kröger ja virolainen maatalouslomittaja Reeli Janis, on Tuulian mitta täysi. Veijon avioliiton umpisolmua selvittämään tarvitaan naapurin Ulpun apua, ja Veijoltakin löytyy pakon edessä näyttelijän lahjoja. Mutta kuinka sotkusta selvitään, kun Tuulia palaa kotiin kriittisellä hetkellä.

Kahen akan loukussa on hupaisa kesäkomedia, joka pistää katsojien vatsalihakset lujille.

Kesäteatteria vuodesta 1979 lähtien! 300-paikkainen nouseva katsomo, laaja pysäköintialue aivan katsomon takana, herkullinen väliaikakahvio ja makkarakioski.

kesateatterivuolijoki.fi, Vuolijoen kesäteatteri, Mustikkakankaantie 12, Vuolijoki, Löydä bussit ja junat

Kainuu. Paltamo

Kuin telkkä pöntöstä -laulunäytelmä 13.7. – 4.8.2024

Eevi on vuosikymmenien jälkeen palannut kotiseudulleen pitämään täysihoitolaa tyttärensä Elisan kanssa. Elisa on jo kauan ikävöinyt isää, jonka henkilöllisyyttä äiti ei ole hänelle paljastanut. Täysihoitolaan ovat jo asettuneet hieman höpsähtänyt professori Ervanne ja eläkepäiviään viettävä, melkein tunnettu näyttelijä Lukander. Täysihoitola sijaitsee syrjäkylällä, ja kylältä kirkolle pitäisi saada uusi, välimatkaa lyhentävä tie, jota ovat puuhaamassa kunnanjohtajan lisäksi Elisaa lemmekkäästi silmäilevä insinööri Jaatinen ja hänen rempseä maanmittariapulaisensa Anita.

Paltamon kesäteatteri jatkaa suosituksi tulleita musiikkiteatteriesityksiään. Oman aikansa hittinikkarin Oskar Merikannon kuolemasta on tänä vuonna kulunut tasan sata vuotta. Sen kunniaksi näytelmässä soi Merikannon rakastetuimpia melodioita rintarinnan uudempien iskelmien kanssa, joita ovat laulaneet muun muassa Erin, Irwin, Katri-Helena ja Kai Hyttinen. Näytelmän on kirjoittanut Matti Wanne ja sen ohjaa Eija-Riitta Airo.

Paltamon kesäteatterissa esityksiä joka kesä, jo vuodesta 1975 lähtien! Teatterissa on katettu katsomo ja esteetön kulku, myös pyörätuolipaikkoja. Katsomoon mahtuu noin 350 henkilöä.

paltamonkesateatteri.fi, Paltamon kesäteatteri, Jokirannantie 2, Paltamo, Löydä bussit ja junat

Kainuu. Puolanka

Onnellinen perhe 2.7. – 28.7.2024

Puolangan kansalaisopiston aktiivi joka tuntuu kerkeävän joka paikkaan. Julkisuudenkirot eivät hetkauta, Hepokönkäällä kun käy hyppelemässä uimaan ja Puolangan sanomissa kuvat ja kaikki. Vauhti kiihtyy kun tytär harkitsee avioeroa, Puolangan kunnanvaltuusto tuulivoimaa ja mummo lisäansioita. Airbnb vuokrausta, vai pitäiskö perkule repästä ja liittyä OnlyFanssiin? Tinderissä jo kun ollaan, niin mikä tässä on pollotella. Fiktiivinen tarina unelmista, rakkaudesta ja varsinkin sen puutteesta, lisättynä elävällä musiikilla.

500-paikkainen katettu katsomo. Väliajalla voi tunnelmoida idyllisessä 1800-luvun pihapiirissä nauttien kahvion ja makkarakojun tarjoiluista.

facebook.com, Askanmäen kesäteatteri, Askanmäentie 25, Puolanka, Löydä bussit ja junat

Kanta-Häme. Iittala, Hämeenlinna

Laidassa maantien -naurettava musikaali 30.6. – 1.8.2024

Näytelmä sijoittuu ajallisesti 60-70 lukujen taitteeseen. Tarinan keskiössä on Esson baari jossa sattuu ja tapahtuu. Aikakauden musiikki kuljettaa tarinaa sketsien ympäröimänä. Yleisö viihtyy varmasti tämän huvittelun parissa.

Esityksen toteuttaa yhteistyössä Pirttikosken koulun kummit ry ja Loistovirma Oy.

Pirttikosken kesäteatteri sijaitsee entisen pirttikosken koulun tontilla. Katsomo 1000 paikkainen. Pirttikoskella on kesäteatteria näytelty yleisön iloksi jo yli 30 vuotta.

pirttikoskenkoulunkummit.fi, Pirttikosken Kesäteatteri, Rimmiläntie 2148, Iittala, Löydä bussit ja junat

Kanta-Häme. Hämeenlinna

ELÄMÄLTÄ KAIKEN SAIN 26.6. – 17.8.2024

Elämältä kaiken sain -musiikkikomediassa Pepe Willbergin hitit kajahtavat komeasti loistavien laulajien ja live-bändin esittäminä.
Elämältä kaiken sain on inhimillinen tarina rakkaudesta, elämästä ja vanhasta kitarasta, joka sotkee kaiken. Se on viihdyttävä ja romanttinen komedia, jossa elämä yllättää ja rakkaus kipunoi. Lopussa voi vain huokaista; mikään ei mennyt niin kuin piti, mutta kaikki meni silti ihan hyvin!

Huippumuusikoista koostuvan livebändin säestämän esityksen rooleissa nähdään jälleen erinomaisesti laulava, komediaa taitava näyttelijäkaarti. Esityksen rooleissa nähdään Anna Hanski, Ilkka Merivaara, Maija Rissanen, Petrus Kähkönen / Jarno Hyökyvaara, Leena Rousti ja Miikka J. Anttila.

Käsikirjoitus: Osku Valve ja Otto Kanerva. Ohjaus: Otto Kanerva. Musiikin sovitus ja kapellimestari: Antti Vauramo.

Esityksen kesto noin 2 h 15 min. sis. väliajan.

hukteatteri.fi, Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri, Tampereentie 100, Hämeenlinna, Löydä bussit ja junat

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri

Kanta-Häme. Riihimäki

EI PAHALLA (MUTTEI HYVÄLLÄKÄÄN) 13.6. – 10.8.2024

Ei pahalla -farssikomedia käsittelee komedian keinoin ystävyyttä ja sen rajoja.

Pete ja Maria saapuvat ystäviensä Kaarlon ja Karon mökille viikonlopun viettoon. Vierailun tunnelma saa yllättävän käänteen kun Peten vahingossa soittama taskupuhelu paljastaa isäntäväelle, mitä vieraat heistä ja heidän elämästään oikeastaan ajattelevatkaan.

Vauhdikas kesäilta koettelee ystävyyden rajoja, riisuu naamiot, ja lopulta illasta tulee täydellinen farssi! Ihmetystä aiheuttaa muun muassa ruuaksi tarjotut päärynänlehdet ja vaatimattoman tuliaisen arvonnousu tuhansiin euroihin. Onko Marian huuleen pistänyt ampiainen vai miksi se on turvoksissa, ja miten sanoa ystävälle mielipiteensä? Ei siis pahalla!

Käsikirjoitus: Carole Grep. Suomennos: Olka Horila. Ohjaus: Olka Horila.

Esityksen kesto noin 2 h 15 min. sis. väliajan.

riihimaenkesateatteri.fiRiihimäen kesäteatteri, Penttilänkatu 3, Riihimäki, Löydä bussit ja junat

HEINÄHATTU, VILTTITOSSU JA PAMELA-TÄTI 3.7. – 24.8.2024

Heinähattu ja Vilttitossu seikkailevat ensi kesänä Riihimäellä!

Heinähatun ja Vilttitossun äiti Hanna lähtee miehensä Matin kanssa hermolomalle, ja he pyytävät Pamela-tätiä lastenvahdiksi.

Samaan aikaan toisaalla Sorkkarauta-Salonen ja Viila-Voutilainen karkaavat vankilasta kannoillaan poliisit Isonapa ja Rillirousku. Pakomatkallaan Sorkkarauta-Salonen eksyy Pamela-tädin kampaamoon poliiseja piiloon ja vastaa hätäpäissään Pamela-tädin puhelimeen. Yhtäkkiä Pamela-tätejä onkin useampi, vaan Heinähattua ja Vilttitossua ei niin vain huijata, vaan he alkavat epäillä omituisen lastenhoitajan olevan jotain muuta kuin miltä näyttää! Tästäpä alkaakin Kattilankosken perheen huima seikkailu, josta ei vauhtia ja vaaratilanteita puutu.

Tervetuloa koko perheen musiikkiseikkailuun Riihimäen kesäteatteriin!

Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola. Ohjaus: Juhana Rönnkvist. Musiikki: Iiro Rantala.

riihimaenkesateatteri.fiRiihimäen kesäteatteri, Penttilänkatu 3, Riihimäki, Löydä bussit ja junat

Riihimäen kesäteatteri

Keski-Suomi. Kuikka, Jyväskylä

DE VA KUKKU DE – laulunäytelmä 21.6. – 21.7.2024

DE VA KUKKU DE -laulunäytelmä kertoo Äänekoskella syntyneestä Maitolaiturin Prinsessasta, suomalaisesta pitkän ja menestyksekkään uran tehneestä laulajasta, Anita Hirvosesta.

Laulunäytelmä kertoo Anitan koko tarinan mummon luona kasvaneesta pikkutytöstä koko kansan tuntemaksi laulajatähdeksi. Anitan elämässä on ollut paljon laulua ja tanssia, mutta myös itkua ja paljon draamaa. Jos on elämä koetellut, niin huumorintaju on kuitenkin säilynyt aina mukana. Hänen rempseä imagonsa ja rehvakkaat laulunsa ovat piirtyneet suomalaisten muistoihin ja sydämiin. Tämä ikinuori, iloinen ja räiskyvä laulajaikoni on keikkaillut ja levyttänyt kuudella eri vuosikymmenellä. Monet levyistä ja sinkuista ovat myyneet myös kultaa.

ranssinkievari.fiRänssin Kievarin Kesäteatteri, Kuikantie 340, KuikkaLöydä bussit ja junat

Keski-Suomi. Jämsä

Turvetta ja timantteja 28.6. – 11.8.2024

Turvetta ja timantteja on YLE:n legendaarisen tv-sarjan pohjalta tehty käsikirjoitus. Se tarjoaa tietysti kesäistä tunnelmaa, hymyyn suupielet laittavaa huumoria sekä rosvoja ja poliiseja. Sarjan aiemmat osat on esitetty Jämsässä Vain muutaman huijarin tähden vuonna 2011 HimosTeatterissa (Jämsän jokilaakson teatterin tuki ry) ja Mooseksen perintö vuonna 2022 Jämsän Kesäteatterissa. Ne ovat saavuttaneet huippusuosion!

Täysin jämsäläisin voimin toteutetussa versiossa Hakkarainen (Pauli Tamminen) ja P.A.Turpeinen (Reijo Himanen) monine ystävineen seikkailevat Kuusniemen raitilla. Eiköhän Piiparinenkin (Pentti Ruukki) piipahda paikalle, menopelinään mopedi, instrumenttinaan haitari tottakai.

Käsikirjoitus: Heikki Luoma. Dramatisointi: Jukka Mäkinen. Ohjaus: Reko Himanen.

Esityksen kesto: 2 tuntia 30 minuuttia sisältäen väliajan.

jamsankesateatteri.fi, Jämsän kesäteatteri, Sähkökoskenkatu 31, Jämsä,  Löydä bussit ja junat

Keski-Suomi. Karstula

Irwin -musiikkinäytelmä 29.6. – 4.8.2024

Kesän 2024 esityksenä nähdään Heikki Paavilaisen kirjoittama Irwin musiikkinäytelmä Antti Hammarbergin elämästä.

Näytelmän ohjaa Pasi Saarinen Saarijärveltä, joka kertoo olevansa erittäin innoissaan päästessään tekemään juuri Irwinistä tehtyä esitystä. “On suuri kunnia päästä työskentelemään tällaisen ”kansallisen monumentin” tarinan parissa näin hienolle näyttämölle ja näin mahtavan porukan kanssa.

“Olin kymmenvuotias, kun Irwin kuoli. Muistan sen viikonlopun aamun kotona, kun uutistenlukijan asiasta ilmoittaessa taloon leijaili jonkin suuren uutisen tunne. Nyt on tapahtunut jotain isoa. Ensin luulin tosin sen hollantilaisen jalkapallonpelaaja Koemanin menehtyneen, tämä kun oli lähempänä edellisenä kesänä jalkapallon MM-kisoja tiiviisti seuranneen lapsen maailmaa.”

On mahtavaa, että olemme saaneet Heikki Paavilaiselta oikeudet käsikirjoitukseen ja pääsemme kertomaan tämän tarinan. Irwinin tuotanto oli itselle entuudestaan ennen tämän projektin aloittamista päällisin puolin tuttua ja nyt olen syksyn mittaan perehtynyt aiheeseen syvemmin.
Jonkinlaisena lähtökohtana ohjaukselle voi pitää sitä omaa kymmenvuotiaan Pasin kokemusta. Emme ole tekemässä tarinaa supersankarista, vaan lahjakkaasta ihmisestä, jonka tuotanto koskettaa tänäkin päivänä valtavaa määrää ihmisiä. Irwinin biiseissä on erittäin hienolla tapaa samaistumisen pintaa usealle suomalaiselle. Me yritämme esityksessä sukeltaa myös vähemmän tunnettujen biisien taakse ja kertoa tarinan Antti Hammarbergistä; ystävästä, lapsesta, puolisosta ja isästä.” kertoo Pasi.

Musiikkinäytelmässä Irwiniä esittää Jarkko Järvenpää. Muissa rooleissa nähdään Jukka Paananen, Tarja Kultavuori, Päivi Muhonen, Heikki Lehisalo Seppo Koivisto ja Arja Piilo.
Liveorkesteria johtaa Markku Keski-Mäenpää. Muita orkesterin jäseniä ovat Jari Huvila, Justus Järvenpää ja Elmeri Marjomäki.

wanhatwehkeet.fi, Wanhat Wehkeet Kesäteatteri, Erämäentie 368, Karstula,  Löydä bussit ja junat

Kesäteatteri Wanhat Wehkeet

Keski-Suomi. Kyyjärvi

TEKEMÄLLÄ OPPII 20.7. – 18.8.2024

Timppa on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, mutta jättänyt ison perinnön kaikille. Ehtona perinnön saamiselle on kuitenkin, että Miesluolan asukkaiden on näyteltävä täpötäydelle kansallisteatterin yleisölle näytelmä.

Miten käy haasteelle, ja näyttelijöille? No, se selviää vain sillä, että tulette HET-teatterille katsomaan näytelmää.

Käsikirjoitus: Markku Hyvänen. Ohjaus: Anna-Maija Ojansivu.

het-teatteri.net, Heikki Luoman Areena, Nurmijoentie, Kyyjärvi,  Löydä bussit ja junat

Keski-Suomi. Laukaa

Risto Räppääjä ja Nuudelipää 5.5. – 30.5.2024

Risto Räppääjän täti Rauha kirjoittaa naapurin Lennartille rakkauskirjeen, joka epähuomiossa päätyy Perhosen perheen tyttärelle Nellille. Ristolla on täysi työ vakuutella, ettei hän ole kirjoittanut imelää viestiä nuudelipääksi kutsumalleen uudelle naapurille. Väärinkäsitysten ansiosta Risto muuttuu Nellin silmissä yhä kummallisemmaksi. Nellin kissan karatessa Risto saa mahdollisuuden osoittaa rohkeutensa ja kekseliäisyytensä. Joko Nelli ymmärtää, että naapurissa asustaa kiinnostava persoonallisuus.

Valtaisan suosion saavuttaneet Risto Räppääjän seikkailut sopivat niin lapsille kuin aikuisille. Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittaman näytelmän ohjaa Kanavateatterille Kirsi Sulonen.Lavalla nähdään iso joukko nuoria kanavateatterilaisia, kun paikalliset lapset ja nuoret pääsevät loistamaan lavalla!

kanavateatteri.fi, Koskelantie 43, Kuusa, Löydä bussit ja junat

Keski-Suomi. Laukaa

Pirunpelto 5.7. – 28.7.2024

Pirunharjun soramontun omistaja Huuko Lammi kuolee pimeissä olosuhteissa, ja espoolainen poliisi Tommi Jussila saa yllättäen kuulla olevansa suunnattomien soravarojen perijä.

Moni muukin on kiinnostunut samasta maa-alueesta, koska kunnan suurin yritys Tyrjän Betoni tarvitsee yhä enemmän raaka-ainetta elementtituotantoonsa. Kiista soravarojen herruudesta käy yhä kovemmaksi. Kun pelkkä keinottelu ei riitä, käyttöön otetaan kovemmat aseet.

Näytelmä perustuu Heikki Luoman kirjoittamaan TV-sarjaan Pirunpelto. Sen on ohjannut lukuisia unohtumattomia näytelmiä Kanavateatterille ohjannut Kirsi Sulonen.

Alkuperäiskäsikirjoitus: Heikki Luoma. Dramatisointi: Jukka Mäkinen. Ohjaus: Kirsi Sulonen.

kanavateatteri.fi, Koskelantie 43, Kuusa, Löydä bussit ja junat

Keski-Suomi. Äänekoski

Maitolavan Madonnat – Uuden edessä 16.6. – 30.6.2024

Olemme saaneet tarjoilla ja nauttia teatteri- ja konserttielämyksistä yhdessä jo 25 vuoden ajan.

Tulevana kesänä 2024 on luvassa jälleen tunnelmia jokaiseen makuun, niin teatterin kuin konserttienkin parissa.

Kievarin Teatteriareenan näytöskauden aloittaa viime kesänä suurta kiitosta saanut Maitolavan Madonnat- Uuden edessä, osa 3!

Lämminhenkinen musiikkikomedia vie katsojan 90-luvun alkuun, jossa Pentinkylän väki ja sinne saapuvat uudet mielenkiintoiset persoonat sekoittavat jo olemassa olevaa pakkaa. Uuden edessä on Jonna Ortjun käsikirjoittaman ja ohjaaman näytelmän kolmas itsenäinen osa, joka ei vaadi aiempien osien tuntemista juoneen kiinni pääsemiseksi.

Rooleissa nähdään mm. Leif Lindeman, Jonna Ortju, Marja-Liisa Kuosmanen, Markku Uhlbäck ja Jouni Huhtaniemi. Musiikista vastaa upea Rosette: Marko Rauhala, Mikael Kienokoski, Jouni Järvelä ja Jari Mäkinotko.

Näytöksen kokonaiskesto n. 2h, sis. väliajan.

events.liveto.io, Kartano Kievarin Kesäteatteri, Saarijärventie 434, Äänekoski, Löydä bussit ja junat

Nykyajan Metrotytöt 2.0 1.7. – 21.7.2024

Mukaansa tempaava, nauruhermoja kutkuttava, osittain fiktiivinen tarina kuljettaa katsojaa vuodesta 1958 aina nykyhetkeen. Suosittu laulutrio Metro-tytöt valmistautuu Suomen Yleisradion studiolla suoraan lähetykseen, kohtalon puuttuessa peliin. Tilanteesta kuitenkin selvitään ja menestys on taattu.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on tarjolla rouhean musiikki- komedian muodossa, menneen ja nykyajan hetkessä. Miten ne liittyvät yhteen ja mihin tämän päivän kolmikko lopulta päätyy? Tule katsomaan ja heittäydy huikeiden persoonien ja lopulta kauniin tarinan vietäväksi, joka ei jätä ketään yksin rannalle!

Käsikirjoitus & ohjaus: Jonna Ortju. Rooleissa: mm. Anniina Mattila, Jonna Ortju ja Markku Uhlbäck. Upea teatteribändi: Ilona Rimpilä (bass), Petri Rimpilä (keyb.), Laura Helander (saks) ja Petri Honkonen(drums).

Esityksen kesto n. 2h. Esityksessä on väliaika.

events.liveto.io, Kartano Kievarin Kesäteatteri, Saarijärventie 434, Äänekoski, Löydä bussit ja junat

Topi Sorsakosken tarina 23.7. – 3.8.2024

Topin tarina on musiikin ja tanssin täyteinen. 

Eurooppa Neljässä vuosina 2021–2023 nähty Topi Sorsakoski – Kohtalon tango saavutti suuren suosion ja sitä esitettiin n. 100 kertaa. Topi Sorsakosken tarina on sekä Riihivuoren upealle että Kartano Kievarin kauniin miljöön näyttämölle luotu versio tästä rakastetusta näytelmästä.

lippu.fi, Kartano Kievarin Kesäteatteri, Saarijärventie 434, Äänekoski, Löydä bussit ja junat

Kartano Kievarin kesäteatteri

Pirkanmaa. Hämeenkyrö

KIMPPALOTTO 26.6. – 31.7.2024

Teatterin kymmenes tuotantokausi tuo näyttämölle uuden musiikkinäytelmän KIMPPALOTTO.

Sovituksen ja ohjauksen Raimo Mäensivun kirjoittaman tekstin pohjalta tekee rautainen ammattilainen Hämeenlinnan teatterista – Johanna Reilin. Rooleissa tuttuja konkareita – mutta myös uusia nuoria tekijöitä.

Monitahoinen tapahtumien ketju saa alkunsa alkuillan kahvitteluhetkessä syntyneestä ajatuksesta jättää kimppalotto. Asiat eivät kuitenkaan etene aivan odotetulla tavalla. Satunnaiset poikkeajat tuovat lisämaustetta. Lopulta selviää, osuuko miljoonavoitto kohdalle – ja miten tunteet vyöryvät.

Hymyä huuleen, mukaansa tempaavaa musiikkia ja yllättäviäkin käänteitä. Ne pitää kokea paikan päällä.

heiskan-kesateatteri.com, Heiskankuja 1, Hämeenkyrö, Löydä bussit ja junat

Pirkanmaa. Ikaalinen

TOINEN PULLO CAVAA 26.7. – 4.8.2024

Kuka olisi uskonut, että tuo hiukan epävireinen kvartetti – Inka, Vonne, Anita ja Tuulia – toteuttaa unelmansa: remontoi antiikkitalon ja perustaa yhteisen kodin idylliseen vuoristokylään.

Oikeastaan Villa Santa Catarina on nelikon yhteisöllinen mutta myös yksilöllinen taiteilijatalo, jossa he voivat viettää sisarellisen ja vapaan loppuelämän.  Vai voivatko sittenkään?  Riittävätkö cavan innoittamat, alkuhuumassa laaditut vanhat säännöt ohjaamaan yhteiseloa, kun Vonnen rahat ovat lopussa ja Inka ryhtyy siivoojaksi.

Entä kun Tuulian keramiikkaharrastus johtaa hänet arvaamattomiin suhteisiin ja jostain ilmestyy Sami, työtön ja asunnoton lapsenlapsi.

Netti heittää vielä kuorman päälle algarvelaisen golffarin ja Anitan deittiheilan Lassen, josta uhkaa tulla naisluostarin asukkaiden riesa  – miksei ilokin. 

Sietää kysyä, mistä loppuelämä alkaa… Toisen pullon cavaa voivat mainiosti nauttia hekin, jotka eivät ensimmäistä siemailleet.

seleentakuset.tarinoi.fi, Karpanperäntie 5, Röyhiö, Ikaalinen, Löydä bussit ja junat

Pirkanmaa. Kangasala

Badding -musikaali PARATIISI 8.6. – 25.8.2024

Rauli Badding Somerjoki on suomalaisen rockin kiistaton kuningas, todellinen legenda. Hänet tunnetaan miehenä, joka pohjusti suomirockin. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat Fiilaten ja höyläten, Ja rokki soi, Paratiisi, Ikkunaprinsessa, Tähdet tähdet, Pilvet karkaa, niin minäkin ja Laivat. Rauli Somerjoki syntyi 1947 Somerolla ja kuoli 1987 Helsingissä, vain 39-vuotiaana. Musikaali kertoo Baddingin elämäntarinan; hän vietti lapsuutensa vaatimattomissa oloissa, mutta teki läpimurron rockin kuninkaaksi 70-luvun alussa. Hänen elämäänsä varjostivat esiintymispelko ja runsas alkoholinkäyttö. Badding teki uuden nousun suureen suosioon 80-luvun alussa, ja hänen taustayhtyeenään vaikutti silloin Agents. Musikaalissa käydään läpi Baddingin vaiherikas elämä aina kuolemaan asti. Musikaalin muita keskeisiä henkilöitä ovat Raulin äiti, sisaret, M.A. Numminen, Topi Sorsakoski, Muska Babitzin, Timo Kojo ja Baddingin suurin esikuva, Elvis Presley.

Pääosassa Baddinginä nähdään  Erik Kraemer. Erik on valovoimainen laulaja ja näyttelijä, ja hänet on aiemmin nähty useissa Suomen Musiikkiteatterin esityksissä. Hän tavoittaa upeasti Baddingin olemuksen, sekä vivahteikkaan ja herkän laulutavan tulkinnoissaan.

musiikkiteatteri.fi, Kangasalan kesäteatteri, Kummelinkuja, 36270, Kangasala, Löydä bussit ja junat

MUUKALAISIA YÖSSÄ -musikaali 27.7. – 22.8.2024

Musikaali Frank Sinatrasta ja Ava Gardnerista.

Muukalaisia Yössä kertoo kahden Hollywood-tähden elämästä ja rakkaudesta, josta ei puuttunut intohimoa, mustasukkaisuutta ja suurta draamaa.

Frank Sinatra (1915-1998) oli yhdysvaltalainen laulaja ja elokuvanäyttelijä. Hänestä tuli 1940-luvulla teinityttöjen suuresti ihannoima laulaja. Hänellä oli useita menestyskappaleita, joista tunnetuimpia ovat My Way, Strangers in the Night, Fly Me to the Moon ja New York, New York. Sinatralla väitettiin olleen hyvät suhteet mafiaan, mikä olisi edesauttanut hänen uraansa.

Ava Gardner (1922-1990) oli yhdysvaltalainen näyttelijätär ja palvottu kaunotar. Hänen tunnetuimpia elokuviaan 1950-luvulla olivat Kilimanjaron lumet, Mogambo ja Paljasjalkakreivitär.

Frank iski silmänsä Avaan, joka tuntui vaaralliselta seikkailulta. Ava oli huikentelevainen nainen, joka halusi kaiken sujuvan omilla ehdoillaan. He rakastuivat palavasti toisiinsa ja heidät vihittiin vuonna 1951. Toimittajat olivat jatkuvasti heidän kintereillään tekemässä skandaalinkäryisiä juttuja. Pian alkoi myös kilpailu siitä, kumman tähti loisti kirkkaammin. Esityksessä seurataan, miten myrskyisä rakkaus vaikutti Sinatran ja Gardnerin uraan ja ihmissuhteisiin.

Musikaali vie upeaan Hollywood-tunnelmaan, glamourin ja ganstereiden maailmaan. Frank Sinatraa esittää loistavaääninen tangokuningas Tommi Soidinmäki. Ava Gardnerin roolissa häikäisee useita musikaaleja tähdittänyt Elisa Lairikko. Käsikirjoituksesta vastaa kymmeniä näytelmiä ja musikaaleja kirjoittanut Katariina Leino ja ohjauksesta Petri Lairikko. Muissa rooleissa mm. Saija-Reetta Kotirinta, Eeva Saarenpää, Petri Lairikko ja Joona Lehto. Musiikista vastaa upea Tommi Soidinmäen Vastakaiku-orkesteri.

musiikkiteatteri.fi, Kangasalan kesäteatteri, Kummelinkuja, 36270, Kangasala, Löydä bussit ja junat

Pirkanmaa. Kihniö

Huusi 4.8. – 13.8.2024

Kesän 2024 näytelmämme on hauska komedia Huusi. Huusi on Jari Karttusen käsikirjoittama ja Jari Järventaustan ohjaama näytelmä fiktiivisestä kunnasta jonne rakennetaan pihahuusi.

facebook.com, Kipakkateatteri, Kihniöntie 83, Kihniö, Löydä bussit ja liput

Pirkanmaa. Nokia

Musiikkinäytelmä Kievarin salaisuus 26.6. – 10.8.2024

Keskellä Hämeen sydänmaita sijaitsee kaksikerroksinen viihtyisä, mutta jo parhaat päivänsä nähnyt Metsätien kievari. Suomeen jo kauan sitten rantautunut Beata Liivinmaalta on ostanut huutokaupasta kievarin pitäjän oikeudet. Synnyinseudultaan paetessaan hän on siepannut mukaansa orvoksi jääneen sisarentyttärensä Kaarinin. Mutta siitä kaikesta on jo aikaa…

Aikuistuttuaan Kaarin on ryhtynyt hoitamaan kievaria varmoin, vaikka ei aina niin ’’laillisin’’ ottein. Beata sen sijaan viettää ansaittuja eläkepäiviään yläkerran parvekkeella.

Voimaan astunut kieltolaki aiheuttaa kuitenkin päänvaivaa Kaarinille. Matkustajat tarvitsevat tuloryypyn ja aterian painikkeeksi vähän muutakin, ruokaa sulattavaa, joten naisten on pakko turvautua salakuljettajiin, jotka hoitavat ’’kovaa teetä’’ tähänkin kaukaiseen, metsäisen tien varrella olevaan kievariin.

Swingin ja bluesin saattamana saapuu myös esiintymiskiertueellaan oleva orkesteri ja tanssitytöt. Illanvietto syntyy kuin itsestään. Mutta ovatko kaikki asiakkaat sitä, mitä kertovat olevansa. Lisäksi vieraita askarruttaa suljettu huone, jossa kukaan ei saa yöpyä…

Käsikirjoitus ja ohjaus: Heli Pitkänen. Musiikki: Sami Varvio. Lavastus: Tapio Huilla.

nokianteatteri.fiNokian kesäteatteri, Nokianvaltatie1, Nokia, Löydä bussit ja junat

Nokian kesäteatteri

Pirkanmaa. Orivesi

Kultainen vasikka 29.6. – 9.8.2024

Kultainen vasikka, Maria Jotunin vuonna 1918 julkaistu draamakomedia, oli aikoinaan todella uskalias. Se on tarina rahasta ja rakkaudesta, mutta myös mestarillinen ihmiskuvaus. Alkuperäinen teos on vanha, mutta onko ihminen sittenkään muuttunut?

Rönnin Kesäteatterissa se koetaan Virva Itärannan dramatisoimana ja ohjaamana. 

Kesäteatterin nouseva, selkänojallinen katettu katsomo, sitoutunut näyttelijäryhmä Virva Itärannan ohjauksessa sekä Rönninsalmen kauneus ja Rönnin Kesäravintolan monipuoliset oheispalvelut kruunaavat kesäisen elämysmatkasi.

Dramatisointi ja Ohjaus: Virva Itäranta.

erajarventeatteri.fiRönnin Kesäteatteri, Eräjärventie 946, Eräjärvi, OrivesiLöydä bussit ja junat

Pirkanmaa. Pälkäne

Rekkamies – musikaali 3.7. – 10.8.2024

Matti Eskonniemi lauloi ensikeikallaan selin yleisöön. Yleisön joukossa oli hänen tuleva vaimonsa Pirjo, jonka kannustamana Matti teki 70-luvun alussa rohkean päätöksen jättää työnsä kirjapainossa. Ei ollut itsestään selvää, että ujosta nuoresta tuli koko kansan tuntema Matti Esko.

Kesällä 2024 Sappeen kesäteatterin lavalla nähdään vetovoimainen yllätyskäänne, kun Suomen Kesäteatteri esittää laulaja Matti Eskon elämästä kertovan musikaalin Rekkamies. Tämän Heikki Paavilaisen käsikirjoittaman ja ohjaaman teoksen erikoisuus piilee siinä, että pääosaa tähdittää karismaattisella äänellään itse taiteilija Matti Esko.

Musikaalissa syvennytään empaattisena tunnetun taiteilijan rakastettuun iskelmätuotantoon, jonka tunnetuimpia hittejä ovat muun muassa Huomenta Suomi ja Rekkamies. Esitys on sukupolvitarina menneestä Suomesta ja tämän päivän maailmasta murroksineen.

Musikaali kuljettaa katsojan mukanaan elämänmakuiselle seikkailulle tien päälle kohti hersyvän hyvää huumoria, lavatanssin hurmiota countrytansseineen sekä todellisia tarinoita viihteen maailmasta niin Toivo Kärjestä kuin Junnu Vainiostakin.

Matti Eskon lisäksi muissa rooleissa lavalla nähdään jo Suomen Kesäteatterin aiemmista produktioista tuttuja nimiä, kuten Joni Leponiemi, Jannastiina Hakala, Merja Koivula, Olga Lepistö, Jani Rasimus sekä Pyry Joki. Säestyksestä vastaa jokaisessa näytöksessä tietysti upea livebändi.

suomenkesateatteri.fiSappeen Kesäteatteri, Sappeenvuorentie 200, Salmentaka (Pälkäne)Löydä bussit ja junat

Sappeen kesäteatteri

Pirkanmaa. Ruovesi

Elmo 19.6. – 14.7.2024

Juhani Peltosen kirjoittaman Elmon ensiesiintyminen tapahtui 1977, jolloin se kuultiin radiokuunnelmana. Kuunnelman suuren suosion innoittamana Peltonen kirjoitti Elmosta myös kirjan, josta tehtiin myöhemmin elokuva ja useita näytelmäsovituksia. Näytelmä kertoo Kainalniemen suuren pojan Elmon elämästä. Elmon huikea urheilu-ura lähtee liikkeelle sattumasta, ja lopulta hänelle ei löydy vertaa koko maailmassa. Mutta miten käy ihmiselle urheilusankarin nahan alla, tuovatko voitot onnea?

Ohjaus ja sovitus Veera Herranen. Kirjailija Juhani Peltonen. Dramatisointi Emma Paju-Torvalds.

Esityksen kesto noin 2 h. Tule katsomaan ja kokemaan Elmon ilon ja surun hetket Pyynikkilän kesäteatteriin!

ruovedenteatteri.fi, Pyynikkilän kesäteatteri, Pappilankulmantie 88, Ruovesi, Löydä bussit ja liput

Pirkanmaa. Sastamala, Suodenniemi

No onkos tullut talvi… 30.6. – 7.7.2024

Meeri ei ole enää uusi ja vaivojakin on ilmaantunut. Sen vuoksi on pitänyt tapailla lääkäreitäkin Isossa-Sairaalassa. Hoitotahon rajapinnasta onkin lähestytty huonoilla uutisilla. Eikö Meerille joulua enää tulekaan. Tästähän ei lamaannuta, vaan laitetaan kalenteria uusiksi ja ryhdytään joulun viettoon vähän normaalia aikaisemmin. Eihän se jouluihmisen juhla ole ajankohtaan sidottu, eikä joulu muutenkaan ole ollut joka vuosi valkoinen. Perhe koolle ja kinkku uuniin. 

Kevyen hirtehisesti kuolemaa odotellaan Kelarannan kesäteatterissa varsin tutulla kokoonpanolla. Meerin (Anne Hakala) perheen aikuiset lapset (Nita Huhtasalo, Tanja Forsten ja Juppe Huhtala) ihmettelevät äidin joulutouhuja mökillä heinäkuussa. Mukaan on otettu myös vävykokelas (Jari Forsten) sekä Meerin exä (Veli Haapanen). Saattaa sinne mökille vielä joitain vieraampiakin eksyä kesäistä jouluaattoa juhlimaan. 

No onkos tullut talvi… -näytelmän on kirjoittanut Eila Minkkinen ja ohjannut Ville Kökkö ja se on sarjassaan jo yhdestoista kokonaan kotoisin voimin tehty koko illan kesäteatteriesitys.

Esityksen kesto noin 2 h.

facebook.com, Kelarannan kesäteatteri, Suodenniemen Kelaranta, Kelaranta 2, Sastamala, Löydä bussit ja liput

Pirkanmaa. Ylöjärvi

Laiturimarkkinat 12.6. – 14.7.2024

Mallaspussin kunnassa on järjestetty pitkään juhannusmarkkinoita, mutta nyt markkinoiden puuhahenkilö Hilkka Sankari haluaa uudistaa tapahtuman laiturimarkkinoiksi, joten enää tarvitaan vain laituri.

Laiturin hankinta osoittautuu kuitenkin yllättävän vaikeaksi, sillä “Polvi- ja pamaus” -perintätoimiston johtaja vastustaa tapahtumaa henkeen ja vereen. Maakunnan korkeimmat verenpainelukemat omaava poikamies Aimo Hässäkkä ja ystävänsä liikunta-intoilija Raimo Konkelo tarttuvat toimeen laiturin hankkimiseksi – ja siitä ei hyvää seuraa.

Ilkka Malmin käsikirjoitus saa Jari Hiltusen ohjauksessa jälleen Wimmalle omintakeisen hulvattoman lopputuloksen. Luottoporukka lavalla ja viihtyminen on taattu!

teatterivimma.net, Teatteriyhdistys Wimma, Erlandintie 13, Viljakkala, Löydä bussit ja liput

Pirkanmaa. Valkeakoski

JUICE 12.6. – 10.8.2024

Juice Leskinen jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen rockmusiikkiin ja suomalaisen lyriikan historiaan.

Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama uusi suurmusikaali JUICE paljastaa ennenkuulumatonta mystiikkaa legendan taiteen takaa! Uusi musikaali Juice vie meidät hurmaavalle melodiselle matkalle muistoihin ja ihmisyyteen kauniin järvimaiseman ympäröimänä Valkeakoskella.

Kesällä 2024 Suomen Kesäteatteri kunnioittaa taiteilija Juicen muistoa syventymällä tämän legendan eloisaan ajatusmaailmaan.
Sukellamme Juicen tapaan syvimpään ja kauneimpaan, eli kahden ihmisen kohtaamiseen. Juice oli nerokas taiteilija, josta huokui lämpö, ystävällisyys ja rakastamisen halu. Hän oli herkkä ja ujo savolainen, mutta samaan aikaan itsepäinen sanavalmis taiteilija, joka alati tarkkaili ympäröivää maailmaa. Unelman ja todellisuuden välissä on ristiriita, jonka Juice hienosti tuo lyriikoissaan esille.

Esityksessä syvennytään ensimmäistä kertaa teemoihin, jotka ovat Juicen taiteen perusta; lapsuuden ja nuoruuden käännekohtiin. Leskisen nerokkaat sanoitukset vievät meidät kohti väistämätöntä komiikkaa, svengaavaa rytmiä sekä herkkää tunnelmointia syvissä ihmisen perusasioissa. 

Juicen unohtumattomat biisit koskettavat ajattomasti montaa sukupolvea. Musikaalin taitavan livebändin vahvat rocksoundit takaavat meille mitä menevimmän kesäteatterielämyksen.

suomenkesateatteri.fi, Suomen Kesäteatteri, Pässinmäenkatu 30, Valkeakoski, Löydä bussit ja liput

Sappeen kesäteatteri

Pohjois-Karjala. Ilomantsi

Oravanpyörä 1.7. – 4.8.2024

Kesällä 2024 Teatteri Möhkö esittää näytelmän nimeltä Oravanpyörä. Se on tarina ihmisyydestä, ystävyydestä ja siitä, että aina ei tarvitse jaksaa. Mitkä ovat lopulta ne elämän tärkeimmät arvot?

Käsikirjoitus Ella Eronen, Mika Eronen. Ohjaus Laura Kaljunen.

utranuittotupa.fi, Teatteri Möhkö, Möhköntie 210, Ilomantsi, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Karjala. Joensuu

Kunnon kyyti 29.6. – 3.8.2024

Likipitäen jokainen suomalainen on jossakin elämänsä vaiheessa käyttänyt taksia. Pirssikyydillä on päräytetty niin arkeen kuin juhlaan, sillä on tehty sekä iloisia että surullisempia reissuja. On riiusteltu, rilluteltu, pariuduttu, on erottu, karattu ja kihlauduttu.
Kyllä olisi tarina poikineen kerrottavana autolla, joka on töikseen kuljettanut ihmisiä paikasta toiseen melkein kokonaisen ihmisiän ajan. Vaan eipä se niitä osaa kertoa. … eikun hetkinen? Osaapas!

Utran Uusi Teatteri juhlii kesällä 2024 kymmenvuotista taivaltaan Antti Heikkisen ja Ilja Tepon musiikkinäytelmällä Kunnon kyyti, jossa historia havisee, mittari raksuttaa ja suomalainen kansa marssii lavalle sellaisena kuin se on. Eli meille kaikille niin rakkaana. Kaikesta huolimatta. Tai juuri sen takia. Tervetuloa kyytiin. Nimittäin Kunnon kyytiin.

Lavalla nähdään mm. Antti Tuomas Heikkinen, Antti Heikkinen, Anna-Leena Sipilä, Maarit Poussa ja Tiina Iisala sekä tietysti tuttuun tapaan loistava livebändi. Näytelmä kestää 2 h väliaikoineen.

utranuittotupa.fi, Utran Uusi Teatteri, Uittopäälliköntie 2, Joensuu, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Karjala. Kitee

Kuhakuningas 28.6. – 9.8.2024

Näytelmä kertoo Kalevista, 85-vuotiaasta eläkkeellä olevasta rehtorista, joka on etukäteen järjestänyt itselleen komeat hautajaiset. Rehtorin neljä tytärtä saapuvat kuolleen isänsä talolle hautaamaan isän uurnaa omenapuun alle Tessu-koiran viereen. Niin oli isä määrännyt testamentissaan. Tyttäret eivät ole viime aikoina tavanneet isäänsä. Tarkoitus on nopeasti kaivaa isän uurna maahan ja myydä kotitalo. Näyttö on tilattu. Se alkaa puolen tunnin kuluttua, mutta talo on hoitamaton. Se haisee pahalle ja seinät ovat kammottavan väriset. Sitten alkaa tapahtua! 

Kuhakuningas on hauska, koskettava rakkaustarina kuhankalastukselle omistautuneesta miehestä ja hänen perheestään.

Kuhakuninkaan on kirjoittanut Tiina Markkanen ja sen ohjaa Kai Paavilainen. Rooleissa on tuttuja ja tuntemattomia myllyteatterilaisia sekä kuorolaisina Kiteen Mieskuoron jäseniä.

facebook.com, Kyläparin Myllyteatteri, Potoskavaarantie 47, Kitee, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Karjala. Kontiolahti, Mönni

Vihainen Leski 29.6. – 11.8.2024

Vihainen leski pohjautuu Minna Lindgrenin saman nimiseen kirjaan. Esityksen dramatisoi ja ohjaa, aikoinaan teatteriuransa Kanavateatterilla aloittanut, Tero Sarkkinen.

Vihaisen lesken päähenkilö on juuri leskeksi jäänyt Ullis, joka on omistanut elämänsä ensin järkevään avioliittoon, äitiyteen, rintasyövästä selviämiseen ja miehensä Ollin omaishoitajana toimimiseen aina Ollin kuolemaansa asti. Ikää on tullut ja oma elämä on jäänyt elämättä. Tästä asetelmasta lähtee villi ja mukaansa vetävä seikkailu, jossa Ullis lähtee kompuroiden opettelemaan, mitä hän itse tahtoo elämältä ja miten se tehdään.

“Voi sinua hupsua! Äiti, oletko sinä sovittanut korkokenkiä!” Miten 74-vuotiaan pitää olla? Vieläkö voi tulisesti ja intohimoisesti rakastua ja bailata? Voiko vanhojen muistelun ja lasten perintöosuudesta huolehtimisen sijaan hengailla kavereiden kanssa kahviloissa ja käydä kosteilla lounailla?

Vihainen leski on Lindgrenin tyyliin villi, hauska ja terävä tarina ikääntymisestä ja elämästä. Tarkkana satiirikkona Lingdren tunnistaa hyvin kulttuurissamme olevan suhtautumisen eri ikäkausiin ja tunnistaa ikääntyvän sielunmaisemaa. Siksi se sopii, vahvasti nyt keski-iän kohtaavalle, Kontiolahden kanavateatterille, jonka kiskoilla kulkeva katsomo välillä iän myötä narskuu ja lonksuu. Vaikka teatterin pehmenneitä lautoja pitää välillä uusia ja maalata, niin silti se jaksaa edelleen bailata, kohdata uusia tarinoita ja piirtää kuvia ihmisten ja aikojen iloista ja suruista, nousuista ja laskuista sekä elää elämää!

kontiolahdenkanavateattri.fi, Kontiolahden Kanavateatteri, Kesäteatterintie 17, Mönni, Kontiolahti, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Karjala. Liperi

Kaiken takana on nainen 30.6. – 4.8.2024

Ristin kesäteatteri esittää kesällä 2024 Matin ja Tepon menevillä lauluilla maustetun musiikkikomedian Kaiken takana on nainen. Näytelmän käsikirjoitus on Tiina Brännaren ja Eppu Nuotion ohjaus Heidin Mutasen.

Näytelmän keskiössä on Eino Happo, ja hänen vaimonsa Kirsti, joka heittää Einon pihalle. Eino saa potkut ja joutuu naisten syrjimäksi. Niinpä Eino päättää ystäviensä kanssa ostaa kaupungin, josta tulee miesten kaupunki, jonne naisilla on pääsy kielletty. Mitä siitä sitten seuraakaan? Räväkät, kaiken tietävät anopit ja railakas ystäväpiiri antavat oman, vauhdikkaan lisänsä tarinan kerrontaan. Svengaavat Matin ja Tepon laulut raikuvat läpi koko esityksen.

Lämpimästi tervetuloa viihtymään Ristin kesäteatteriin!

ristinkesäteattri.fi, Ristin Kesäteatteri, Ristinkyläntie 1, Kaatamo (Liperi), Löydä bussit ja junat

Ristin Kesäteatteri

Pohjois-Karjala. Liperi

Emmauksen tiellä 2024

Lisätietoja tulossa pian! 

roukalahti.fi, Roukalahden kesäteatteri, Tutjuntie 88, Roukalahti, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Karjala. Tohmajärvi

Onnen maa 1.7. – 6.8.2024

Esitys kuljettaa katsojat 60-luvun Pohjois-Karjalan maaseudulle. Tuhlaajapoika Tenho palaa kaupungista kotiseudulleen taskut täynnä tangon ihmettä ja uutta maailmaa. Onnen maa on lämminhenkinen elämän ylistys, joka marssittaa näyttämölle kavalkaadin hurmaavan tunnistettavia roolihahmoja. Tarina tanssii eteenpäin tangon, murteen ja yhteisöllisyyden tahtiin. Luvassa lempeä, lämpöä, kaihoa ja ihmiselämän kirjoa.

Esityksen musiikista vastaa tangoyhtye Hurma hanuristi Kuisma Lipposen johdolla.

” Kerran kun meille onnen maa aukeaa, silloin jaa kanssani kaikki kaunis tuo, minkä luonto suo.”

tohmajarventeattri.fi, Tohmajärven kesäteatteri, Kirkkotie 14, Tohmajärvi, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Pohjanmaa. Kalajoki

Haluatko mökkiläiseksi? 20.7. – 10.7.2024

Aivan tavallinen pariskunta voittaa Haluatko mökkiläiseksi -visailusta pääpalkinnon, suomalaisen kesämökin ja idyllin Saimaalta. Saadakseen mökin omakseen, heidän on pystyttävä viettämään koko kesä mökillä samalla kun tietokilpailun tekijät järjestävät tietysti arvaamattomia kapuloita rattaisiin.

Roope Lipasti pohjaa hulvattomassa teoksessaan aitoihin kesämökkikokemuksiin, ja katsojat pääsevät järven rannalle mukaan Eijan ja Pertin koitokseen.

Maalataan mökki. Korjataan laituri. Tampataan matot. Lypsetään lehmä. Siivotaan huussi. Ruopataan ranta. Pestään perunat. Eipä ole temppu eikä mikään!

Parisuhteellekin saadaan uusi nousu, kun naapurin rikas herra ja tämän Unelma-vaimo osallistuvat kesäcoctailin sekoitukseen. Tässä komediassa kaikki ei todellakaan mene niin kuin Strömsössä!

Kalajoen kesäteatteri sijaitsee Kalajoen hiekkasärkillä aivan leirintäalueen parkkipaikan kupeessa. Katettu selkänojallinen 420-paikkainen katsomo tarjoaa hienot puitteet kesäteatterielämykselle. Väliajalla tarjoilemme totutusti kahavia ja pullaa! Ennen esitystä tai sen jälkeen on särkkien alueella tarjolla monenlaista ruoka- ja anniskeluravintolaa sekä monia erilaisia aktiviteetteja.

kalajoenkesateatteri.fi, Kalajoen kesäteatteri, Teatteripolku, Kalajoki, Löydä bussit ja junat

Show Must Go On – music by Queen 11.7. – 2.8.2024

Show Must Go On on Queen-yhtyeen musiikkiin perustuva spektaakkeli huippulaulajineen, bändin tyylille uskollisine pukuineen ja valoineen. Esitys on samalla kunnianosoitus kaikkien aikojen karismaattisimman laulajan, Freddie Mercuryn muistolle.

Mercuryä esittää Mikael Saari, jonka hurmaavaa Queen-tulkintaa on kuultu aiemmin muun muassa Tähdet Tähdet -laulukilpailussa. Suuri yleisö muistaa Mikaelin myös UMK-kilpailun finaalista, jossa hän on ollut mukana jo peräti kaksi kertaa. Lisäksi Mikael on tullut katsojille tutuksi  Suomen isoimpien teatterien lavoilla esiintyen ja useita musikaalirooleja tehden.

Queen-yhtyeen  rinnalla kulkee myös tarina suomalaisen Bohemians-yhtyeen hullunhauskasta retkestä maailmanvalloitukseen. Bohemians tulkitsee upeasti Queenin musiikkia, mutta muutoin ei Lontoon matkalta kommelluksia puutu.

Mukana on Queenin värikylläiseen soundimaailmaan ammattimaisesti heittäytyvä yhtye. Mitkään sanat eivät riitä kuvaamaan tätä esitystä, joten paras vaihtoehtosi on saapua paikalle ja kokea se itse! Esityksen on nähnyt jo 100.000 katsojaa!

Showssa kuullaan Queenin elämää suuremmat hitit kuten I Want It All, Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Show Must Go On, Under Pressure, ja monta muuta.

musiikkiteatteri.fi, Merisärkän kesäteatteri, Pakkainpolku 20, Kalajoki, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Pohjanmaa. Kempele

Pesänjako 4.7. – 4.8.2024

Meri Oulun kesäteatteri siirtyy Kempeleeseen! Toimimme kesällä 2024 uudessa Pirilän puiston kesäteatterissa.

Nykyaikaan sijoittuva komedia, jossa kartanomiljööseen syntyy väärinkäsitysten värittämä tapahtumarikas sattumusten sarja, jonka komedian kuninkaalliset mehustavat herkullisella näyttelijäntyöllä. Tapahtumat käynnistyvät, kun asianajaja Jarmo Pasala (Mikko Rantaniva) joutuu kiristyksen kohteeksi. Jarmon kaksosveli Pertti (Sami Hintsanen) keksii Jarmolle piilopaikan naisystävänsä Kaisan (Mari Turunen) työpaikalta. Sari Siikanderin esittämä varakas leskirouva Miriam Rockwood ajautuu tapahtumien keskiöön tahtomattaan. Miriamin kartanolla asuu kaksi suloista alpakkaa Jackson ja Suttura, miten ne liittyvät tarinaan? Ja kuka onkaan ympäristö- ja käsitetaiteilija Onni (Ville Majamaa)? Näytelmässä mukana myös enkeliääninen Lissu (Senni Raappana). Muissa rooleissa mm. Pasi Sarikoski ja Louie So.Kesäkomedian tarinaan linkittyy Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin sielukas musiikki. Luvassa on nopeatempoinen rikoskomedia kaukana arkirealismista. Tule ja viihdy!

Käsikirjoitus: Pinky Ponky Productions Oy ja Marika Vapaavuori. Ohjaus: Marika Vapaavuori.

hupisaaret.fi, Meri Oulun kesäteatteri, Pirilän puisto, Piriläntie 175, Kempele, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Pohjanmaa. Oulu

Asessorin naishuolet 19.7. – 31.7.2024

Teatteri Neliapila tuo 2024 kesällä Oulun Hupisaarten lavalle vauhdikkaan komedian Asessorin naishuolet. Agapetuksen samannimisestä romaanista dramatisoitu näytelmä sijoittuu 1950-luvun loppuun. Yleisö pääsee nauttimaan 50-luvun värikkäästä maailmasta ja kaikille tutuista aikakauden hittikappaleista. Tapahtumapaikkoina toimivat kesäinen Oulu ja Rovaniemi.

Asessori on hyväsydäminen kypsään ikään ehtinyt poikamies, joka tulee vahingossa kosineeksi vanhaa nuoruuden heilaansa. Tilanteesta säikähtänyt Asessori päättää säilyttää vapautensa ja ottaa jalat alleen. Naisia hän ei kuitenkaan pääse pakoon, vaan päätyy pakomatkallaan vahvojen naisten pyöritykseen. Asessorin sisko, tuomari Pakkola, lähtee veljeään pelastamaan. Asiat tuntuvat kuitenkin menevän entisestään solmuun, kun rahat loppuvat ja vaatteetkin varastetaan. Asessorin kotonakin naisia vain tuntuu vilisevän entistä enemmän. 

Käsikirjoitus: Jorma Kairimo. Ohjaus: Heidi Jäärni. Näytelmä pohjautuu samannimiseen romaaniin.

teatterineliapila.fi, Hupisaarten kesäeatteri, Hupisaartenpolku 31, Oulu, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Pohjanmaa. Pyhäjärvi

Evakko 27.6. – 14.7.2024

Evakko on lämminhenkinen, sukupolvia yhdistävä komedia 80-vuotiaasta Martasta ja sijoittuu tämän päivän Suomeen. Aikoinaan Karjalan Sortavalasta evakkoon lähtenyt Martta joutuu nyt tyttären suostuttelemana, vastahakoisesti hyvästelemään kotinsa ja muuttamaan ’Luxlux’ Seniorikoti Mansikkaan. Luksuslaitoksen johto tavoittelee korkeatasoista palvelua mutta kipuilee kulissien takana raha- ja avio-ongelmissa, sekä henkilökunnan ja asiakkaiden haasteiden kanssa.

Iloisen karjalaisen luonteen säilyttäneen Martan maalaisjärki ratkoo pulmia ja takoo suhteellisuudentajua kanssamatkustajien kalloihin, sillä asioilla on tapana järjestyä. Vanhuksia kunnioittavassa, elämänmakuisessa komediassa on pala karjalaista historianpohjaa ja oivaltavaa huumoria nyky-Suomesta. Luvassa on juonenkäänteitä ja hauskaa tilannekomiikkaa.

Käsikirjoitus: Markku Hyvönen. Ohjaus: Erja Jokinen.

kesaheina.fi, Teatteri Kesäheinä, Verkkorannantie 57, Pyhäjärvi, Löydä bussit ja junat

Teatteri Kesäheinä

Pohjois-Savo. Iisalmi

Mooseksen perintö 6.7. – 9.8.2024

Koljonvirta Teatterissa nähdään kesällä Maalaiskomediatrilogian toinen osa, joka on jatkoa viime vuonna nähdylle hulvattomalle komedialle – Vain muutaman huijarin tähden.

Mooseksen perinnössä palataan jälleen idylliseen Kuusniemen kylään, jossa vietettiin rauhaisaa kesäiltaa ja arkea, vaan ei enää. Luvassa on taattua maalaishuumoria. Väärinymmärryksiä, menoa ja melskettä, sekä Piiparisen haitarin soittoa.

Veijarikaksikko Hakkaraisella ja ex-kunnanjohtaja Kiiskellä on ydinjätteen verran räjähdysherkkää suunnitelmaa Kuusniemen tulevaisuudelle. Turpeinen löytää vintiltä Mooseksen vanhan kassakaapin, joka suorastaan hinkuu räjähteitä. Ja kun Dir.Kant Piiparisen uruille astuu kesäkanttori Hellä, niin lihanhimo voittaa kovankin janon ja Kanttori Piiparisen pää possahtaa ilman räjähteitä. Samaan aikaan Urmaankalliolta löytyy kalliomaalauksia, joten Seurakunta sekä Museovirasto on myös heti pottia jakamassa. Kun kattilaan laittaa kauhansa myös kylän naiset Tuulia, Virpi ja Suvi Pohto, niin alkaa soppa olla valmis.

Kuka vie pidemmän korren tässä kilpajuoksussa aikaa vastaan?

Entä kuka heiluttaa nuijaa kunnanvaltuuston kokouksessa?

Ja kuka nyt ylipäätään heiluttaa kenenkin nuijaa? Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ylläpitää viime kesän lahjakas joukko Koljonvirralta tuttuja näyttelijöitä muutamalla lisävahvistuksella sekä katettu katsomo!

Esityksen kesto n. 2h (sis. väliajan)

Teatterilla on väliaikatarjoilu ja mahdollisuus tilata tarjoiluja etukäteen (Yhteyshenkilö ei vielä tiedossa)

koljonvirtateatteri.fi, Koljonvirta teatteri, Ouluntie 37, Iisalmi, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Savo. Kiuruvesi

Nuotin vierestä 3.7. – 4.8.2024

Elämästä pitää nauttia! Sitä ei tule vain suorittaa.

Artolla on elämässään kenties liiankin valmiiksi pureskellut sävelet, kunnes kohtalo ja oman äidin uudet haaveet astuvat kuvaan.

Tämä uusi hersyvä kotimainen musiikilla vahvasti höystetty komedia tuo näyttämölle hyvän skaalan ihmissuhdekoukeroita ja karaokehittejä.

Näytelmä perustuu Fremantle Finlandin samannimiseen elokuvaan, jonka on sovittanut alkuperäiskäsikirjoittaja Johanna Hartikainen. Hän on toiminut käsikirjoittajana myös mm. televisiosarjoissa Aallonmurtaja (2.kausi) ja Ex-Onnelliset (3-4 kaudet).

maalaiskaupunginteatteri.com, Kesäteatteri Eerola, Kuorevirrankatu 14, Kiuruvesi, Löydä bussit ja junat

Pohjois-Savo. Kuopio

Rakkautta Ryytimaalla 2.7. – 28.7.2024

Markku Hyvösen kirjoittama hulvaton komedia, jonka keskipisteessä seurataan Ryytimaan perhettä. Maailma kulkee eteenpäin, riippumatta jaksavatko kaikki samassa tahdissa. Digiaika koettelee, pankkien uudet käytännöt rasittavat, lapset tulisi saatella maailmaan ja ihan vaan hullut naapurit sekoittavat pakkaa. Nyt kun koronasta päästiin niin on kaiken maailman digivirusten aika koetella pientä ihmistä. Mutta mahtuuhan tähän sekavaan maailmaan vielä rakkauttakin, se tulee aina niin yllättävästä suunnasta.

Nopeatempoinen ja vaihteikas näytelmä maailman hulluudesta.

Näytelmän käsikirjoitus ja tekijänoikeus Markku Hyvönen, ohjaus Jukka Kolehmainen.

tammenranta.fi, Kesäteatteri Tammenranta, Vehmasmäki, Liljantie, Hiltulanlahti, Löydä bussit ja junat

Karavaanarit 2 – Riders of the lost humor 27.6. – 10.8.2024

Ismo Apellin ja Halvatun Pappojen Jamppa Kääriäisen kirjoittama Karavaanarit 2 on jo ympäri Suomen multimenestykseen nousseen Karavaanarit -musiikkinäytelmän hulvaton jatko-osa. Vuosikymmen ja leirintäalue on vaihtunut ja nyt eletään 90-luvun loppua, hetkeä juuri ennen suurta lamaa. On juhannusaatto ja yön aikana kolme pariskuntaa sekoittuvat taas jälleen sananmukaisesti keskenään.

Leirintäalueen omistaja Reiska on kyllästynyt työhönsä ja erityisesti kaikkiin asiakkaisiinsa. Kyttäävien kausipaikkalaisten lisäksi hänen oloaan ei helpota angstinen tytär, alueelle änkeytyvä verkostomarkkinointinapakymppipariskunta ja viimeisen juhannuskeikkansa heittävä Suomen vahvin mies amerikkalaisen managerinsa johdolla. Karavaanarien kakofonia on valmis, kun ensimmäisestä osasta tutuksi tullut huijari Elmeri ja hänen siskonsa Unelma saapuvat puskaparkkiin camping-alueen reunalle kepposet mielessään. Kenen vierestä Elmeri herää juhannusyöstä tällä kertaa?

Hulvattomassa musiikkikomediassa esiintyy Jamppa Kääriäisen lisäksi mm. suoraan Amerikasta paluun tekevä vuoden 2004 Euroviisu-edustaja ja Voice of Finland -kilpailija Gary Revel Jr., Ari-Kyösti Seppo, Kati Rissanen, Mikko Paananen, Elmiina Apell, Mikko Laitinen sekä Vuonna 85 -musikaalista tuttu, Euroopan mestari nyrkkeilijä Juho Haapoja.

Musiikista vastaa jo tutuksi tullut Rauhalahti House band johtajanaan Lauri Vuolteenaho.

Esityksen kesto n. 2h (sis. väliajan)

rauhalahtiteatteri.fi, Rauhalahti teatteri, Rauhankatu 3, Kuopio, Löydä bussit ja junat

LAITURIMARKKINAT 26.6. – 27.7.2024

Kurttulan kunnan perinteisistä juhannusmarkkinoista halutaan uudistetut Laiturimarkkinat, enää tarvitaan vain laituri!

Maakunnan korkeimmat verenpainelukemat omaava poikamies Aimo Hässäkkä tarttuu ystävänsä liikuntaintoilija Raimo Konkelon kanssa toimeen laiturin hankkimiseksi – ja siitä ei hyvää seuraa. Laiturin hankinta koettelee kyläläisten talkoohenkeä, ystävyyssuhteita ja 30-vuotista avioliittolupausta, liiallinen halonhakkuu voi puolestaan johtaa halkoholismiin.

Miten hankkeeseen suhtautuvat puuhanainen Hilkka Sankari sekä Polvi- ja pamaus perintätoimiston johtaja? Entä kun taikinaan kätensä upottavat vielä leipuri Hiiva ja kylän kiusantekijä Synkkänen? Vain katsomalla esityksen sinulle selviää, järjestetäänkö markkinat laiturilla vai ilman.

Laiturimarkkinoiden näyttelijät ovat Teatteri Hermannin harrastajanäyttelijöitä, uusia ja konkareita. Teatteri Hermannissa kiteytyy koko lähialueen yhteisöllinen toiminta: täällä kaiken ikäisten on hyvä harrastaa ja toimia yhdessä Hermanni Talossa, joka on yhteisöllisyytemme sydän Syvänniemellä.

teatterihermanni.fi, Teatteri Hermanni, Postitie 32, Syvänniemi, Löydä bussit ja junat

LAULU TULIPUNAISESTA KUKASTA 29.6. – 24.7.2024

Siilinjärven teatterissa nähtiin ensimmäisenä näytelmänä vuonna 1964 Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta Rauni Mollbergin ohjaamana. Nyt 60v. juhlavuoden kunniaksi on teatterilla ilo tuoda lavalle uudelleen tämä ikivihreä klassikko dramatisoituna vuoteen 2024. 

Laulu tulipunaisesta kukasta kuvaa parikymppisen Olavi Koskelan matkaa kohti aikuisuutta, unelmia, rakkautta ja oman näköistä elämää. Olavin matkalla kohtaamien ihmisten kanssa pohditaan elämää ja inhimillisyyttä; kuinka tulla hyväksytyksi, rakastetuksi ja nähdyksi juuri sellaisena kuin on. Olavin matkaa halki Suomen vauhdittavat upeat laulut ja tanssit suomirockista valssiin ja räpistä balladiin. Nuorta energiaa vyöryttää lavalle vajaa kaksikymmentähenkinen näyttelijäkaarti. Olavi Koskelan roolissa nähdään nuori lahjakkuus Ville-Markus Laitinen. 

Näytelmän on dramatisoinut Janne Puustinen, ohjaajana toimii Tiina Naumanen ja musiikin sävellyksestä vastaa Antti Janka-Murros. 

Rooleissa: Lyyti Linjama, Eveliina Paussoi, Ulla Antikainen, Petri Laitinen, Tero Rönkkö, Nanna Timonen, Alina Rajatalo, Johanna Rautavirta, Maija Multala, Anni Jääskeläinen, Jiro Palosaari, Tuomas Näresalmi, Sara Heikkinen, Noora Nissinen ja Milla Ollikainen. 

Kesto: n. 2,5h (sisältää väliajan). Mäntyrannassa on katettu katsomo! Näytelmän ikäsuositus: 12+

siilinjarventeatteri.fi, Mäntyrannan kesäteatteri, Jokisuuntie 14, Siilinjärvi, Löydä bussit ja junat

Siilinjärven teatteri

Satakunta. Ahlainen

Likaiset liperit 30.6. – 14.7.2024

Hulvattoman hauska tragikomedia, jossa selvitellään murhamysteerioita pienessä Piippanan kunnassa. Piippanan kunnassa edelliset kirkkoherrat ovat kuolleet mysteerisesti. Uusi kirkkoherra on saatuu kuntaan ja hän tuo jännitteitä ja monenlaisia tunteita seurakuntalaisissa.

Käsikirjoitus: Tanja Puustinen-Kiljunen. Ohjaus: Regina Wittsberg.

facebook.com, Ahlaisten nuorisotilan piha, Nahkurinkuja 2, Ahlainen, Löydä bussit ja junat

Satakunta. Honkilahti

Dingo -musikaali Autiotalo 4.7. – 15.7.2024

Kelpaisiko aikamatka Dingo-hysterian sähköistämälle 1980-luvulle?

Autiotalo-musikaali kertoo Dingo-yhtyeen ja sen keulakuvan Neumannin uskomattoman tarinan. Musikaali kertoo 80-luvun rock-ilmiöstä Suomessa, jolloin Dingo aiheutti maanlaajuisen rockhysterian. Dingo rikkoi vuosien 1984-1986 aikana kaikki siihen asti tehdyt levy -ja konserttimyyntien ennätykset Suomessa.

Tarina alkaa, kun Pertti Nieminen -niminen nuorukainen lähtee merille. Kun hän palaa Suomeen ja perustaa kavereidensa kanssa Dingon, loppu onkin suomalaisen rock-musiikin historiaa. Yhtyeen musiikista pitivät kaikenikäiset, niin teinit kuin eläkeläiset. Fanit seurasivat yhtyettä joka paikkaan; odottivat porttikongeissa, pyrkivät hotellihuoneisiin ja keikkabusseihin. Yhtyeen jäsenillä ei ollut yksityiselämää. Musikaali kertoo myös yhtyettä fanittavan perheen tarinaa. Mitä perheen miehet ajattelevat, kun naiset hullaantuvat yhtyeeseen täysin? Perheen fanihysteriasta ei kommelluksia ja hauskuutta puutu. Lopulta Dingon menestys paisuu liian suureksi, sen kulut kasvavat ja suosion lieveilmiöt alkavat häiritä. Dingo päättää lopettaa ollessaan suosionsa aallonharjalla. Musikaalissa kuullaan yhtyeen suosituimmat kappaleet kuten Autiotalo, Sinä ja Minä, Nahkatakkinen tyttö, Valkoiset tiikerit ja Rio Ohoi. Kuullaanpa esityksessä myös joku Porirockin muukin helmi.

Neumannin roolissa villitsee upea ääninen Erik Kraemer, joka on tuttu jo useista Musiikkiteatterin musikaaleista.

Tule nauttimaan koskettavasta, hauskasta ja vauhdikkaasta esityksestä!

musiikkiteatteri.fi, Sieravuoren Kesäteatteri, Sieravuorentie 117, Honkilahti, Löydä bussit ja junat

Satakunta. Kantti, Karvia

Toinen pullo cavaa 12.6. – 29.6.2024

He tekivät sen! Kuka olisi uskonut, että tuo hiukan epävireinen kvartetti – Inka, Vonne, Anita ja Tuulia – toteuttaa unelmansa: remontoi portugalilaisen antiikkitalon ja perustaa oman vanhainkodin idylliseen vuoristokylään.

Oikeastaan Villa Santa Catarina on nelikon yhteisöllinen mutta myös yksilöllinen taiteilijatalo, jossa he voivat viettää sisarellisen ja vapaan loppuelämän. Vai voivatko sittenkään? Riittävätkö cavan innoittamat, alkuhuumassa laaditut vanhat säännöt ohjaamaan yhteiseloa, kun Vonnen rahat ovat lopussa ja Inka ryhtyy siivoojaksi kuukausimaksuja vastaan? Entä kun Tuulian keramiikkaharrastus johtaa hänet arvaamattomiin suhteisiin ja jostain ilmestyy Sami, työtön ja asunnoton lapsenlapsi?

Netti heittää vielä kuorman päälle algarvelaisen golffarin ja Anitan deittiheilan Lassen, josta uhkaa tulla naisluostarin asukkaiden riesa – miksei ilokin. Sietää kysyä, mistä loppuelämä alkaa…

Käsikirjoitus: Helena Anttonen. Ohjaus: Leena Koivula.

facebook.com, Kulttuurikeskus Skantzin näyttämö, Karviantie 720, Kantti (Karvia)Löydä bussit ja junat

Satakunta. Lavia

Farssi hyvästä miehestä 12.7. – 26.7.2024

Kesäteatterissa 2024 esitetään Farssi hyvästä miehestä!

Luvassa on vauhdikasta menoa monin kääntein ja väärinkäsityksin ja ihmissuhdekoukeroin.

Näytelmän ohjaa tänä vuonna porilainen Kimmo Tihveräinen. Käsikirjoituksen on taiteillut Antti Hopia ja esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner (se pitää aina kertoa). Lavalla nähdään paljon viime vuosilta tuttuja naamoja ja virkistykseksi pari uuttakin.

laviannuorisoseura.com, Kulttuurikeskus Skantzin näyttämö, Tampereentie 304, LaviaLöydä bussit ja junat

Satakunta. Merikarvia

Turvetta ja Timantteja 27.6. – 7.7.2024

Kesällä 2024 Ouraooppera- yhdistys ry esittää viime vuoden katsojaennätyksiä rikkoneen Mooseksen perintö -näytelmän jatko-osan TURVETTA JA TIMANTTEJA upealla merenrantanäyttämöllä Merikarvialla. Näytelmän ohjaa Aa-Pee Söderdahl.

Kuusniemen tutuilla tantereilla seikkailevat tässä tv:stä tutun komediasarjan neljännessä osassa mm. huoltamoyrittäjä P.A Turpeinen, kanttori-urkuri Piiparinen, liikemies Hakkarainen paikkakunnan virkavaltaa unohtamatta. Vaan mitä Hakkaraisen vesibisnes tuokaan tullessaan ja mitenkä Kylmälehto liittyy taas lähes tulkoon kaikkeen?

Tule kokemaan hetki ihastuttavan musikaalisen komedian parissa ja ota linja-autollinen kavereitakin mukaan!

ouraooppera.fi, Krookan merenrantanäyttämö, Suulintie, 29900 Merikarvia, Löydä bussit ja junat

Satakunta. Pori

TÄYDELLISET HÄÄT 11.6. – 11.7.2024

Kirsi ja Mika ovat menossa naimisiin. Kaikki on valmista täydellisiä häitä varten, mutta hääpäivän aamu ei valkene niin kuin pitäisi. Sulhanen herää hääsviitistä polttareiden jälkeen tuntemattoman naisen vierestä eikä hänellä ole mitään muistikuvaa, mitä on tapahtunut.

Kirsi on juuri saapumassa sviittiin pukeutumaan unelmiensa hääpukuun, eikä Mika halua pilata heidän elämänsä tärkeintä päivää. Mikan avuksi ryntää bestman Tommi, joka saa tehdä kaikkensa pitääkseen huojuvat kulissit yllä.

Kirjurinluodon Kesäteatterin menestysfarssi ottaa tänä kesänä pyöritykseensä juhlista rakkaimmat ja raskaimmat. Tämä Robin Hawdonin huikea teksti nähtiin edellisen kerran Porissa yli kymmenen vuotta sitten. Teatteri järjesti katsojilleen kyselyn ja tätä teosta toivottiin uudelleen ohjelmistoon. Kirjurinluodon Kesäteatteri halusi vastata tähän yleisön toiveeseen sillä kutkuttavalla erotuksella, että työryhmä on uusi ja luvassa on raikas sovitus tästä häähauskuudesta.

Teksti: Robin Hawdon. Suomennos: Sarianne Paasonen. Ohjaus: Miika Muranen.

Kesto: n. 2h (sisältää väliajan).

kirjurin.fi, Kirjurinluodon Kesäteatteri, Pormestarinpolku 1, Pori (Kirjurinluoto), Löydä bussit ja junat

Kirjurinluodon Kesäteatteri

Satakunta. Rauma

Ihmisen poika 13.6. – 10.8.2024

Rauman kesäteatterissa musiikkinäytelmä Yö-yhtyeen hiteillä!

Ihmisen poika on Mikko Kivisen ja Otto Kanervan käsikirjoittama uusi musiikkikomedia. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat eristäytyneeseen kyläyhteisöön, jossa aika on pysähtynyt. Kylän henkinen johtaja pitää yhteisöä tiukasti otteessaan ja ”ennen kaikki oli paremmin”.

Kaupan valikoima on niukka ja maitokin myydään joko pusseissa tai suoraan omaan astiaan. Kaikki nykyaikainen on pahasta ja yhteisön elämää värittävät erilaiset kiellot sekä rajoitukset. Lauantaitanssien sijaan vietetään lauantaiseisojaisia, koska ”eihän Olli Lindholmkaan tanssinut”.

Ainakin näennäisesti asukkaat ovat tyytyväisiä ja yhteiselo rauhallista. Kaikki on kuitenkin vaarassa muuttua, kun ulkopuolisen maailman tuulahdukset murtautuvat kylän muurien sisäpuolelle. Kuinka käy, kun yhteisön harmoniseen ulkokuoreen alkaa ilmestyä säröjä?

raumanteatteri.fiRauman kesäteatteri (Fåfänga), Suvitie 3, RaumaLöydä bussit ja junat

Uusimaa. Helsinki

Älä tule hyvä tyttö! 8.6. – 15.6.2024

Eräänä päivänä kävi niin, että pienenpieneen Tuiskulan kylään oli aktiivisten kuntatoimien seurauksena muuttanut niin maar tarpeeksi lapsiperheitä, että kylä oli valmis perustamaan ensimmäisen oman koulunsa. Rehtori-talkkariksi valittiin innokas kyläaktiivi ja itse oppinut kitaristi Martti. Koulua perustettiin rehtori-talkkari-Martin toimesta suurella sydämellä ja sinne saatiinkin lähikylistä houkuteltua mukaan loistavat opettajat.

Avajaisissa rehtori teki kuitenkin melko kaardinaalisen mokan ja sekoitti nimikyltin kirjaimet: niin Tuiskulan kyläkoulusta tuli Tiuskilan koulu, joka alkoi toteuttamaan pahanenteistä nimiprofetiaa Siitä lähtien koko Suomi on pitänyt koulua Tiuskilan kouluna, eikä nimeä ole kehdattu korjata, koska virheitä ei Tiuskilassa voi myöntää.

Tiuskilan kouluun on vain vuosi sen perustamisesta pesiytynyt kahden kilpailevan tyttöjengin, Toiset Mimmit ja Muijalauma – välinen ikuinen talvi. Nyt ongelmat ovat kiirineet Opetushallitukseen saakka. Kun valtion koulutarkastaja saapuu paikalle, tulee oppilaille ja henkilökunnalle kiire korjata ongelmia ja selvittää, mistä ongelmat kumpuavat.

Näytelmän käsikirjoitus on ideoitu yhdessä Helsingin teatterikoulun ja Pohjois-Helsingin bändikoulun lapsista ja nuorista koostuvan työryhmän kanssa rooleja rakentaen, laulaen ja improvisoiden, sekä hienosta musiikista inspiroituen. Musiikkina käytetäänkin Itä-Helsingin oman tyttären, Erinin kappaleita. Näytelmä on Helsingin teatterikoulun ja Pohjois-Helsingin bändikoulun yhteistuotanto, joka esitetään Helsingin kesäteatterissa Tervasaaressa kesällä 2024.

helsinginkesateatteri.fi, Tervasaaren kesäteatteri, Tervasaarenkannas 1, Helsinki, Löydä bussit ja junat

Tervasaaren kesäteatteri

All inclusive – äkkilähtö! 17.7. – 29.8.2024

Syntisen herkullinen kesäshow aikuiseen makuun! Täydellinen kesäillan elämys Tervasaaren kesäteatterissa- Helsingin keskustan tuntumassa ja keskellä merellistä maisemaa.

Tervetuloa siis kesäteatteriin seuraamaan jumalallisten voimien taistoa pienen turistin kustannuksella – tuttujen biisien ja uuden tarinan voimin!

Hel*** viihdyttävä ja vauhdikas, upeiden esiintyjien tähdittämä show tarjoaa unohtumattoman, musiikintäyteisen kesäteatterikokemuksen.

Lippusi hintaan sisältyy melkein kaikki: uima-allasosasto, kuohuviiniaamiainen, funikulaariajelu, helikopteri-sight-seeing, oma porsas, Linda Lampenius soittamassa viulua väliajalla ja Madonnan privaattikeikka ja Freddy Mercurilta duetto Pavarotin kanssa. Tai sitten ei.

Esityspaikasta: Tervasaari on krunikkalaisten luontokeidas. Nimensä saari on saanut saarella tervan vientiä harjoittaneiden kauppiaiden varastoista. Varaa toki aikaa pieneen saareen tutustumiseen ja meri-ilman huokailemiseen ennen, kuin rätisee!

Käsikirjoitus ja ohjaus: Mia Kavasto.

helsinginkesateatteri.fi, Tervasaaren kesäteatteri, Tervasaarenkannas 1, Helsinki, Löydä bussit ja junat

Viulunsoittaja katolla – musikaali 28.6. – 31.8.2024

Ajaton ja rakastettu musikaaliklassikko Viulunsoittaja katolla esitetään Kivinokan kesäteatterissa kesällä 2024.

Maitomies Tevjellä (Kari Kinnaslampi) ja hänen vaimollaan Goldella (Hanna Kinnunen) on viisi kaunista tytärtä, mutta näiden lemmenkuviot eivät mene vanhempien toiveiden mukaisesti, koska on – perinteet! Musikaalin laulut “Nousee päivä, laskee päivä” sekä “Rikas mies jos oisin” ovat kaikille tuttuja jo ennestään. Musikaalin tuo tumman varjon sen valitettava ajankohtaisuus.

Ohjaus: Kari Kinnaslampi.

kivinokankesateatteri.fi, Kivinokan Kesäteatteri, Kipparlahdensilmukka 5, Helsinki, Löydä bussit ja junat

Suomenlinnan Don Quijote ja tragikoomillinen transformaatio 6.6. – 31.8.2024

Kesän 2024 sekopäisin ja sympaattisin seikkailu tapahtuu Suomenlinnan Hyvän omantunnon linnakkeen muurien sisällä, jossa taistellaan tuulimyllyjä vastaan haarniskat niskassa ja miekat tanassa ratsastaen.

Alfonso Quijanolla menee yhtäkkiä todellisuus ja mielikuvitus sekaisin hänen luettua liikaa ritarikirjoja. Ja niin vaihtuu nimi Don Quijoteksi ja vaatteet ruosteiseksi haarniskaksi. Kun pian on löytynyt ratsu, aseenkantaja ja tarvittava rakastettukin, jonka puolesta taistella, on peloton haaveilijamme valmis lyötäväksi ritariksi. Mutta onko maailma siihen valmis? Tai siis työryhmä ja yleisö.

Don Quijotena, Surullisen hahmon ritarina nähdään Robin Svartström ja hänen uskollisena aseenkantajanaan, Sancho Panzana, Santtu Karvonen.

Ryhmäteatterilaiset eivät vain herätä henkiin Miguel de Cervantesin kirjoittaman maailmankuulun veijariromaanin ikonisia hahmoja, vaan myös esittelevät yleisölle aivan uudenlaisen teatterin tekemisen metodin: tragikoomillisen transformaation. Metodi ei ole ryhmisläisillä vielä aivan hallussa, ja mukaan esitykseen ilmestyykin hahmo, joka ei ole Cervantesin luoma, vaan tuttu erään saarivaltion edesmenneen näytelmäkirjailijan tragedioista…

Miguel de Cervantesin (1547-1616) kahtena niteenä vuosina 1605 ja 1615 ilmestynyt romaani loi perustan koko länsimaiselle romaanitaiteelle. Juha Kukkosen dramatisointi ja ohjaus tuo tämän ajattoman klassikkoteoksen uuteen valoon ja vie sen parodisen tyylin aivan uusille kierroksille.

ryhmäteatteri.fi, Suomenlinnan kesäteatteri, Suomenlinna, 00190 Helsinki, Löydä bussit ja junat

Mysterio Buffo 6.7. – 21.7.2024

Helsingin edustan kiinnostavimman saaren ensimmäinen kesäteatteri esittelee Dario Fon legendaarisen Mysterio Buffon. Vartin päässä Helsingin keskustassa olet saaressa keskellä metsää. Vallisaareen kannattaa varata koko päivä, nähtävää riittää varmasti!

Ilveilijä olen minä, joka hyppään ja pyörähtelen ja saan teidät nauramaan ja lasken leikkiä maan mahtavien kustannuksella ja saan teidät ymmärtämään millaisia pöyhkeitä ja turpeita kerskailijoita ovat ne, jotka sytyttävät sotia, joissa meitä teurastetaan!” 

Mitä yhteistä on incelillä, känselöinnillä, woke-kulttuurilla, fomolla ja somella, vastaamon jäbällä, lähiömutsilla ja paavilla? Miten räpmusiikki, ilmastonmuutos ja Välimeren lukuisat kuolleet tai wolttaaminen ovat yhteydessä Ilveilijän syntyyn? Kuinka Lasaruksen syntymä käy käsikynkkää standupin kanssa ja mitä vastaat kun joku kysyy ‘Ollako vai eikö olla’ – eli kumpaa lopulta pitäisi kuunnella, juoppoa vai enkeliä? 

Peru kesäsuunnitelmasi, eläkkeelle jääminen ja unelmien sielunmessu nyt ja varaa liput vuoden sykkivimpään teatteriteokseen, joka muuttaa elämäsi järisyttävällä tavalla – tämän nähtyäsi et ole enää entisesti! Sillä; “vain nauru nitistää isännät, naurun voimalla he muuttuvat vuorista kukkuloiksi ja lyhistyvät kokoon. Minä annan sinulle suudelman, joka saa sinut puhumaan!” 

Dario Fo:n legendaarinen näytelmä ensimmäistä kertaa Suomessa naiskoomikon tekemänä! 

Spektaakkelimainen teos – neljä näytelmää joissa lähemmäs 30 roolia – yhden näyttelijän näyttelemänä lavalla! Kaanaan häät, Ilveilijän synty, Lasaruksen kuolleista herääminen sekä Bonifacius VIII – Mysterio Buffo! 

vallisaari.fi, Vallisaaren kesäteatteri, Suomenlinna, 00190 Helsinki, Löydä bussit ja junat

Uusimaa. Vantaa

Kirka-musikaali 31.7. – 16.8.2024

Musikaali kaikkien suomalaisten rakastamasta laulajasta ja musiikkimaailman ikonista. Kirka Kirill Babitzin on yksi Suomen menestyneimmistä artisteista. Hän oli maamme ensimmäinen oikea rocktähti, joka sai peräänsä villisti kirkuvat fanilaumat. Kirka oli venäläisen emigranttitaustansa vuoksi eksoottinen ilmestys tummine hiuksineen ja sinisine silmineen, hän oli täynnä karismaa ja kuin luotu tähdeksi. Oma suku ja perhe sisaruksineen olivat Kirkalle aina tärkeitä. Kirka lauloi persoonallisella äänellään tiensä suomalaisten sydämiin monipuolisesti rockilla, iskelmillä ja balladeilla heavyrockiakaan unohtamatta. Musikaali on matka Kirkan vanavedessä 60-luvulta lähtien aina 2000-luvulle asti. Kirkan ohella tapaamme suomalaisen kevyen musiikin merkkihenkilöitä kuten Sammyn, Muskan, Dannyn, Katri Helenan ja Kassu Halosen. Koemme esityksessä laulajan pitkän uran eri vaiheita, Euroviisujen ja Syksyn sävelten huumaa, menestystä, rakkautta ja suuria suruja. Kirkaa esittää useista musikaaleista tuttu, ja Kirka-tulkkina ylistetty, Vantaan oma “poika” Ilari Hämäläinen. Musikaalissa kuullaan suuri joukko ikimuistoisia kappaleita, kuten Hetki lyö, Leijat, Hengaillaan, Surun pyyhit silmistäni, Kahden hullun matka, Daada Daada, Yli synkän virran, Puhelinlangat laulaa, Lumi teki enkelin eteiseen, Krokotiilirock ja Kirjoita Postikorttiin.

ravintolabackas.fi, Backas kesäteatteri, Ylästöntie 28, Vantaa, Löydä bussit ja junat

RONJA, RYÖVÄRINTYTÄR 8.6. – 1.9.2024

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär on rakastettu koko perheen fantasiaseikkailu, joka nähdään Vantaan Näyttämöllä kesällä 2024.

Myrskyisenä yönä syntyy ryöväripäällikkö Matiakselle tytär, joka saa nimekseen Ronja. Ronjan varttuessa hän on riittävän itsenäinen lähetettäväksi tutkimaan suurta maailmaa. Siellä häntä odottaa monta kiehtovaa seikkailua – mutta myös vaaroja. Eräänä päivänä hän tapaa Birkin, joka on Matiaksen verivihollisen, Borkan, poika. Uuden ystävyyden haasteena on perheiden välinen syvä riita.

Ronja, ryövärintytär on koko perheen klassikko, joka kertoo kaiken voittavasta ystävyydestä ja vapaudenkaipuusta.

Käsikirjoitus: Astrid Lindgren. Ohjaus: Simo Lappalainen.

vantaannayttamo.fi, Vantaan Näyttämö, Oraskuja 1, Vantaa, Löydä bussit ja junat

Vuonna 85 3.8. – 31.8.2024

Manserockia Vantaalla! Vuonna 85 kertoo Juicen, Popedan ja Eppu Normaalin musiikin siivittämänä tarinan unelmista, sammuttamattomasta elämänjanosta ja palavasta rakkaudesta kiihkeällä 80-luvulla.

Kesällä Tommi törmää elämänsä rakkauteen Karoliinaan. Karoliinan kadottua Tommi alkaa etsimään häntä ja löytää hänet lopulta parhaan ystävänsä Pallen luota. Kaikki ainekset suureen ihmissuhdesoppaan ovat valmiina.

Käsikirjoitus: Heikki Syrjä, Riku Suokas. Ohjaus: Simo Lappalainen.

vantaannayttamo.fi, Kulttuuritalo Martinus, Martinlaaksontie 36, Vantaa, Löydä bussit ja junat

Uusimaa. Järvenpää

Onnen maa 5.6. – 25.8.2024

Nostalginen musiikkikomedia 1960-luvun Suomesta.

Tuhlaajapoika Tenho palaa maalle lapsuutensa maisemiin kesän viettoon. Miehen mieli halajaa kotikylän tanssilavalle pyörähtelemään tangon tahtiin. Tanssikengät kiiltävät, tukka on hyvin ja taivutukset hallussa. Mutta kotitilalla eletään mennyttä aikaa. Arvostus ansaitaan ankaralla työnteolla, sarka tehdään loppuun vaikka yötä myöten, eikä siinä jouda lavoilla juoksemaan. Tunteet kuplivat laidasta laitaan ja kaikkein lemmekkäimmät hetket koetaan maitolaiturin kupeessa.

Markku Pölösen elokuvaan pohjaava kaihoisa musiikkikomedia nähdään Järvenpään kesäteatterissa 5.6. lähtien. Mukana menossa on liveorkesteri. Katsomo on katettu.

jarvenpaanteatteri.fi, Järvenpään kesäteatteri, Stålhanentie 4, Järvenpää, Löydä bussit ja junat

Järvenpään kesäteatteri

Uusimaa. Nurmijärvi

Aleksis Kiven Karkurit 16.6. – 30.6.2024 sekä 17.8. – 25.8.2024

Taaborinvuoren katettu näyttämö sijaitsee aivan Aleksis Kiven syntymäkodin naapurissa Nurmijärven Palojoella. Tässä upeassa miljöössä esitys ja historia kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Teatterin ulkoilmakahvilat ja grilli palvelevat tuntia ennen esitysten alkua. Väliaikatarjoilut voi tilata etukäteen.

Voittaako uskollisuus ja rakkaus vai ahneus ja vallanhimo? Karkurit on traaginen rakkaustarina, jonka

pyörityksessä valat vannotaan ja valeasut vaihtuvat. Miten käy nuoren lemmen juonittelujen verkossa?

Näytelmän kieli on kivimäisen rehevää. Kivi-juhlat on Suomen vanhin vuosittainen harrastajakesäteatteritapahtuma.

Esityksen kesto on noin 2,5 h väliaikoineen.

kivijuhlat.fi, Taaborin kesäteatteri, Koulunkulmantie 34, Palojoki, Nurmijärvi, Löydä bussit ja junat

Peter Pan 11.7. – 31.7.2024

Yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista saduista herää henkiin heinäkuussa 2024, kun Peter Pan ystävineen valloittaa Taaborinvuoren. Peter Pan lumosi kesäteatteriyleisöt Taaborilla ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja yleisömenestys tekee nyt 10 v. juhlavuotenaan paluun.

Taavi Vartian Peter Pan on vauhtia ja iloa pursuava esitys, sekä kaunis ja koskettava tarina kasvamisesta. Kuten aina Taaborin kesäteatterissa, takaa Peter Pan vaikuttavan elämyksen, jonka parissa viihtyy koko perhe.Näyttelijäkaartista löytyy tuttuun tapaan valovoimaisia esiintyjiä ja suosikkinäyttelijöiden nimiä, tässä heistä muutamia: Kapteeni Koukkuna hurmaa hulvaton Timo Lavikainen, Koukun siskona yleisöt lumoaa upea Sanna Stellan ja Helinä-Keijuna nähdään hurmaava Amelie Blauberg!  Näytelmän ohjaa Taaborin kesäteatterissa jo yli kymmenen vuoden ajan koko perheen kesäteatterimenestyksiä tehnyt elokuvaohjaaja Taavi Vartia. Luvassa on jälleen korkeatasoista, takuuvarmaa teatteria ja ikimuistoinen tapahtuma, joka kruunaa koko kesän! 

Ohjaus: Taavi Vartia. Käsikirjoitus: Taavi Vartia, Esa Silander.

Esityksen kesto on noin 2 h väliaikoineen.

kinojuha.fi/taabori.php, Taaborin kesäteatteri, Koulunkulmantie 34, Palojoki, Nurmijärvi, Löydä bussit ja junat

Taaborin kesäteatteri

Uusimaa. Porvoo

OHJELMATOIMISTO NAURATTAVA AVIOLIITTO 23.7. – 4.8.2024

Musiikillinen kulissikomedia.

Esitystiedot julkaistaan lähipäivinä.

porvoonkesateatteri.fi, Porvoon Kesäteatteri, Taidetehdas, Ravintola Fabriken, Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo Löydä bussit ja junat

Uusimaa. Rasepori

VAIMONI ON TOISTA MAATA 29.6. – 31.7.2024

Hykerryttävä ja vauhdikas farssi iskee terävästi arkipäivän naamioihin ja roolipeleihin.

Tuore pariskunta on menossa tapaamaan miehen ystäväpariskuntaa, mutta ilta uhkaa ajaa karille, kun tyttöystävä riidan seurauksena kieltäytyy puhumasta. Isäntäväki luulee häntä ulkomaalaiseksi, mistä lähtee vyörymään lumipallo, joka kasvaa massiivisiin mittoihin, kun roolit karisevat ja pidätellyt asiat nousevat pintaan.

Käsikirjoitus: Gilles Dyrek. Suomennos: Reita Lounatvuori. Ohjaus: Hannes Suominen. Rooleissa:
Sari Puumalainen, Hannamaija Nikander, Risto Kaskilahti, Joonas Suominen.

Esityksen kesto noin 2 tuntia väliaikoineen.

mustionlinna.fi, Mustion Linnan kesäteatteri, Hållsnäsintie 89, Mustio (Raasepori), Löydä bussit ja junat

Mustion Linnan kesäteatteri

De tre musketörerna 27.6 – 4.8.2024

Huom. Esitys on ruotsinkielinen!

Koko perheen seikkailussa ”Kolme muskettisoturia” tulinen d’Artagnan ja hänen nokkela sisarensa Sabine joutuvat keskelle kiistoja, petoksia ja romansseja. Barokin loisteliaiden sävellysten kautta aina moderneihin balladeihin nojautuen nämä nuoret sankarimme ja heidän taistelevat toverinsa – valloittava Athos, humoristinen Porthos ja nöyrä Aramis – johdattavat meidät musiikin keinoin seikkailuun 1600-luvun Ranskaan.

Tämä kaksintaisteluiden, sekaannusten, huumorin ja vaarallisen rakkauden sointujen sinfonia saavuttaa huippunsa, kun he kohtaavat viekkaan kardinaali Richelieun ja lumoavan petollisen Miladyn näyttämöllä, jossa oikeuden ja intohimon sävelet huipentuvat dramaattiseen finaaliin.

Ohjaus: Mika Fagerudd Koreografi: Reettaleena Rauhala
Kapellimestari: Teddy Granroth & Felix Lönnqvist
Lavastus: Erik Salvesen

Raaseporin Kesäteatteri on Suomen suurimpia ulkoilmateattereita, jossa on katsomotilaa noin 1100 hengelle. Teatteri sijaitsee Raaseporin keskiaikaisen linnanraunion kupeessa noin 7 kilometriä Karjaan keskustasta.

raseborg.org, Raseborgs Sommarteater, Raseborgs Slottsväg 100, Snappertuna, Löydä bussit ja junat

Uusimaa. Tuusula

Vihtorin vallankaappaus 13.7. – 11.8.2024

Vihtorin vallankaappaus on Tatu Pekkarisen 30-luvulla kirjoittama ratkiriemukas komedia. Päähenkilöt ovat Vihtori ja Klaara. Tärkeitä tarinassa ovat myös heidän tyttärensä Hilkka puolisoineen ja holhokki Maija sulhasineen sekä piika Selma.Näytelmässä on hauskoja parisuhdekiemuroita. Siinä ollaan mustasukkaisia, tehdään sovintoa, taistellaan, rakastetaan ja piilotellaan marjaviiniä.

Esityksessä on myös paljon mukaansatempaavaa musiikkia. Esityspaikka on Jokelan työväentalon piha. Nousevalla katsomolla ei ole katosta. Väliaikatarjoilu on sisätiloissa. Vihtorin vallankaappaus on jatkoa viime kesänä esitetylle Klaara ja hänen Vihtorinsa -näytelmälle joka oli todellinen menestys! Katsomomme olivat täynnä, useat näytökset loppuunmyytyjä.

Käsikijoitus: Tatu Pekkarinen. Ohjaus: Eija Vilpas.

Esityksen kesto on noin 2 tuntia.

jokateatteri.fiKesäteatteri Jokelassa, Siljalantie 2, JokelaLöydä bussit ja junat

TUPLAKUPLA 6.6. – 31.8.2024

Miksi tyytyä yhteen?

Tuplakupla antaa kyytiä parisuhdenormeille, sillä päähenkilö Hantta ei usko perinteiseen avioliittoon. Hän elää tuplakuplassa kahden eri miehen kanssa. Järjestely on täydellinen, kunhan vain salarakkaat eivät saa tietää toisistaan eivätkä aviovaimot miestensä rakastajasta.

Hantan epäsovinnaista sinkkuelämää tulee hämmentämään pitkäaikainen ystävä Anne, joka pakenee onnetonta avioliittoaan. Saman katon alle sattuvat myös Hantan molemmat rakastajat, heidän petetyt puolisonsa sekä Annen juoppo aviomies. Parisuhdekomediana alkava Tuplakupla yltyy farssiksi, jota vauhdittavat vietit, valheet ja väärinkäsitykset.

Tulevana kesänä Krapin näyttämöllä nähdään monta uutta kasvoa. Ystävyksinä loistavat komediennet Ilona Pukkila ja Minna Kivelä. Kaksoiselämää elävien miesten rooleissa seikkailevat Mikko Virtanen ja Eero Ojala. Puolisoiden rooleissa irrottelevat Kalle Tahkolahti, Ulla Virtanen ja Anu Uhlenius. John Chapmanin ja Dave Freemanin kirjoittaman farssikomedian sovittaa ja ohjaa Jukka Keinonen.

Esityksen kesto n. 2 h (1 väliaika)

kut.fiKeski-Uudenmaan Teatteri, Krapin kesäteatteri, Rantatie 2, TuusulaLöydä bussit ja junat

Keski-Uudenmaan Teatteri

Varsinais-Suomi. Merimasku

Korppuja ja kuivakukkia 5.6. – 19.6.2024

Merimaskun teatterissa maailmanensi-ilta Korppuja ja kuivakukkia kertoo näivettyvän Keskuskadun kivijalkakauppojen kekseliäisyydestä, kun asiakkaat ovat kadonneet kauppakeskukseen. Kaikki keinot ovat sallittuja, kun katua herätetään henkiin.

Tervetuloa nauramaan koko perheen voimin kauppiaiden iloisille ideoille.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Maikku Tuomi.

merimaskunteatteri.fi, Kollolan kotiseututalo, Kollolantie 2, Merimasku, Löydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Mynämäki

Tapaus Wideriver 14.6. – 5.7.2024

Tänä kesänä Laajoella nähdään huumorin keinoin, että mitä tapahtuu, kun pitkään yhdessä ollut näyttelijäseurue alkaa tehdä englantilaista näytelmää – “Tapaus Wideriveriä”.

Komedia tarkastelee lempeydellä sitä, että minkälaisia haasteita vanheneminen tuo mukanaan näyttelemän valmistamiseen. Yksi ei tahdo nähdä, toinen ei kuulla ja jollakin muulla on haasteita repliikkien muistamisen suhteen. Lisää vauhtia teatterin sietämättömään viehätykseen tuo intomielinen ohjaaja Osmo, joka on päättänyt, että juuri tämän näytelmän ensi-illasta tulee ikimuistoinen.

Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kurkistamaan kulisseihin, nauraen myötäelämään vanhenevien näyttelijöiden kommelluksille ja jännittämään, että saavatko laajokelaiset näytelmänsä valmiiksi vastoinkäymisistä huolimatta.

laajoki-kesateatteri.fi, Laajoen Kesäteatteri, Karjalantie 1616, Mynämäki, Löydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Niinijoki, Loimaa

Fiilaten ja fuulaten 28.6. – 18.8.2024

Kertunmäen kesä käynnistyy vauhdikkaasti fiilaten ja fuulaten.

Kertunmäen kesäteatterissa nähdään tulevana kesänä jälleen kotimainen kantaesitys. Hauskan kesäisen elämyksen ystäviä hemmotellaan toden teolla, kun Antti Hopian käsikirjoittama farssi Fiilaten ja fuulaten saa ensi-iltansa 28.6. Hopian huippuhumoristinen sanailu hivelee riemastuttavalla tavalla hoksottimia samalla, kun nauruhermoja syvähierotaan rivakan ronskilla otteella.

Fiilaten ja fuulaten -esityksessä harmiton pikku moka aiheuttaa farssille tyypilliseen tapaan ei-niin-harmittoman väärinkäsityksen. Yllättävän tilanteen epätoivoinen peittely kietoo päähenkilöt nopeasti valkoisten ja vähän tummempienkin valheiden verkon syövereihin. Kun yksi luulee yhtä yhdestä ja toinen toisesta, kolmas näkee tilanteen suurin piirtein päinvastoin. Pääasiahan kuitenkin on ehdottomasti, että totuuden paljastumista ja siitä johtuvaan kiusalliseen tilanteeseen joutumista pyritään välttämään viimeiseen asti.

Tällä kertaa Jesse on kutsunut opiskelukaverinsa Karin viettämään iltaa kotiinsa itsensä ja vaimonsa kanssa. Tilannetta hämmentää myös yksi lähes kutsumaton vieras. Kun soppaan vielä lisätään eron partaalla olevat appivanhemmat, anopin kissa ja kissan kaima, syntyy iloinen farssi, jossa kukaan ei lopulta tiedä, kuka talossa itse asiassa asuu, kenen tavarat ovat sohvan takana, ketä fuulataan, missä fiilataan, ja miksi mekko kumisaappaassa tuoksuu niin tutulta.

Esityksen ohjaa Sari Äikää-Torkkeli. Farssin vietäväksi heittäytyvät muun muassa Sari Holmqvist, Jani Hägg, Iida Jalavikko, Joni Kalasniemi, Leena Mahlamäki ja Kirsi Toivanen.

Elokuussa järjestetään myös tunnelmallinen yönäytös.

loimaanteatteri.fi, Kertunmäen Kesäteatteri, Oripääntie 355, Niinijoki (Loimaa)Löydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Paimio

Finlanders-musikaali Oikeesti 28.6. – 26.7.2024

40-vuotisjuhlavuottaan viettävä tanssiorkesteri Finlanders sekä pian 50 vuotta täyttävä Paimion Teatteri lyövät hynttyyt yhteen kesäksi 2024, kun Paimion Kesäteatterissa esitetään Finlanders-musikaali Oikeesti. Yhtyeen ja tekijätiimin yhteistyössä valmistuneessa musikaalissa koetaan keski-ikäisen Kirsikan kasvutarina, tuttujen melodioiden rytmittämänä.

Kun on elänyt suurimman osan elämästä muiden ehdoilla tai muiden kautta, niin miten suuri hinta pitää maksaa omasta onnellisuudesta? Kirsikka joutuu tekemään nuorena valinnan kahden täysin erilaisen miehen välillä. Lähteäkö tumman ja tulisen Harrin mukaan Amerikkaan vai jäädäkö kotisuomeen arkisen Jounin kanssa? Kirsikka valitsee jälkimmäisen ja päätyy elämään alistettua elämää miehensä varjossa. Jounin intohimo on puutarhapatsaat, joita Kirsikka vihaa sydämensä kyllyydestä.

Tarinassa liikutaan kahdessa eri aikatasossa – Kirsikan nuoruudessa vuodessa 1984 sekä nykypäivässä, jossa Kirsikka elää dementoituneen Jounin ja autistisen poikansa Petterin kanssa.

Miehensä muistisairauden edetessä, Kirsikka alkaa vihdoin pohtia, miten hän haluaa viettää loppuelämänsä. Kun kuvioihin palaa nuoruuden rakastettu, kauan piilossa ollut roihu syttyy jälleen ja liekki palaa voimakkaana ja väkevänä. Samalla Kirsikka kieriskelee omantunnontuskissa. Hän haluaisi olla Jounille uskollinen, mutta hoitokodissa oleva mies ei edes tunnista enää Kirsikkaa. Onko vihdoin aika laittaa puutarhatontut palasiksi ja elämä uusiksi?

paimionteatteri.fi, Paimion Kesäteatteri, Sähköyhtiöntie 198, Paimio, Löydä bussit ja junat

Paimion teatteri

Varsinais-Suomi. Parainen

RADHUSGATAN 13B 2024

RADHUSGATAN 13B, koko perheen komedia. Ensi-ilta juhannuksen jälkeen.

Föreningen Teaterboulage yhdistys rf on perustettu 1997 Paraisilla. Teaterboulage on ainoa harrastajateatteri Turunmaan alueella, nykyään pitkälti ammattivetoinen, joka tekee jatkuvasti kesäteatteria ruotsiksi. “Ingen fjäril precis!” on yhdistyksen kuudeskymmenes tuotanto.

teaterboulange.fi, Lillholmen, Tervsundintie 31, 21600 Parainen, Löydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Salo, Halikko

KVARTETTI 14.6. – 11.8.2024

Oopperalaulajat Cissy, Wilfred ja Reggie viettävät eläkepäiviään muusikoiden vanhainkodissa vitsaillen, muistellen vanhoja aikoja ja käyden tahtojen taistelua henkilökunnan kanssa. Heidän rauhansa särkyy, kun joukkoon saapuu heidän vanha kollegansa Jean. Nelikkoa pyydetään esiintymään vanhainkodin vuotuisessa Verdin syntymäpäiväjuhlassa vanhalla bravuurinumerollaan – Rigoleton kvartetolla. Mutta suostuuko laulamisen vuosia sitten yhtäkkiä lopettanut Jean mukaan? Onnistuuko muissa maailmoissa käyskentelevä Cissy pysyttelemään selväjärkisenä esityksen ajan? Eikä asioita helpota se, että Jean ja Reggie olivat aikoinaan naimisissa…

Harwoodin menestyskomedia on sydämellinen ja pisteliäs kuvaus ihmisistä, jotka eivät anna iän lannistaa itseään. Vaikka ruumis temppuilee, palaa heissä edelleen kiihkeä henki. Heidän tunnuslauseensa on: “Ei itsesääliä.”

Käsikirjoitus: Ronald Harwood. Käännös: Kersti Juva. Ohjaus: Joonas Suominen.

teatteriprovinssi.fi TeatteriVintti, Rikalantie 74, Halikko (Salo), Löydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Salo, Mathildedal

LOMA 28.6. – 7.8.2024

Lähtökohtana Risto Jarvan ohjaama, Jarva-Kukkaisjärvi-Kylätaskun käsikirjoittama aikansa menestyselokuva “Loma”. Joukko suomalaisia ummikkoja lomaseikkailuissa, joista ei sitten puhuta Suomessa. Vauhdikas tarina sisältää loppuun asti käänteitä ja tämän riemukkaan yhteisen loman päivät muuttavat matkaajien koko loppuelämän. Tätä lomaa varten on säästetty kauan ja siksi sen on pakko onnistua.

Eletään 1970-lukua. Pankkivirkailija Aimo Niemi kauan odotetulla lomamatkalla, mutta täysin väärässä maassa. Matkalaukku täynnä ex-vaimon vaatteita ja matkakassa lopussa. Aimo joutuu jakamaan hotellihuoneen naisen kanssa, joka on tullut juuri tältä lomalta hakemaan etäisyyttä kaikkiin miehiin. Loman aikana tempperamenttisen, mutta sydämellisen Marjukan ja herkän Aimon suhde muuttuu vihasta ystävyydeksi ja lopulta rakkaudeksi.

Loman alussa Aimo ihastuu kauniiseen oppaaseen ja tuhlaa melkein kaikki rahansa oppaan vetämiin retkiin. Loppulomansa Aimo kulkee nälkäisenä ja rahattomana muiden mukana, yrittää keksiä keinoja saada ruokaa ja kirjoittaa runoja. Kari Helminen saa elää viimeisiä terveitä aikojaan ja hän löytää tärkeintä elämässään. Hänninen testaa kaiken aikaa kumppaniaan, sopiiko tämä hänen puolisokseen vai ei.

Kielitaidottomat suomalaiset kokevat lomaseikkailunsa yhdessä niin opastetuilla kuin ihan omilla retkilläkin, hotellissa, rannoilla ja juhlissa. Syntyy lomaromansseja, vaihdetaan rooleja ja eletään edes yksi viikko elämästä oman toiveminän elämää. Koko ryhmä päättää kokoontua Suomessa, mutta vain Aimo ja Marjukka kohtaavat uudelleen.

Käsikirjoitus: Risto Jarva. Dramatisointi: Raija Nokkala, Pentti Nokkala. Ohjaus: Toni Enholm

teatteriprovinssi.fi, Mathildedalin Kesäteatteri, Ruukinrannantie 6, Mathildedal (Salo), Löydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Salo, Ylönkylä

Peppi Pitkätossu 26.6. – 14.7.2024

Peppi Pitkätossu muuttaa Huvikumpuun hevosensa Hepun ja apinansa Herra Tossavaisen kanssa, mikä aiheuttaa kummastusta paikallisissa. Peppi ystävystyy sisarusten Tommin & Annikan kanssa, ja yhdessä he seikkailevat niin sirkuksessa, kaupungilla, kahvikutsuilla kuin koulussakin. Astrid Lindgrenin klassikko on hyväntuulinen kertomus ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä, pientä seikkailua unohtamatta! 

Koko perheen musiikkinäytelmä on nähtävissä tänä kesänä Kirakan kesäteatterissa. Kirakan näyttämölle tämän klassikon ohjaa Lisamaria Markula.

kirakankesateatteri.fi, Kirakan kesäteatteri, Kirakantie 240, Ylönkylä, Löydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Somero

IRWIN, VAIN ELÄMÄÄ -MUSIIKKINÄYTELMÄ 30.6. – 11.8.2024

Miia Nuutila, Antti Paavilainen ja Mika Räinä tähdittävät Irwin Goodmanin elämästä kertovaa kesäteatteriesitystä Esakalliolla. Kesäkuun 30. päivänä ensi-iltansa saava Vain elämää -niminen musikaali kunnioittaa Irwinin uraa ja yksityiselämää seuraten niitä siitä hetkestä alkaen, kun ensimmäiset biisit syntyivät, aina kuolemaan saakka. Esakalliolla nähtävä hyväntuulinen näytelmä on tarina Irwinistä, mutta se on myös musiikkia, tanssia, huumoria eli kaikkea sitä mitä suomalainen kesäteatteri parhaimmillaan on. Irwinin roolissa nähdään näytelmän myös käsikirjoittanut Mika Räinä ja Vexi Salmena Antti Paavilainen. Miia Nuutila seikkailee sekä Irwinin äidin että vaimon rooleissa. Heidän lisäkseen mukana ovat lukuisissa eri rooleissaan Tanssii tähtien kanssa -kisasta tuttu tanssija Kia Lehmuskoski sekä muusikkona paremmin tunnettu Tuomo Sorri. Musikaalin ohjaa Olka Horila.

– Vain elämää on hauska, koskettava ja peittelemätön kuvaus nuoren kapinallisen kasvusta filosofoivaksi suomen kansan tunteiden tulkiksi. Musikaalissa kuullaan Irwinin rakastetuimpia kappaleita, kuten Ei tippa tapa, Vain elämää, Ryysyranta, St. Pauli ja Reeperbahn, Rentun ruusu, Viimeinen laulu ja lukuisia muita ikisuosikkeja, kertoo Mika Räinä.

esakallio.fi  Esakallion kesäteatteri, Salontie 40, SomeroLöydä bussit ja junat

Esakallion kesäteatteri

Varsinais-Suomi. Turku

Tauno ja Ansa – Iloinen musiikkinäytelmä 10.6. – 15.8.2024

Laulukomedian tarinassa eletään 1950-luvun Helsingissä. Nuori Ansa opiskelee laulunopettajaksi ja komea Tauno Palo käy töissä, näyttelee ja tekee elokuvia. Tauno Palon värikäs yksityiselämä tuo vauhdikkaita ja yllättäviäkin käänteitä ja tapahtumia. Ansa joutuu peliin mukaan ja kuinkas siinä sitten käykään…

Taunon ja Ansan kulta-ajan tunnetuimmat ja suosituimmat laulut, kuten Kulkurinvalssi, Mustat silmät, Potkut sain ja Laulava sydän kajahtavat laulukomediassa akustisen orkesterin tahdittamina.

Esityksen kesto avoin, arviolta 2 h sisältäen 20 min väliajan.

kansanpuistonkesateatteri.fi, Kansanpuiston Kesäteatteri, Kansanpuistontie 76, TurkuLöydä bussit ja junat

BONNIE & CLYDE 15.6. – 17.8.2024

Jälleen Suomen-kantaesitys menestysmusikaalista Samppalinnan Kesäteatterissa!

Suuren laman keskellä kansa kaipaa sankareita – ja kaksi vaatimattomista oloista lähtöisin olevaa nuorta janoaa parempaa elämää. Bonnie Parker ja Clyde Barrow vannovat tahoillaan, että vielä jonain päivänä heistä tulee jotain. Kun heidän tiensä risteävät, syntyy parivaljakko Bonnie & Clyde – intohimoiset rakastavaiset ja häikäilemättömyydessään yksi maailmanhistorian kuuluisimmista rikollispareista. Heistä tulee köyhän kansan supersankareita, esikuvia ja tarkkaan seurattuja julkisuuden henkilöitä, joiden elämä päättyy lopulta 16 sekunnissa ammuttuun 330 laukaukseen.

Bonnien ja Clyden tarina on kiehtonut läpi vuosikymmenten, mistä kielivät lukuisat elokuva-, näyttämö- ja kirjasovitukset. Mikä näiden rikollisten tarinassa kiinnostaa? Tähän etsii vastausta myös ensi kesänä Samppalinnassa nähtävä musikaali, joka muuttaa koko Samppalinnanmäen 1930-luvun Yhdysvalloiksi! Kuten tosielämän Bonnien ja Clyden tarina, myös heistä kertova musikaali on rohkea, röyhkeä ja kaikessa vaarallisuudessaan viettelevä. Tämä musikaali iskee suoraan meidän aikamme julkkiskulttuurin alkulähteille ja pinnalla olevan true crime -aallon ytimeen.

Bluesin, gospelin ja kantrin sävelin soivaa musikaalia säestää Samppalinnasta tuttuun tapaan huippumuusikoista koostuva livebändi.

Käsikirjoitus: Ivan Menchell. Sanat: Don Black. Musiikki: Frank Wildhorn. Ohjaus ja suomennos: Jukka Nylund.

Esityksen kesto avoin, arviolta 2,5 h sisältäen 20 min väliajan. Ikäsuositus: yli 14-vuotiaille.

samppalinnanteatteri.fi, Samppalinnan Kesäteatteri, Paavo Nurmen puistotie 3, TurkuLöydä bussit ja junat

Samppalinnan kesäteatteri

Dingo-musikaali AUTIOTALO 5.6. – 24.8.2024

Autiotalo-musikaali kertoo Dingo-yhtyeen ja sen keulakuvan Neumannin uskomattoman tarinan. Musikaali kertoo 80-luvun rock-ilmiöstä Suomessa, jolloin Dingo aiheutti maanlaajuisen rockhysterian. Dingo rikkoi vuosien 1984-1986 aikana kaikki siihen asti tehdyt levy-ja konserttimyyntien ennätykset Suomessa.

Tarina alkaa, kun Pertti Nieminen niminen nuorukainen lähtee merille. Kun hän palaa Suomeen ja perustaa kavereidensa kanssa Dingon, loppu onkin suomalaisen rock-musiikin historiaa. Yhtyeen musiikista pitivät kaiken ikäiset, niin teinit kuin eläkeläiset. Fanit seurasivat yhtyettä joka paikkaan; odottivat porttikongeissa, pyrkivät hotellihuoneisiin ja keikkabusseihin. Yhtyeen jäsenillä ei ollut yksityiselämää. Musikaali kertoo myös yhtyettä fanittavan perheen tarinaa. Mitä perheen miehet ajattelevat, kun naiset hullaantuvat yhtyeeseen täysin? Perheen fanihysteriasta ei kommelluksia ja hauskuutta puutu. Lopulta Dingon menestys paisuu liian suureksi, sen kulut kasvavat ja suosion lieveilmiöt alkavat häiritä. Dingo päättää lopettaa ollessaan suosionsa aallonharjalla. Musikaalissa kuullaan yhtyeen suosituimmat kappaleet kuten Autiotalo, Sinä ja Minä, Nahkatakkinen tyttö, Valkoiset tiikerit ja Rio Ohoi. Kuullaanpa esityksessä myös joku Porirockin muukin helmi.

Neumannin roolissa villitsee upea ääninen Erik Kraemer, joka on tuttu jo useista Musiikkiteatterin musikaaleista.

Tule nauttimaan koskettavasta, hauskasta ja vauhdikkaasta esityksestä!

musiikkiteatteri.fi, Uittamo Paviljonki, Rykmentintie 29, TurkuLöydä bussit ja junat

Varsinais-Suomi. Uusikaupunki

Reidar S. 30.6. – 11.8.2024

Karnevalistisen riemukas ja rehevä tarina Reidar Särestöniemestä, Lapin suuresta taidemaalarista, joka oli taidepiirien kummastus ja rahaa rakastava kommunisti.

Rosa Liksomin Reitari-romaani on hulvattomin elämänkerta, mitä on kirjoitettu. Pieni väkevä romaani, josta ei ole koskaan ennen tehty koko illan näytelmää. Liksomin rehevä ja riemukas tyyli kuvaa köyhän maalaispojan nousua vahvojen maalausten tekijäksi ja maailmankiertäjäksi, joka osasi myös juhlia elämäänsä.
Näytelmässä kuuluu kirjailijan humoristinen kerronta ja n. 80 roolin kautta kymmenen näyttelijää kertovat siitä maailmasta, josta taiteilijan työt saivat voimansa.

Särestöniemen maalaukset ovat voimakkaita, niissä katsojaa kutsuvat metsän henget,vanhat tarinat ja Lapin luonto. Reidar S. oli taiteilija, jota veli kadehti ja äiti ymmärsi, mutta taidepiirit enemmän vihasivat kuin rakastivat. Ateneum osti vain yhden teoksen Särestöniemeltä, vaikka kyse on yhdestä 1900-luvun lopun valovoimaisimmasta ja tunnetuimmasta suomalaisesta taiteilijasta.

Vasta nyt näitä arvokkaita maalauksia etsintäkuulutetaan tuleviin juhlavuoden näyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vasta nyt taiteilijan teoksia arvostetaan, vaikka Reidar elinaikanaan janosi eniten juuri tätä – taidemaailman hyväksyntää omille töilleen.

Ohjaus: Raija ja Pentti Nokkala.

lentavalokki.fi, Lentävän Lokin Kesäteatteri, Suukarintie 2, Uusikaupunki, Löydä bussit ja junat

Lentävän Lokin Kesäteatteri

Löydä helposti bussit ja junat sekä osta liput kesän 2024 tapahtumiin!

Perille.fipalvelusta haet näppärästi reitit ja aikataulut, vertaat matkojen hintoja ja ympäristövaikutuksia, löydät sopivimman matkan sekä ostat bussi- ja junaliput kesän 2024 tapahtumiin. Kun syötät matkahakuun tapahtuman osoitteen sekä haluamasi matkustuspäivämäärät, löydät parhaan matkavaihtoehdon.

Aurinkoista kesää sekä turvallista matkaa perille!

Leave a Comment

Your email address will not be published.