Tallinna ja sen kivat kuppilat syksyn viikonloppukohteena

Juttu ja kuvat: Sara Peltola @saraellieisabella

Syksy tulee, arki alkaa – ainakin useimmille meistä. Loman ja arjen kontrastia voi kuitenkin tasoittaa pienin teoin, vaikka sitten nopeilla viikonloppupiipahduksilla naapurimaahan.

Tallinna on viikonloppukohteena oikein hyvä: se on lähellä, sen vanha kaupunki on kaunis ja tunnelmallinen, se on suhteellisen edullinen ja monelle niin tuttu paikka, että puoli lomaa menee rutiinilla ja ilman stressiä. Näin aikaa ja energiaa jää siihen, mitä se kullekin on: kulttuuria, shoppailua, kylpylähotellissa rentoutumista – mitä vain. Minulle se on kahvila- ja ravintolatarjontaan tutustumista.

Kahvi- ja ruokakulttuuri on Tallinnassa verrattain oikein hyvää tasoa, ja uusia paikkoja popsahtelee kuin sieniä sateella: testattavaa kyllä löytyy, vaikka kävisi kohteessa vuosittain. Tallinnan keskusta on myös hyvin kompakti, paikasta toiseen pääsee helposti ja nopeasti.

Lähdin testaamaan teoriaani ruoka- ja kahvilomalle Tallinnaan ja nappasin mukaan avopuolisoni, joka tietää ja tuntee Tallinnasta paljon itseäni enemmän. Halusin selvittää, mitkä paikat ovat tänä syksynä testaamisen arvoisia – ja miten niihin liikutaan helpoiten.

Kruununhaasta Katajanokan terminaaliin kävellen

Asumme lähellä satamaa, joten matka taittui mukavasti kävellen. Perille-sovelluksen mukaan Katajanokan terminaaliin on kuitenkin helppo matkata vitosratikalla myös kauempaa: ratikka kulkee suoraan rautatieasemalta satamaan.

Helsingistä Tallinnaan Viking FSTR:llä

En ole suurin laivamatkustuksen fani – tai niin ainakin ajattelin ennen tätä matkaa. Viking FSTR:llä matka taittui alle kahdessa tunnissa ja Club Lounge -alueella hoitui buffetaamiaisen lisäksi myös maisemankatselut rauhallisessa, muuta laivaa elegantimmassa ympäristössä. Suosittelen panostamaan tähän! Matka ei välttämättä ole määränpää, mutta se ei tarkoita, etteikö siitä voisi nauttia.

Tallinnan satamasta Sfääriin kävellen

Saavuimme Tallinnaan aikaisin aamupäivästä ja hotellimme check-in oli vasta kahdelta, joten ajattelimme omistaa aamupäivän tutulle, mukavalle kahvilalle ja kevyelle laskulle – viikonloppukassit olalla kun ei ole kaikkein mukavinta lähteä koluamaan uusia paikkoja.

Sfäär paikkana on ehdottomasti yksi Tallinna-suosikeistani: tunnelma on ihana, sisustus melko trendikäs, palvelu lämmintä ja kahvi täydellisen hyvää. Valitsin listalta tällä kertaa unelmaisen hyvää pavlovaa, mutta miehen tilaamat letut maistuivat myös superhyvältä. Ja kahvi – niin hyvää en ole juonut edes Helsingin pienpaahtimokahviloissa pitkään aikaan.

 Sfäär, Mere pst 6E

Sfääristä vanhaan kaupunkiin flaneeraten, flaneeraamaan

Kaupunkilomilla parasta on flaneeraus: päämäärätön ympäriinsä kuljeskelu katsellen ja kokien. Vanha kaupunki on Tallinnassa niin kaunis, että minilomamme aikana flaneerasimme sen moneen kertaan päästä päähän ja sivusta sivuun – välillä poiketen pienissä ja suloisissa sisustus- ja käsityöläiskaupoissa.

Emme olleet tajunneet tehdä etukäteen varauksia lounaalle, joten trendikkäimmät ja tunnetuimmat paikat olivat jo tupaten täynnä väkeä. Päädyimmekin lopulta syömään Von Krahl Bariin, joka on käsittääkseni samassa omistuksessa kuin tunnetumpi, vierestä löytyvä ravintola Von Krahli Aed.

Onneksi niin: valinta oli erittäin hyvä, uusi tuttavuus. Olin käynyt siellä jo kerran aiemmin kahvilla ja tykästynyt sen rösöisiin tiiliseiniin ja Brooklynistä muistuttavaan sisustukseen wieniläistuoleineen, mutta ruoan laatu ja maittavuus yllättivät.

Listalta sai koota oman salaattinsa, ja oma lämmin salaattini perunoilla, sipulilla, kirsikkatomaateilla, vuohenjuustolla ja vinegrette-kastikkeella oli lähes täydellinen, etenkin kun siihen yhdisti lasillisen kylmää valkoviiniä.

Ja mikä parasta: muiden lounaspaikkojen ruuhkaisuudesta huolimatta tunnelma oli rauhallinen ja väljä, ja asiakkaiden joukossa oli vain kaltaisiamme, sinne lähestulkoon vahingossa löytäneitä turisteja. Paikka taidetaankin tuntea vain baarina, mutta suosittelen ehdottomasti testaamaan sitä myös lounaalla!

Von Krahl Bar, Rataskaevu 10

Hotellimme Savoy Boutique sijaitsi vanhassa kaupungissa, joten huoneen tsekattuamme valitsimme päiväkahvipaikaksi Augustin, joka sijaitsi aivan hotellin kupeessa.

Kahvila oli kummallekin meistä uusi tuttavuus: tunnelma sisällä oli retrohenkinen ja kadulla sijaitseva terassiseinämä oli todella viihtyisä alkusyksyisenä iltapäivänä. Palvelu kahvilassa oli myös oikein avuliasta – gluteenittoman purtavan löytämisessä autettiin turhautumatta ja eri leivonnaisista kerrottiin innokkaasti.

Chemexillä valmistettu kahvi oli myös hyvää – ja banaani-maapähkinävoikakku todella hyvää. Kylmävitriinistä löytyi myös vegaanisia vaihtoehtoja, kuten chia-vanukasta ja kakkua.

 Kovhik August, Väike-Karja 5

Illalliselle suuntasimme aiemmin mainittuun Von Krahli Aediin, jossa on ihana ja ajankohtainen konsepti: listalta löytyy ruokaa niin vegaanista, gluteenitonta kuin paleo-henkistäkin ruokaa suosivalle. Ajatus on loistava, koska esimerkiksi oma ruokavalioni on pääpiirteittäin gluteeniton ja tykkään myös suosia laadukasta kasvisruokaa; mieheni taas arvostaa hyvälaatuista lihaa ja irvistää pelkälle ajatukselle tofusta.

Ruoka on vähän Tallinnan hintatasoa korkeampaa, mikä näkyi annoksien asettelussa ja maistui tuoreina raaka-aineina. Kaikki annokset olivat hyvänmakuisia, fiksuja ja mietittyjä, palvelu ystävällistä ja miljöö romanttinen.


Von Krahli Aed, Rataskaevu 8

Aamulla söimme aamiaista hotellimme ihanassa ravintolassa, jossa valtavat ikkunat päästivät sisään luonnonvaloa ja antoivat todella kauniin näkymän mukulakivitetylle risteykselle, jonka toisella puolella näkyi tunnetun design-merkin putiikki ja toisella puolella availeva kahvila terasseineen. Aamiaisella soi pianomusiikki ja näkymä ulos oli niin kaunis, ettei mikään rekisterikilpien lisäksi erottanut tunnelmaa Tallinnasta ja Pariisista.

Vanhasta kaupungista Nopiin taksilla

Aamuflaneerausten jälkeen tulimme pian nälkäisiksi, joten suuntasimme hiljattain somesta bongaamaani Nopiin, joka sijaitsi vanhan kaupungin ulkopuolella. Helpoin reitti oli taksilla, mikä on mielestäni kivaa luksusta Tallinnan-matkoilla: taksilla kulkeminen on niin edullista, että sitä tekee herkemmin kuin Helsingissä.

Kahvila oli ilmeisen suosittu brunssikohde myös paikallisten keskuudessa, mutta suurella, puutarhahenkisellä sisäpihalla oli hyvin tilaa. Kahvi oli hyvää, gluteenittomat pannukakut oikein maukkaita ja yhteydestä löytyvä luomuputiikki niin autenttinen, että sieltä teki mieli napata mukaan vaikka mitä.

NOP, J. Köleri 1

Nopista kävelimme sataman läheisyyteen – Virukeskuksen spontaanien ostosten jälkeen – ja istahdimme vielä virvokkeille Rotermannista löytyvään Carmen Cafe -kahvilaan, jonka jälkeen oli aika hipsiä takaisin paattiin ja paatista kotiin.

Tallinna on omasta mielestäni mukavan, helpon ja ihanan kohteen lisäksi myös malliesimerkki siitä, miten monenlaista tarjottavaa kaupungilla voi olla.

Matka Tallinnaan voi hyvin olla paljon muutakin kuin edullista alkoholia ja sen kulutusta tai muita perinteisiä päähänpinttymiä: tiesitkö esimerkiksi, että vanhakaupunki on Unescon suojelukohde ja yksi Euroopan vanhimpia hyväkuntoisena säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja?

Katuja katselee aivan eri silmin, kun keskittyy sen ihmettelyyn, miten kaunista menneiden vuosisatojen arkkitehtuuri on, miten paljon talojen seinät ovat nähneet, mitä kaikkea mukulakivitetyillä kaduilla onkaan tapahtunut ja miten ihanaa on, että vastaavia paikkoja on yhä olemassa ja rikastuttamassa maailmaa.

Kirjoittaja on ruokakirjailija ja entinen kahvila- ja catering-yrittäjä.

Leave a Comment

Your email address will not be published.