Historiallisia matkakohteita Suomessa – pääset näihin julkisillakin

Unsplash

Kokosimme listan suomalaisista histoariallisista ja merkittävistä paikoista, joissa on mukava vierailla eri vuodenaikoina. Vierailuun kannattaa varata usein koko päivä, koska jotkut kohteet sisältävät aktiviteetteja tai museoita. Samalla reissulla voi tutustua kaupunkiin. Pääset kätevästi suunnittelemaan aikataulut, reitit ja ostamaan liput Perille.fi-palvelun avulla.

Suolahden Wanha Asema, Suolahti

Wanhan Aseman alue ja satama muodostavat arvokkaan liikenne- ja kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden, joka on säilyttänyt hyvin alkuperäisen luonteensa. Alue kertoo havainnollisesti 1800-luvun lopun pyrkimyksestä yhdistää sisävedet rautateitse meren rannikoihin ja siten Eurooppaan.

Wanhan Aseman piha-alueella sijaitsee pronssinen Lastaajat-veistos, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Tapio Junno vuonna 1982 kaupungin 50-vuotisjuhlaan. Veistos kunnioittaa suolahtelaisten puutavaranlastaajien työtä. Arkkitehti Bruno Granholmin suunnittelema asemarakennus siihen kuuluvine ratapihoineen, makasiineineen, veturitalleineen ja rautatieläisten asuinrakennuksineen valmistui heti liikenteen alkaessa vuonna 1898. Asemarakennusta jatkettiin länteen vuonna 1904, jolloin aseman odotushuone-, konttori- ja rahtitavaratilat suurenivat. Suolahden ensimmäisenä asemapäällikkönä toimi vuosina 1898 – 1925 Rudolf Ahonius. Aluksi vaatimattomaksi laituriksi suunniteltu Suolahden liikennepaikka kehittyi tärkeäksi asemaksi ja asemarakennuksessa sijainneesta Ahoniuksen virka-asunnosta tuli merkittävä kulttuurikoti. Siellä vierailivat mm. taiteilija Akseli Gallen-Kallela ja kirjailija Juhani Aho.

Suolahden Wanhan Aseman alue on harvinainen yhdistelmä historiaa ja laadukkaita palveluita Keitele-järven rannalla. Hyvällä sijainnilla olevalla alueella riittää koettavaa ja nähtävää ympäri vuorokauden. Aseman alueella voi kahvitella, majoittua, käydä ilmaisissa museoissa ja näyttelyissä, nauttia lounasta tai illallista sekä järjestää omia tilaisuuksia tai pistäytyä alueen lukuisissa tapahtumissa. Alueelta löytyvät myös satamapalvelut, leikkipuisto, ulkoliikuntavälineet ja Kukkulanmäen virkistysalue. Elämyksiä kaipaavat voivat varata höyrylaivaristeilyitä tai museojunamatkoja.

Suolahden Wanha Asema sijaitsee reilun puolen tunnin bussimatkan päässä Jyväskylästä.

asemanalue.fiAsematori, 44200, SuolahtiLöydä bussit ja junat

Visit Äänekoski

Vanha kaivos, Outokumpu

Kaivoksen historia alkaa vuodelta 1908, jolloin Kivisalmen laivaväylää ruopatessa löytyi suuri keltainen kivi. Kiven alkuperän jäljitys annettiin kaivosinsinööri Otto Trüstedtille, joka johdatti etsijät oudon kummun luo. Kummun laella oli nähty vihreitä virvatulia, jotka pian selvisivät mineraalien eli kuparimalmion heijastuksiksi. Kaivosyhtiön ja myöhemmin kaupungin nimeksi tuli Outokumpu.

Kaivostoiminta päättyi v. 1989 malmin ehtymiseen, mutta edelleen metalliteollisuuden yritykset kukoistavat Outokummussa. Vanhan kaivoksen lisäksi historiasta muistuttaa Keretin torni, joka oli aikanaan Euroopan korkein kaivostorni. Nyt tornin juurella toimii Keretti Golf ja sen vehreä kenttä.

Wikipedia

Yli 100 vuotta vanhan kuparikaivoksen ympäristössä toimiva Vanha Kaivos tarjoaa koko perheelle historiallista nähtävää, jännittäviä maanalaisia tunneleita sekä runsaasti touhuttavaa esimerkiksi Lasten Kaivoksessa Itä-Suomen suurimmassa leikkipuistossa. Sieltä löytyy mm. leikkitelineitä, pyörärata, minitaloja ja työkoneita. Kaivosaluetta kiertää suosittu ja maksuton frisbeegolf-rata.

Vanhan Kaivoksen nähtävyyksien ytimeen pääsee parhaiten osallistumalla opastetulle kierrokselle. Oppaiden johdolla pääsee tutustumaan niin kiehtovaan kaivoshistoriaan kuin lapsille jännittäviin paikkoihin.

Vanhan Kaivoksen sydämenä sykkii arvostettu Kaivosmuseo, jossa voi tutustua Outokummun ja suomalaisen kaivostoiminnan historiaan. Museossa on vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden, joten aina löytyy uutta tutkittavaa.

Aktiviteettien jälkeen voi ihailla maisemia kaivoksen mäen huipulla ja nautiskella lounasta, paikallisten emäntien leipomuksia, jäätelöä tai lasillisen olutta tai viiniä Vanhan Kaivoksen kahvila-ravintolassa Vanhassa pajassa ja Takomossa. Tarjolla myös paikallisia tuotteita ja sisustuksessa retro- ja vintagehenkeä.

Vanhalle Kaivokselle pääsee kävelemällä (noin 20 min) Outokummun Keskuskadulta Kummunkadun tai Kiisukadun kautta.

vanhakaivos.comTornikatu 1, OutokumpuLöydä bussit ja junat

vanhakaivos.com

Aalto-keskus, Seinäjoki

Aalto-keskuksen ensimmäinen rakennus on Lakeuden Risti. Vuonna 1951 Alvar Aalto osallistui arkkitehtikilpailuun, jossa Seinäjoki haki suunnittelijaa pienen mutta kehittyvän kauppalan kirkolle. Kilpailulautakunnan mielestä Lakeuksien Risti oli ylivoimainen suunnitelma. Valaisimet, kirkkosalin kruunut, hopeiset ehtoollisvälineet, alttarivaatteet sekä kappelin lasimaalaus ja kellotornin juurella sijaitseva suihkulähde ovat kaikki Aallon suunnittelemia. Kirkko on valmistunut vuonna 1960. Kirkkosali on muodoltaan katedraalikirkko. Kirkon 65 metriä korkeassa tornissa on mahdollista vierailla kesäaikaan katsomassa Seinäjokea yläilmoista.

Seinäjoen Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Aalto-keskus muodostuu kuudesta rakennuksesta sekä vuonna 1988 valmistuneesta Kansalaistorista. Aalto-keskus sijaitsee Seinäjoen keskustassa, vain puolen kilometrin päästä Seinäjoen rautatieasemalta.

Vuonna 1962 valmistuneen kaupungintalon julkisivua hallitsee pilarihalli, jossa on rakennuksen pääsisäänkäynti. Kiiltävän tummansiniset, erilaisina eri vuoden- ja vuorokauden aikoina välkehtivät keraamiset sauvat antavat Seinäjoen kaupungintalolle mieleenpainuvan profiilin.

Keskukseen kuuluvat muut rakennukset ovat Aallon kirjasto (1965), Seurakuntakeskus (1966), Valtion virastotalo (1968) sekä Teatteritalo (1987). Seinäjoella sijaitsee myös vuonna 1925 rakennettu Seinäjoen suojeluskuntapiirin esikuntatalo, joka on ainut muuttumattomana säilynyt Aallon nuoruudentyö.

visitseinajoki.fiKoulukatu 21, SeinäjokiLöydä bussit ja junat

Visit Lakeus

Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkeli

Sotahistoriasta kiinnostuneille on syytä vierailla Mikkelissä. Astuessaan junasta pois voit nähdä Mannerheimin salonkivaunun Mikkelin rautatieasemalla. Salonkivaunu on valmistunut vuonna 1930 ja otettiin käyttöön 13.6.1930. Mannerheimin ja hänen seurueensa käytössä vaunu oli vuosina 1939-1946.

Talvisodan aikana Mannerheim matkusti junalla 78 870 km, mutta vaunulla tuli enemmänkin kilometrejä, sillä se liitettiin usein tavalliseen pikajunaan. Ylipäällikkö Mannerheimin junaan kuului yleensä kaksi makuuvaunua, ravintolavaunu, konduktöörin vaunu, ilmatorjuntavaunu ja autojen kuljetusvaunu.

Salonkivaunu on avoinna yleisölle ainoastaan 4.6. klo 10-17. Tutustu salonkivaunun tarkempaan historiaan ja sisäpuoleen myös internetistä.

Mikkeli.fi

Noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta sijaitsee Sodan ja rauhan keskus Muisti, sekä Päämajamuseo.

Sodan ja rauhan keskus Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut sodan kokemuksiin. Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen.

Puolustusvoimien Päämaja on sijainnut Mikkelissä kaikkien itsenäisyyden ajan sotien ajan. Päämajamuseo perustettiin vuonna 1974 avaamalla ylipäällikkö Suomen marsalkka G. Mannerheimin työhuone yleisölle. Museo laajennettiin 2001, jolloin kaikki Päämajamuseon tilat palautettiin sodan ajan asuun. Uusiutuvissa näyttelyissään museo keskittyy sodan johtamisen näkökulmaan, ylipäällikön persoonaan ja Mikkeliin päämajakaupunkina.

Päämajamuseo ja Muisti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joiden näyttelyt käsittelevät sodan ja rauhan teemoja sekä sotaa ilmiönä. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa.

visitmikkeli.fiRistimäenkatu 4, MikkeliLöydä bussit ja junat

Sodan ja rauhan keskus Muisti

Vanha Rauma, Rauma

Vanha Rauma on erittäin sympaattinen matkakohde. Itsessään koko Vanhan Rauman alue on jo nähtävyys ja se itseasiassa kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Rauman kaupungista löytää selkeiden tienviittojen avulla helposti Vanhan Rauman alueelle historiallisten nähtävyyksien luo.

Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue ja sen autenttisuus perustuu hyvin säilyneeseen historialliseen rakennuskantaan, keskiajalta peräisin olevaan katuverkostoon ja elävään yhdyskuntaan. Nykyisenä tunnettu Vanha Rauma on muodostunut vuoden 1682 kaupungin palon jälkeen. Vanhimmillaan talot ajoittuvat 1700-luvulle. Nykypäivänä Vanha Rauma on 800 asukkaan historiallinen asuinympäristö. Vanhan Rauman 29 hehtaarin suuruisella alueella on yli 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia.

Vanhan Rauman Kauppatorin laidalla sijaitsee Raatihuone. Raatihuoneen on suunnitellut Turun kaupunginarkkitehti Christian F. Schröder ja se on valmistunut vuonna 1776. Tyyliltään rakennus on myöhäisbarokkia. Nykyisin se toimii Rauman museona.

Rauman taidemuseossa esitellään vaihtuvia näyttelyitä niin klassisen taiteen kuin nykytaiteenkin parista. Museon pysyvä perusnäyttely on rakennettu Eino Valtosen kokoelmasta, joka vuonna 2009 Rauman kaupungille lahjoitettiin. Kokoelmassa on merkittäviä teoksia suomalaisilta taiteilijoilta, kuten Albert Edelfeltiltä ja Eero Järnefeltiltä.

Varakkaan laivanvarustajaperheen elämää esittelevä kotimuseo Marela lumoaa historiallaan kaikki vierailijat. Päärakennus on rakennettu vuonna 1825 ja taloa kiertäessä ei voi olla ajattelematta mitä kaikkea talon seinät ovat nähneet melkein 200 vuoden aikana.

Vanhan Rauman puutaloalueella sijaitsee monipuolisia palveluita niin paikallisille kuin matkailijoille. Vuosittain kohteessa vierailee arviolta noin puoli miljoonaa kävijää.

Raumalle on linja-autoyhteydet muun muassa Porista, Turusta, Tampereelta ja Helsingistä. Vanhan Rauman alueelle pääsee kävelemällä linja-autoasemalta.

vanharauma.fiKauppatori, Kuninkaankatu, RaumaLöydä bussit ja junat

Visit Finland / Jussi Hellsten

Närpiön kirkon alue ja Öjskogin Puisto, Närpiö

Närpiön kirkko kuuluu Pohjanmaan keskiaikaisiin kirkkoihin, ja sen vanhin osa rakennettiin v. 1435. Kirkkoa laajennettiin 1770-luvulle saakka useaan otteeseen ristivarsin ja eteishuonein.

Pitkät kirkkotallirivit, lainamakasiini, pitäjäntupa ja pappila tekevät alueesta ainutkertaisen historiallisen kirkkomiljöön.

Närpiössä ensi kertaa käyvät hämmästyvät suuresti ajaessaan ohi kirkon kaupungin ydinkeskustan jälkeen. Siellä on rivi rivissä pieniä, punaisia, ikkunattomia rakennuksia, yhteensä n. 150. Kyseessä ovat ainutlaatuiset kirkkotallit. Niitä käytettiin entisaikaan hevostalleina kirkon jumalanpalveluksen ajan. Tallit rakennettiin hevosia varten ja pitkien ulkonevien kattojen oli tarkoitus suojata rekiä ja kärryjä.

Visit Närpiö

Öjskogin Puisto on kotiseutualue, jossa on n. kaksikymmentä historiallista museorakennusta. Päärakennus, Bengtsgården, on 1700-luvun maalaistila, jonka sisustus on hyvin säilynyt. Muista rakennuksista mainittakoon Hagan maalaiskauppa, koulutupa, apteekkimuseo, kasvihuonemuseo sekä aitat, riihi ja tuulimylly. Kesäaikana puistossa on opas, ja siellä järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Muina aikoina opastus sopimuksen mukaan.

Kirkko ja kirkkotallit sijaitsevat 20 minuutin kävelymatkan päässä Närpiön linja-autoasemalta. Öjskogin Puisto on viiden minuutin kävelymatkan päässä Närpiön kirkolta.

visitnarpes.fiKyrkvägen 21, NärpiöLöydä bussit ja junat

Visit Närpiö

Löydä helposti bussit ja junat sekä osta liput seikkailureissulle!

Perille.fipalvelusta haet näppärästi reitit ja aikataulut, vertaat matkojen hintoja ja ympäristövaikutuksia, löydät sopivimman matkan sekä ostat bussi- ja junaliput. Kun syötät matkahakuun osoitteen sekä haluamasi matkustuspäivämäärät, löydät parhaan matkavaihtoehdon.

Turvallista matkaa perille!

Leave a Comment

Your email address will not be published.