Koe Helsinki Biennaali 2023 Vallisaaressa

Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toistuva kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka tuo korkeatasoisen nykytaiteen Vallisaareen, HAM Helsingin taidemuseoon ja eri puolille Helsinkiä. Vallisaaren näyttely on yleisölle maksuton. Kävijät maksavat lauttalipun hinnan. Lauttaliput reiteille Kauppatori-Vallisaari-Kauppatori voi kätevästi ostaa Perille.fi-palvelun avulla.

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalin nimi Uusia suuntia voi syntyä viittaa vaihtoehtoiseen tapaan elää maailmassa ja ymmärtää sitä – sekä kuvitella muita mahdollisia tulevaisuuksia.

Biennaali

Biennaali (ital. biennale) tarkoittaa joka toinen vuosi järjestettävää tapahtumaa. Termiä käytetään erityisesti taidemaailmassa, jossa sillä usein tarkoitetaan vuorovuosittain järjestettävää kansainvälistä nykytaiteen näyttelyä. 

Helsinki Biennaali 2023

Helsingin Vallisaaressa nähdään ulkoilmateoksia, jotka käyvät hienovaraista dialogia ympäristön ja sen ainutlaatuisen ekosysteemin kanssa. Vallisaaren vanhoissa ruutikellareissa yleisö voi kokea täysin uusia tilausteoksia. Helsinki Biennaali 2023 on vahvasti läsnä myös digitaalisesti ja mukana on yhteensä kuusi verkkotaideteosta. Teokset ovat esillä biennaalin verkkosivuilla helsinkibiennaali.fi

Helsinki Biennaalin tuottaa HAM Helsingin taidemuseo. Kuraattori Joasia Krysa on antanut vuoden 2023 biennaalille nimen Uusia suuntia voi syntyä. Biennaalin nimi on lainaus antropologi Anna Lowenhaupt Tsingiltä, joka kannustaa oppimaan havaitsemalla, tulemalla tietoiseksi. Biennaali kiinnittää huomion ihmisiin, eläimiin, kasveihin, ympäristöön, dataan ja muuhun ympärillämme olevaan etsien uusia tapoja elää maailmassa ja ymmärtää sitä. Biennaali avautuu kävijöille monialaisen, havainnoivan, aistivan ja ymmärrystä luovan taiteentekemisen kautta. Tapahtumassa liikutaan inhimillisen ja ei-inhimillisen sekä erilaisten mittakaavojen välillä – näkymättömästä datasta todellisiin saariin ja kuviteltuihin uusiin maailmoihin. Samalla pohditaan, miten pienet ja huomaamattomat yksityiskohdat saattavat antaa sysäyksen uudenlaiselle toiminnalle ja ajattelulle sekä ihmisen aikaansaannosten, ympäristötuhon ja teknologian haittavaikutusten korjaamiselle.

Taiteilijat

Helsinki Biennaali esittelee 29 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Tänä vuonna Helsinki Biennaalin päätapahtumapaikat ovat Vallisaari ja HAM Helsingin taidemuseo. Lisäksi taideteokset ja muu biennaaliohjelma levittäytyvät ympäri kaupunkia. Taiteilijoihin ja teoksiin voi tutustua täältä.

Keiken: Ángel Yōkai Atā, 2023. HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola

Biennaalivierailu lasten kanssa

Vierailusta Vallisaareen voi tehdä seikkailuretken lasten kanssa. Saapuessaan lautalla Luotsipihan laiturille voit tutkia saaren kartan ja löytää reitin, johon on merkattu taideteokset. Voit valita ne taideteokset, jotka ovat mielenkiintoisia myös lapsille. Matkan varrella voit pysähtyä evästauolle ja käydä katsomassa näköalapaikkoja.

Teokset, joita voi tarkastella lasten kanssa

Biennaalin yleisötyön tuottaja Pinja Petäjä ehdottaa teoksia, joita tarkastella lapsen kanssa vuoden 2023 Helsinki Biennaalissa, Vallisaaressa. Artiikkelista löytyy paljon vinkkeja.

Muistilista saareen

  1. Laivalle saavuttaessa tarvitset lipun joko tulostettuna tai puhelimen näytöltä.
  2. Saarivierailuun on hyvä varautua ottamalla mukaan runsaat eväät ja lapsen iästä riippuen myös rattaat.
  3. Saaren ravintolat löytyvät heti Luotsilaiturin läheisyydestä sekä Torpedolahdelta.
  4. Lastenvaunut ovat tervetulleita lautalle, mutta suosittelemme tilanpuutteen vuoksi kokoontaitettavia malleja.
  5. Lauttaan mahtuu useampia lastenrattaita, mutta on hyvä huomioida, että ruuhkatilanteessa voi joutua odottamaan seuraavaa lauttaa.
  6. On hyvä huomioida, että lautassa omien eväiden syönti ei ole sallittu.
  7. Vesipullojen täyttöpisteet löytyvät heti Luotsilaiturin läheisyydessä sekä Torpedolahdelta. Vesipisteiden sijainnista kerrotaan opastetauluissa saarilla.
  8. Kuivakäymälät sijaitsevat Vallisaaren päälaiturin kupeessa, piknik-niityn vieressä, Aleksanterinpatterilla, Kuolemanlaaksossa ja Kuninkaansaaren hiekkapoukamassa. Vesi-WC:t sijaitsevat Luotsipihan laiturin ja Torpedolahden laiturin läheisyydessä. Käymälöiden sijainneista kerrotaan myös opastetauluissa saarilla. 
  9. Saaren satamissa, taukopaikoilla ja kahviloiden yhteydessä on lajittelupisteet seka- ja biojätteille sekä pulloille ja tölkeille.
  10. Vallisaaressa liikutaan merkittyjä reittejä pitkin. Pysy reiteillä, sillä Vallisaaren luonto on herkkää kulumiselle.
Unsplash

Opastukset

Opastuskielenä on suomi, ruotsi tai englanti. Tarjolla on ryhmä- ja yleisöopastukset. Varauksen voi tehdä täältä.

Ryhmäopastukset

Oppaina toimii taiteen alan ammattilaisia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja neuvovat eteenpäin saaren kokemuksiin. Ryhmäkoko enintään 25 henkilöä/opas. Opastukset vaihtelevat pituudeltaan (1,5-3 km) ja ajaltaan (45-90 min.) Kierrokset keskittyvät ulkotilassa oleviin teoksiin.

Yleisöopastukset

Yleisöopastuksia Helsinki Biennaaliin järjestetään Vallisaaressa 1.7.–26.8. 2023 lauantaisin klo 12. Kierroksella kuljetaan n. 3 kilometrin mittainen Aleksanterin kierros.

Matti Pyykkö/HAM/Helsinki Biennaali

Reittiliikenne

Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 11.6.–17.9.2023 (ma suljettu, ti–su klo 11–18). Kauppatorin reittiliikenne lähtee Helsinki Biennaali -paviljongilta, joka sijaitsee Vanhan Kauppahallin vieressä. Lauttamatka kestää noin 20 minuuttia. Reittiliikenne saapuu Luotsipihalle ja lähtee takaisin Kauppatorille Torpedolahdelta.

Lauttaliput

Vallisaaren reittiliikenteestä vastaa FRS Finland. Lauttalippuja voi ostaa Perille.fi-palvelun avulla, FRS Finlandin verkkokaupasta, Vallisaari.fi-verkkokaupasta, vesibusseista ja Helsinki Biennaali -paviljongin lipunmyyntipisteestä. Laivalle saavuttaessa tarvitset lipun joko tulostettuna tai puhelimen näytöltä.

Ennakkolipun ostaneiden tulee saapua laivalle viimeistään 10 minuuttia ennen varsinaista lähtöaikaa varmistaakseen paikkansa aluksella. Koirat ovat myös tervetulleita lautalle ja saariin! Polkupyöriä saa tuoda alukseen vain, jos aluksella on tilaa, mutta tilaa aluksella ei voida taata pyörille ruuhka-aikoina. Metsähallitus ei suosittele Vallisaareen tuotavan polkupyöriä, mutta ne eivät ole kiellettyjä. Lastenvaunut ovat tervetulleita, mutta suosittelemme tilanpuutteen vuoksi kokoontaitettavia malleja.

Aikataulut

Kauppatori-Vallisaari-Kauppatori lauttareitin aikataut löytyvät täältä.

Svetlana Koivunen

Navigointi Vallisaaressa

Biennaalin taideteokset sijoittuvat Vallisaaressa merkityn reitin varrelle sekä ulkotilaan että historiallisiin rakennuksiin ja ruutikellareihin. Reitin pituus on noin kolme kilometriä, ja teokset on numeroitu reitin varrella sijaitseviin opasteisiin.

Mobiilioptimoitu kartta

Biennaalin mobiilioptimoitu kartta on kätevä tietopankki sekä vierailun suunnittelussa että saarella kulkiessa. Kartalta löydät esimerkiksi biennaalin kartan, tietoa taiteilijoista ja taideteoksista.

Pdf-kartta

Pdf-kartalta löytyvät lautojen tulo- ja lähtölaiturit, sekä Vallisaaressa olevat ravintolat, kahvilat, terassit, piknik-niity, vesipisteet ja WC-tilat.

Metsähallitus

Löydä helposti bussit ja junat sekä osta liput kesän 2023 tapahtumiin!

Perille.fipalvelusta haet näppärästi reitit ja aikataulut, vertaat matkojen hintoja ja ympäristövaikutuksia, löydät sopivimman matkan sekä ostat bussi- ja junaliput kesän 2023 tapahtumiin. Kun syötät matkahakuun tapahtuman osoitteen sekä haluamasi matkustuspäivämäärät, löydät parhaan matkavaihtoehdon.

Aurinkoista ja turvallista rantakesää sekä turvallista matkaa perille!

Leave a Comment

Your email address will not be published.