100-vuotias Suomi on luonnonystävän aarreaitta

100-VUOTIAS SUOMI ON LUONNONYSTÄVÄN AARREAITTA | Perille.fi

 

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,

kun hanki on hohtava alla,

kun taivas kirkasna kaareutuu –

mut hauskempi hiihtää, kun ruskavi puu,

tuul’ ulvovi, polku on ummessa

ja tuisku on taivahalla. – –

Eino Leino. Kokoelmasta Hiihtäjän virsiä vuodelta 1900.

 


Suomalainen onni asuu luonnossa. Eikä ihmekään, sen ollessa vahva osa suomalaista kansanperinnettä ja identiteettiä. Luonnon runsaudesta muistuttavat maamme tuhannet järvet – tai tarkalleen ottaen 179,584 järveä, sadat tuhannet saaret, metsien täyttämät mannut ja jylhät tunturimaisemat. Biodiversiteetti, luonnon monimuotoisuus, on läsnä kaikkialla.

Ilman luonnon monimuotoisuutta meiltä puuttuisi kulttuurimme ja sivilisaatiomme pohja, joka on antanut mahdollisuudet moneen: maanviljelyyn, luonnon antimien tarjoamaan villiruokaan, luonnon lääkkeisiin, metsätalouteen ja rakentamiseen. Lisäksi luonnon terveysvaikutukset ovat huomattavia: metsä on stressilääkkeistä parhain! Jo lyhyt metsässä oleskelu laskee verenpainetta, rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Myös metsän äänet ja tuoksut vaikuttavat tutkitusti hyvinvointiin.

Kuitenkin kaikista tärkeimpänä on syytä muistaa vaalia ja suojella tätä ainutlaatuista luontoa, jotta se säilyisi tulevaisuudenkin sukupolville. Vastuu on meillä kaikilla!

Keräsimme Suomen 100. juhlavuoden kunniaksi kuusi luontohelmeä alle.

1. Kilpisjärven mahtava Saana

…tunturi tuimien tuulien! Saana on Suomen tunnetuimpia tuntureita ja suosittu retkeilykohde. Saanan huipulle johtaa neljän kilometrin pituinen polku, joka lähtee Kilpisjärven matkailukeskuksesta. Saana pukeutuu Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi siniseen itsenäisyyspäivän alla.

2. Aavan meren Porkkala

Kirkkonummella sijaitsevan Porkkalan monipuoliset maisemat tekevät vaikutuksen. Suosittu päiväretkikohde tarjoaa merenrantaan rajautuvia metsiä, joista avautuu näkymät saarten täyttämälle ulapalle. Porkkalanniemen silokalliot kutsuvat ihailemaan merimaisemia ja miksei yöpymäänkin.

3. Kirkasvetinen Valkiajärvi

Kiteellä sijaitseva Valkiajärvi kuuluu Suomen kirkasvetisimpiin järviin – näkyvyys pinnan alla on jopa 10 metriä. Jos siis haluat kurkistaa vedenpinnan alle, kannattaa se tehdä täällä. Jos haluat mieluummin pysyä kuivana, pääsee Suomen järvien saloihin ja myytteihin suositun Valkiajärven elämää kuvaavan Järven tarina -dokumenttielokuvan  kautta.

4. Kansallismaisemien Koli

Kolin kansallispuisto on Suomen tunnetuin kansallismaisema. Paljon kuvailuja ei tämä avara ja uljas maisema tarvitse – se pitää kokea tunteakseen sen lumon. Maisema on vaeltajien, turistien sekä taiteilijoiden rakastama ja se on innoittanut muun muassa Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltia ja Juhani Ahoa töissään.


5. Joulupukin maa

Savukosken perukoilla, Urho Kekkosen kansallispuistossa, Suomen ja Venäjän rajalla sijaitsee joulupukin kotitunturi eli Korvatunturi. Joulupukin maan vaikuttaviin maisemiin pääsee tutustumaan Kemihaaran reitillä, jonka päätepisteeltä näkee Korvatunturin sen koko komeudessaan. Itse tunturin valloittamiseen tulee anoa lupa Rajavartiolaitokselta. Jos lykästää, voi reitillä törmätä joulupukin apureihin!

6. Saaristo pohjoisessa

Oulun edustalla sijaitseva Hailuoto on Perämeren suurin saari. Hailuoto on muodostunut useasta saaresta, jotka ovat maankohoamisen myötä kiinnittyneet toisiinsa. Kansallismaisemaksi vihityn saaren voi ottaa haltuun kävellen, pyöräillen, hiihtäen tai vaikka lumikenkäillen. Marjaniemessä, saaren läntisimmässä kolkassa, kulkija kohtaa merenkulun ja saaristoelämän historian havinaa.

Perille onnittelee satavuotiasta Suomea!

Leave a Comment

Your email address will not be published.