Sukella Jyväskylän syksyyn – viikonloppu järvien ja kukkuloiden kaupungissa

Iltojen pimentyessä moni löytää helposti ilonsa kotoa sohvannurkasta, höyryävän juoman hörppäilystä. Vaikka lähireissut ja kaupunkikulttuurin fiilistely usein jäävät vain kesän huviksi, voi niistä yhtä lailla olla iloa myös syksyn syventyessä.

Enemmän kuin muut vuodenajat, syksy tuntuu uudelta alulta. Alulta, jolloin tartutaan jälleen työhön ja arkeen, ja rutiinit päästetään valloilleen. Syksyn suorittamista voi tasapainottaa mainiosti viikonlopun mittaisella seikkailulla kiinnostavaan lähikohteeseen. Voisiko esimerkiksi “kivoiksi kesäkaupungeiksi” tituleeratuille kohteille antaa mahdollisuuden kesän jälkeenkin?

Lähdimme katsastamaan Keski-Suomen helmen, Jyväskylän – tai paikallisesti taivutettuna Jyvääskylän, syksyn tarjonnan. Akateeminen yliopistokaupunki aka Suomen Ateena, vuoden pyöräilykunta 2016 ja valon kaupunki – you name it. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – ja niin on tekemisen mahdollisuuksiakin. Kaikki julkisen liikenteen kulkupelit kokoava Perille-palvelu kattaa nyt myös Jyväskylän lähiliikenteen, joten löydät reitit ovelta ovelle vaivatta. Hyppää siis kyytiin ja poimi mieluisimmat vinkit Jyväskylä-viikonloppuun alta!

Tiedettä ja kaupunkikulttuuria

Akateemisella kaupungilla on myös tarjota maineensa veroista ohjelmaa. Syyskuun viimeisenä perjantaina 29.9. järjestetään Tutkijoiden yö, joka tapahtuu Jyväskylän lisäksi yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tutkijoiden yössä kaikenikäiset pääsevät tutustumaan tieteeseen työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Kiinnostaisiko esimerkiksi oppia Pokémon-evoluutiosta tai vierailla illan pimentyessä oikeassa tähtitornissa öisen taivaan ihmeitä ihaillen? Tutkijoiden yössä tämä on mahdollista. Katso koko ohjelma täältä. Mikäli et satu paikalle juuri kyseisenä perjantaina, kannattaa silti vierailla Seminaarinmäen kauniilla kampusalueella.

Seminaarinmäen vehreä kampusalue on parhaimmillaan ruskan väreissä

Jyväskylässä on oivallettu, että pimeys ei ole haitta vaan mahdollisuus. Urbaanin valaistuksen edelläkävijäksi itseään kehuvan kaupungin Valon kaupunki -hankkeen tapahtuma järjestetään 28.-30. syyskuuta. Tapahtumassa voi ihailla ympäri kaupunkia jalkautuvia upeita valoteoksia ja tutustua muihin oheistapahtumiin, kuten vanhojen valaisimien kirppikseen. Lue lisää Valon kaupungista ja katso ohjelma täältä. Ja psst, tapahtuman aikaan iltaisin kello 18-24 on muuten täysin ilmainen joukkoliikenne!

Italialaisen muraalitaiteilija Millon vaikuttava teos

Kaupunkikuvaa rikastuttaa muukin kuin valotaide. Osana valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia nähdään Jyväskylässä kaksi massiivista asuintalon seinään toteutettua taideteosta. Arvostettu italialainen muraalitaiteilija Francesco Camillo Giorgino eli Millo taiteili näkemyksensä osoitteeseen Vapaudenkatu 65 (kuvassa). Toisen syksyn kuluessa valmistuvan muraalin toteuttaa sveitsiläinen urbaani taiteilija Onur Dinc. Pimeässä hohtava kuusikerroksisen asuintalon seinään tuleva maalaus muuttaa muotoaan valaistuksen mukaan ja se tulee näkymään vilkkaalle Kalevankadulle sekä kohti Jyväskylän kävelykeskustaa.

Lähde lähiluontoon

Tekisikö mielesi luontoon mutta lähelle? Jyskylä-viikonloppuun voi helposti mahduttaa vaikka pienen patikointipyrähdyksen yhdelle sen kolmelletoista luontopolulle tai melontaretken järvellä.

Rauhallinen Tuomiojärvi sijaitsee lähes kaupungin ytimessä

Kanavuoren luontopolku lienee ainakin jokaiselle paljasjalkaisille jyväskyläläisille tuttu. Vaajakosken juuresta 200 metrin korkeuteen nousevan kukkulan polkureitti johdattaa patikoijan upeisiin keskisuomalaisiin metsämaisemiin. Huipulta etelään avautuu näkymät Päijänteelle ja Leppävedelle. Patikoinnin jälkeen voi poiketa kahvitauolla lähes naapurissa sijaitsevassa Jyväskylän helmessä, Naissaaressa. Vanhan voimalan historiallinen puistomiljöö tarjoaa silmiä hivelevät kahvittelumaisemat.

Miltä kuulostaisi patikkaretki yhdistettynä miniristeilyyn? Nyrölän luontopolulla se on mahdollista. Polku tekee 3,6 kilometrin kierroksen monipuolisessa maastossa huipentuen Seikkailujen saarelle, mihin kulku tapahtuu Iso-Mustan järven yli vetolossilla. Saaressa sijaitsevalla kaksoislaavulla pääsee myös yöpymään ja varusteisiin sisältyy muun muassa tulisija, hella sekä huussi.

Viikonlopun piristeenä toimii melonta kauniin Tuomiojärven vesillä. Järvet ovat osa keskisuomalaista kansanmaisemaa ja tunnelmaan pääsee vesiaktiviteeteissa parhaiten. Melontakausi jatkuu parhaimmillaan marraskuuhun saakka, joten vielä ei ole liian myöhäistä.

Syö ja juo

Hieman parempaa kulinaristista elämystä arvostaville toimii maineikas ravintola sekä viinibistro Figaro tai perinteisempiä makuelämyksiä tarjoava Kissanviikset. Tuoretta näkemystä ja meksikolaisia makuja tarjoaa Panza, jossa on a la carte -menun lisäksi myös lounasmahdollisuus. Kaupungin takuulla parasta pubiruokaa saa seurusteluravintola Sohwista. Testaa esimerkiksi vegaaniset kukkakaaliwingsit tavallisten sijaan!

Uusi vegaanikahvila Beans&more

Kahvimeiningeissä kannattaa suunnata katseet keväällä avattuun täysin vegaaniseen kahvila ja bistro Beans&moreen, jossa kahvilatarjonnan lisäksi saatavilla myös ruokaisaa kasvissapuskaa pieneen ja suurempaankin nälkään. Kaupungin herkullisimmat kakkupalat tarjoaa Wilhelmiinan Konditoria ja teefanit voivat viettää teehetken tunnelmallisessa Teeleidissä.

Iltaa kelpaa istuskella legendaarisessa baari Vakiopaineessa eli Vakkarissa. Pubiin saa luvallisesti tuoda omat eväät esimerkiksi viereisestä pizzeriasta ja joidenkin mukaan se on Suomen todennäköisin paikka tavata kirjailijoita oluella. Jos oluthammasta kolottaa, tarjoaa parhaan valikoiman hämyisen tunnelmallinen olutbaari Vihreä Haltiatar.

Jokaisen Aalto-fanin ykköskohde

Tiesitkö, että Jyväskylää kutsutaan myös Alvar Aallon pääkaupungiksi? Kaupungissa on nimittäin eniten Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Opastettujen Aalto-kierroksien lisäksi on mahdollista tutustua yksittäisiin kohteisiin. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kampuksen Alvar Aallon suunnittelema juuri vuosien remontista valmistunut päärakennus on jo nähtävyys itsessäänkin. Muita vierailemisen arvoisia Aalto-tärppejä ovat tietenkin Alvar Aalto -museo sekä Muuratsalon koetalo, Elissa ja Alvar Aallon itselleen suunnittelema ateljee ja kesäasunto kauniilla paikalla Päijänteen rantakalliolla.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa on myös Aallon kirjasto

Juttu ja kuvat: Essi Nordbäck

Leave a Comment

Your email address will not be published.