Suomen kesän erikoiset kilpailut ja tapahtumat 2023

Kesäaikana mökillä ja kaupunkipuistossa perhe- tai kaveriporukalla perinteisesti pelataan mölkkyä ja potkitaan palloa. Tiesitkö, että näistä huvipeleistä joskus kehitettiin jopa isoja kisoja? Esimerkiksi, suopotkupallon ja suolentiksen MM-kisat pelataan suolla. Mölkyn SM-kisat kilpaillaan yksin tai joukkueena. On myös joitakin kummallisia kisoja, jotka olivat aikoinaan tosi suosittuja, mutta jäivät jo historiaan, kuten lypsyjakkaranheiton SM-kisat, chilinsyönnin MM-kisat ja kännykänheiton MM-kisat. Kokosimme listan erikoisia kisoja ja tapahtumia joita voi käydä katsomassa tai ilmoittautua ja osallistua joko yksin tai porukalla. Jossain kisoissa jopa hauskoista asuista annetaan lisäpisteitä. Eli nauttikaa kesäajasta! Voit suunnitella matkan Perille.fi-palvelun avulla ja lähteä kisareissulle.

Saunamaraton

Tapahtuman ajatuksena on saunoa mahdollisimman monessa saunassa Kerkonkosken kylän ”ytimen” tuntumassa. Maratonille voit osallistua yksin tai joukkueena. Pukukoodina uikkarit ja saunasta toiseen voi kulkea kylpytakki päällä.

Kerkonkosken Saunamaraton, Rautalampi 20.5.2023

Alkavaa kesää juhlistetaan yhdessä löylytellen, kun kyläläiset avaavat saunojaan innokkaiden testattavaksi! Savusaunan hämyinen tunnelma tai perinteisen puukiukaan lempeä lämpö – maratonilla saat kokea jos jonkinlaiset löylyt! Ilta päättyy Kesäravintola Kerkonkosken Keitaalle, josta saa seudun parasta pizzaa ja tuopin. Saunamaraton on maksuton.

rautalampi.fiRepolantie 11, Rautalampi, Löydä bussit ja junat

Visit Kerkonkoski

Mölkyn SM-kisat

Luultavasti suurin osa suomalaisista tuntee Mölkyn, mutta monille tulee yllätyksenä, että lajissa kilpaillaan vuosittain SM-tasolla. Myös MM-kisoja on järjestetty vuodesta 2004 lähtien. Mölkyn suosio on helppo ymmärtää, sillä menestyminen vaatii sekä tarkkaa heittokättä että taktista pelisilmää, mutta toisaalta lajin perusteet oppii muutamassa minuutissa. Mutta ennen kaikkea Mölkky on hauskaa.

Mölkyn SM-DUPPELI, KOTKA 27.5.2023

Kaksinpeli.

molkkyliitto.fiArto Tolsa Areena, Kotka, Löydä bussit ja junat

Mölkyn SM-SINGELI, KOTKA 28.5.2023

Yksinpeli.

molkkyliitto.fiArto Tolsa Areena, Kotka, Löydä bussit ja junat

Mölkyn SM-TRIPPELI, HELSINKI 8.7.2023

Kolmen hengen joukkueet. Turnauksessa pelataan alkulohkot ja sijoittumisen perusteella pudotuspelit ja finaalit joko A- tai B-sarjassa. Paikan päällä on myös ruokailumahdollisuus sekä virvokkeita janoisille.

molkkyliitto.fiKaisaniemen puisto, HelsinkiLöydä bussit ja junat

Mölkyn SM-NELURI, LAHTI 29.7.2023 ja 3.8.2023

Nelihenkiset joukkueet. HUOM! SM-neluri pelataan poikkeuksellisesti kaksipäiväisenä. Ensimmäisenä kilpailupäivänä lauantaina 29.7. ohjelmassa klo 11 alkaen alkulohkot ja jatkokierrokset, sekä puolivälierät. Neljä parasta jatkoon toiselle kilpailupäivälle.

molkkyliitto.fiKisapuisto, LahtiLöydä bussit ja junat

Toisena kilpailupäivänä torstaina 3.8. Ohjelmassa on sitten klo 12 alkaen neljän parhaan joukkueen välierät ja mitalipelit, jotka pelataan paras viidestä -systeemillä paraatipaikalla yleisön edessä Lahen Satamassa. Kaikille neljälle joukkueelle tarjolla siis kaksi huikeaa kamppailua. Kilpailupäivä on osa Suomen Olympiakomitean SM-viikkoa ja sen tapahtumia tullaan televisioimaan.

molkkyliitto.fiLahden satama, LahtiLöydä bussit ja junat

Suomen Mölkkyliitto ry

EUKONKANNON MM-KISAT

Eukonkanto on urheilulaji, jonka tarkoituksena on nimensä mukaisesti kantaa naista läpi esteitä sisältävän juoksuradan mahdollisimman nopeasti. Radan pituus on 253,5 metriä ja siihen kuuluu metrin syvyinen vesieste sekä kaksi yli kiivettävää aitaa. Kannettavan massan tulee olla yli 49 kiloa. Eukonkannon MM-kilpailun säännöt muutettiin vuonna 2023 niin, ettei kannettavan henkilön sukupuolella ole merkitystä. Kannettavaan silti viitataan termillä “eukko”.

EUKONKANNON MM-KISAT, SONKAJÄRVi 30.6-1.7.2023

30.6.-1.7.2023 käytäviin kisoihin on ilmoittautunut pareja kotimaan lisäksi Englannista, Saksasta, Puolasta
sekä Yhdysvalloista. MM-tittelistä kisataan 26. kerran. Perjantaina 30.6. kisat alkavat klo 19 Eukonkanto sprintillä. Joukkuekisa alkaa lauantaina 1.7. klo 13.00 ja MM-tittelistä kisaillaan klo 15.00.

Iltaohjelmaa tähdittävät Kake Randelin perjantaina Sonkajärven liikuntahallissa ja Happoradio lauantaina. Tapahtuman markkina-alue palaa entiselle paikalleen koulukeskukselle. Eukonkantokisat pidetään entisellä areenalla ja iltatanssit liikuntahallissa.

Julkisen liikenteen osalta paras tapa Sonkajärvelle on tulla junalla Iisalmeen, ja jatkaa matkaa Iisalmesta linja-autolla Sonkajärvelle. Normaalin linjaliikenteen lisäksi kisabussit liikennöivät Iisalmen ja Sonkajärven väliä kisapäivien aikana.

eukonkanto.fiSonkajärvi, Löydä bussit ja junat

Eukonkanto Oy

Suopotkupallon MM-kisat

Suopotkupallon säännöissä on yhdistetty usean pelilajin piirteitä ja sääntöjä, pääasiassa jalkapallon, mutta tärkeämpää kaikista on se, että pelialusta on enemmän ja vähemmän pehmeä. Vuodesta 2000 lähtien suopotkupalloa on pelattu MM-kisoina. Joukkuemäärä on vakiintunut 150-250 kilpa-, harraste-, naisten-, seka- ja konkarisarjan joukkueisiin ja mukana on ollut kotimaisten osanottajien lisäksi joukkueita ympäri maailmaa.

Suopotkupallon MM-kisat 2023, Hyrynsalmi 14.-15.7.2023

Perinteiset Suopotkupallon MM-kisat pelataan 14.-15.7. Hyrynsalmen Vuorisuolla. Joukkueita on jo kasassa yli 100. Suovieraita ja nälkäisiä pelaajia alueella palvelee suoravintolakatu. Alueella on anniskelualue, jonne ikäraja on K-18.

suopotkupallo.fiSuoareena, Pölhövaarantie 61, Hyrynsalmi, Löydä bussit ja junat

Ukkohalla

SUOLENTO­PALLON MM-KISAT

Suolentopallo on suomalainen lentopallon muunnelma, jota pelataan suolla. Tavallisesta lentopallosta poiketen kentällä pelaa neljä joukkuepelaajaa. Suolentis on ennen kaikkea hulvattoman hauskaa yhdessä oloa. Molempina iltoina suoväkeä viihdyttää iltabileet ja bändit!

SUOLENTO­PALLON MM-KISAT, Haukivuori 28.-29.7.2023

Kisat pelataan 28.-29.7. jo monelle tutuksi tulleella Haukivuoren Rajasuolla! Sarjoja on neljä, miesten ja naisten harrastesarjat, sekasarja sekä business-sarja. Kaikissa sarjoissa pelataan enemmän ja vähemmän tosissaan ja joka sarjaan leivotaan lauantaina iltapäivällä maailmanmestarit! 

Molempina päivinä Suoareenalla palvelee Suobaari juomineen ja ruokineen, Suosauna sekä pitkästä aikaa mukaan palaava karaoke! Ja onpa sitä lavalle kehitelty muutakin ohjelmaan pelaajien ja yleisön iloksi!

Yleisö pääsee paikalle myös bussilla tai taksilla Haukivuorelta, tapahtuman aikana useita vaihtoehtoja tarjolla! Haukivuori on ainoastaan reilun kahden tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Haukivuoreen pääsee myös reilussa tunnissa sekä Kuopiosta että Jyväskylästä.

swampvolley.comRajasuo, Haukivuori, Löydä bussit ja junat

Haukivuorelaiset Ry

Korkokenkäkukkamekkohiihdon ämmänkisat

Suolla hiihdetään korkokengissä ja kukkamekoissa. Miehet saavat tosin halutessaan sivakoida myös liian pienissä rippipuvuissa. Kari Tykkyläinen on idean isä. Hän kuvailee tapahtumaan performanssitaiteeksi.

Korkokenkäkukkamekkohiihdon ämmänkisat, Pudasjärvi 15.07.2023

Osallistujat hiihtävät noin 30 metrin matkan suolla turvesilmäkkeiden yli (vaikka hauskinta monen mielestä on juuri suonsilmään uppoaminen).

syote.fiPudasjärviLöydä bussit ja junat

Pudasjärven kaupunki

MM-REISKA

Tohvelifutiksen maailmanmestaruudet ratkotaan Vesannon nurmikentillä ja pelikenkinä sallitaan ainoastaan aidot Reino-tohvelit ja Aino-tossut.

MM-Reiska, Vesanto 20.-22.7.2023

Hulvattoman hauska ja suosittu Reiska-MM turnaus järjestetään Vesannolla pe-la 21.-22.7.2023 ja lasten turnaus to 20.7.2023 mikäli kysyntää tähän ilmenee.

Odotettavissa mukaan 700-800 pelaajaa. Tapahtuma on näkemisen ja kokemisen arvoinen myös yleisölle, jota tapahtuma-aluella viihtyykin pelejä ja menoa seuraillen runsaslukuinen yleisöjoukko! Tapahtuma-alueella toimivat ruokapalvelut, saunaa ja myyntikojuja.  Iltabileetkin on luvassa molempiin pelipäivään päätteeksi.

mmreiska.fiVesantoLöydä bussit ja junat

Olavi Rytkönen

Kesäpilikin MM-kisat

Keskellä kesää pidettävien pilkkikisojen pituus on kokonainen viikko. Alkukilpailujen, välierien ja pikkufinaalin jälkeen 25 parasta pilkkijää kisaa maailmanmestaruudesta. Pilkkiminen tapahtuu järven selälle asetettujen styroxista ja puusta valmistettujen, paikoilleen ankkuroitujen lauttojen päältä. Keskellä lauttaa on reikä, josta pilkkiminen tapahtuu kuin avannosta ikään.

Kesäpilikin MM-kisat, Pudasjärvi 25.-30.7.2023

Pu­das­jär­ven Pi­lik­ki­viik­ko/Kesäpilkin MM-kisat järjestetään 25.7.2023-30.7.2023. Paikka on totuttuun tapaan Pudasjärvi-nimisen järven Havulan ranta Pudasjärven kaupungissa. Kisapaikka sijaitsee aivan kirkko- ja museoalueen läheisyydessä kymmenisen kilometriä keskustasta, Kurenalta.

pudu.fiPudasjärviLöydä bussit ja junat

Juhani Eskola

Rautakankikävelyn MM-kisat

Rautakankikävely on sauvakävelyn rautaisempi muoto, jossa kävelysauvojen tilalla ovat 6,5 kg painavat rautakanget ja jalassa 1,5 kg painavat turvasaappaat. Kuten nimikin kertoo, kyseessä on kävely, toisen jalan pitää olla aina maassa ja polven ojentua ns. hiipiminen johtaa ragaistukseen.

Rautakankikävelyn MM-kisat, Mustiala 19.8.2023

Rautakankikävelyn MM-kisa on viestikisa 3-henkisin joukkuein. Yhtäaikaa radalla on 3 tai 4 joukkuetta, joukkuemäärästä riippuen. Kisassa on alkuerät, välierät ja loppukilpailu. Käveltävä matka on 125 m. Viestin vaihto tehdään erillisessä vaihtopilttuussa, jokainen joukkue omassaan.

Ratatuomarit valvovat, että kävelysääntöjä noudatetaan. Tuomareilla on oikeus pysäyttää ja vaatia oikeaa rytmiä tai antaa stop and go rangaistus epäpuhtaasta kävelystä.

rautainenilta.fiMustiala, Löydä bussit ja junat

Lassi Puhtimäki

Ilmakitaransoiton MM-kisat

Ilmakitaransoiton MM-kisat on vuosittain Oulussa järjestettävä tapahtuma, jossa osallistujat kilpailevat ilmakitaran soittamisen taidossa. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Nykyään kansallisia osakilpailuja järjestetään ympäri maailmaa.

Ilmakitaran soittamisessa on kyse kitaran soittamisen jäljittelystä. Musiikkityyli vaihtelee, mutta yleisimmät tyylit ovat heavy metal ja rock. Ilmakitaransoitto vaatii yleensä heittäytymistä ja luovuutta.

Ilmakitaransoiton MM-kisat, Oulu 23.-25.8.2023

Tunnelmaan virittäydytään Airientationin merkeissä, ja viimeiset paikat MM-finaaliin ratkotaan intensiivisessä Mustien hevosten karsinnassa. Ikärajaton ja pääsymaksuton finaalispektaakkeli koetaan Rotuaarin aukiolla. Maailmanlaajuista suoraa lähetystä katsellaan koko maailmassa (25.8.2023). Tässä kansainvälisessä, yhteisöllisyydestään tunnetussa perheessä on tilaa jokaiselle, tervetuloa mukaan!

airguitarworldchampionships.comRotuaarin aukio, Oulu, Löydä bussit ja junat

Sirja Majaluoto

Löydä helposti bussit ja junat sekä osta matkaliput kisareissulle!

Perille.fipalvelusta haet näppärästi reitit ja aikataulut, vertaat matkojen hintoja ja ympäristövaikutuksia, löydät sopivimman matkan sekä ostat bussi- ja junaliput. Kun syötät matkahakuun kohteen osoitteen sekä haluamasi matkustuspäivämäärät, löydät parhaan matkavaihtoehdon.

Innostavia reissuja sekä turvallista matkaa perille!

Leave a Comment

Your email address will not be published.